Guiden viser vej til spændende monumenter som statuen her af børnevennen Peter Sabroe på Østbanetorvet i Aarhus.

Guide: Gå i de røde politikeres fodspor

Ny guide inviterer til friske gåture til mindesmærker over hundredvis af socialdemokratiske koryfæer over hele landet fra Pio, jens Otto Krag og Anker.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Louis Pios Gade, busten med Jens Otto Krag og Anker Jørgensens grav.

Snør vandrestøvlerne, smør madpakken og oplev historiens vingesus på friske gåture til mindesmærker over hundredvis af kendte og ukendte røde koryfæer og se de veje, gader og pladser, der er opkaldt efter dem.

Det er invitationen i en ny imponerende guide med titlen ”I historiens fodspor – Socialdemokratiske steder”, som netop er udgivet.

På 56 sider kommer guiden rundt i hele landet med oversigt og omtale af landskendte, lokalkendte og for mange helt ukendte røde koryfæers gravsteder, monumenter, mindeplader, huse og steder og vejnavne.

Statuen af Anker Jørgensen i Sydhavnen i København er på forsiden af den 56 sider store guide.

Guiden er praktisk opdelt efter regioner og der følger en beskrivelse med, så man undervejs er orienteret om de enkelte personer.

Staunings ø og andre steder

De fleste kender Stauning, der var socialdemokratisk statsminister i næsten 16 år. Han er begravet på Vestre Kirkegård i København – i øvrigt som en række andre kendte socialdemokrater i det område på kirkegården, der i folkemunde kaldes “Det røde hav”.

Men vidste du, at en plads i København er opkaldt efter Stauning? At en plæne og et monument ved Bellevue Strand bær han navn? At han fik en æresbolig i Hellerup?  Og at en ø ved Jersie ved er opkaldt efter ham?

Men hvem var Rasmus Bindslev, der har en mindesten, en plads opkaldt efter sig og ligger begravet på Vestre Kirkegård i Silkeborg? Det er en af byens tidligere borgmestre, såmænd.

Og sådan bliver man klogere på både den store og lille socialdemokratiske historie.

Perspektiv på spadserturen

”Danmark er et skønt land. Vi håber med denne udgivelse at inspirere til besøg ved de mange socialdemokratiske mindesteder på land og i by. Det kan være foreningen, der laver en aktivitet. Familien, der nyder en frokost i det grønne eller den gode ven, som man vil vende et par ting med på en spadseretur. Hvis udgivelsen kan give et kulturhistorisk eller politisk perspektiv på oplevelserne – så har den tjent sit formål,” lyder det i forordet til guiden.

Du kan hente guiden som pdf her – den er gratis.

God tur.

Først publiceret: onsdag 11. august 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 09:16

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.