10 gode råd til haven i december

Du kan stadig beskære, plante og grave enkelte ting i din have op i december. Læs, hvad du kan gøre.

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

1 Gør havens nærområder særligt hyggelige med lanterner og dekorationer. Flet et granhjerte af for eksempel nobilis og normannsgran, som især udendørs kan holde nålene længe på.

2. Tag træagtige stiklinger af havens buske. Klip 15-30 centimeter lange, regulære kviste af de buske, du ønsker at formere. De klippes lige over, lige under en knopdannelse og med et svagt skrående snit foroven. Gode buske til formålet er stjernetop, kornel, sommerfuglebusk og syren. De stikkes to tredjedele i jorden med så og priklemuld i en kasse, der kan stå let beskyttet. En mistbænk er god til formålet. Hold stiklingerne fugtige i formeringskassen det første år, indtil de kan omplantes.

3. Grav vintergækker og juleroser op og dyrk dem frem. Nogle steder kan du allerede nu se tidlige forårsløg pible frem. Grav enkelte vintergækker, erantis og krokus i haven op, hvis du har mange af dem, plant dem i en potte og sæt dem indenfor, men ikke alt for varmt. Plant dem ud i haven igen efter blomstringen. Det samme kan du gøre med juleroser og påskeklokker.

4. Vær god ved dyrene i haven. Giv både vand og foder til egern og fugle, men pas på, at det ikke er rotter, der spiser foderet.

5. Plant nyt i haven. Hvis jorden ikke er frossen, kan du stadig plante om og plante nyt. Løvfældende træer og buske lykkes fint, hvis de plantes nu.

6. Beskær vinplanter. Vinterbeskær vinen ved at fjerne de små sideskud og lade hovedstammerne være. Nye skud, som eventuelt skal bevares, afkortes til en en tredjedel af længden. Fjern alt løs bark og pensl skud og stammer med en blanding af en tredjedel husholdningssprit og to tredjedele vand. Det dræber overvintrende insekter, svampesporer og insektægt.

7. Så mistelten. Mange drømmer om en mistelten i haven. Du kan let så en mistelten selv – men først i april. Det er bedst at plukke frøene direkte på planten, når de skal sås, og så presse dem ud på det nye værtstræ.

8. Spar på saltet på stier tæt på bede med planter. Planter er ikke glade for smeltevand med salt. Brug i stedet grus.

Sådan sikrer du dine planter mod frosten

9. Dæk særligt frostsarte planter med grangrene eller vintermåtter, hvis du ikke allerede har gjort det. I januar og februar kan kolde østenvinde svide dine planter.

10. Så kuldekimere. De kan kun spire ved lave, skiftende temperaturer. En del stauder som påskeklokker, primula, lupin og violfrøstjerner skal have kulde for at kunne spire.

Få gratis råd om din bolig

Faglige Seniorer samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

 

Først publiceret: fredag 5. november 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:57

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.