Historien om Sixten Sparre og Elvira Madigan er kendt som den romantiske kærlighedsaffære. Men i virkeligheden var det et overlagt mord fra Sixten Sparres side.

Vind bog om Sixten og Elvira: Historien om overlagt mord

Sixten Sparres oldebarn, Kathinka Lindhe, fortæller i ny bog, at den romantiske og umulige kærlighedsaffære - der endte tragisk på Tåsinge - faktisk handlede om en dybt falleret adelsmands overlagte mord på en ung og uvidende Elvira Madigan.

Senest opdateret: fredag 19. november 2021

I 1889 skød den svenske løjtnant Sixten Sparre først sin unge, 21-årige elskerinde, cirkusartisten Elvira Madigan og bagefter sig selv i en skov på øen Tåsinge syd for Fyn.

Hændelsen gik over i historien som en romantisk udgang på en umulig kærlighedsaffære, og siden er der kommet utallige bøger og film om kærlighedsforholdet med den dramatiske afslutning.

Den svenske forfatter Kathinka Lindhe, der er oldebarn af Sixten Sparre, fortæller dog en noget andet historie i sin nye bog, “Sixten og Elvira – historien om et mord”, der netop er udkommet på GADs Forlag.

Hun fortæller, hvordan Sixten efter mordet blev den store familie-hemmelighed i familien Sparre og om, hvordan Sixtens mord og selvmord var tabu i flere generationer.

Ikke mindst beviser Kathinka Lindhe detaljeret, hvordan den unge Elvira rejste til Sydfyn med Sixten Sparre, fordi hun tror, at de skal rejse til Paris og begynde et liv sammen der, mens han bevist bruger Elvira til at iscenesætte sit eget selvmord på et tidspunkt, hvor han var i dyb økonomisk uføre, som stod for at blive afsløret i offentligheden.

Tabu i familien Sparre

“I min familie var historien om Sixten tabu indtil for ganske få år siden”, fortæller Kathinka Lindhe, der er tidligere radiojournalist, bibliotekar og slægtsforsker, og som både holder foredrag og har udgivet flere bøger om Sixten Sparre.

Kathinka Lindhe er Sixten Sparres oldebarn, og i hendes familie har det altid være fuldstændig tabu at tale om Sixten og hans affære med Elvira Madigan. Foto: privat.

“Min far vidste ikke, at Sixten Sparre var hans morfar, før han blev 21 år. I 1943 inviterede min far en ung pige i biografen og køber billetter til en ny romantisk film om Sixten og Elvira. Da han sætter sig i sædet i biografsalen, bliver han banket på skulderen. Det er hans tidligere skolelærer, der sidder bagved, som siger: “Du skal nok se filmen om din morfar”.

“Men min far kendte intet til historien. Det var jo noget, som ALDRIG blev nævnt i familien. Så min far gik direkte til sin far Carl Albert Lindhe – hans mor, Märtha Lindhe, Sixtens Sparres datter, var død et par måneder før –  og spurgte hvad det handlede om, og så røbede min farfar hele historien SAMT fortalte, at han havde forbudt filmselskabet, der lavede den omtalte film at bruge familien Sparres navn, hvorfor Sixten hedder “grev Christian” i filmen.”

Cementerede historien

“Det er en helt utrolig historie, men jeg lærte faktisk også selv historien om Sixten og Elvira at kende på nogenlunde samme måde, fortælle Kathinka. Hun var 17 år i 1967, da der var premiere på Bo Widerbergs nu berømte film “Elvira Madigan”, og den cementerede for endnu en generation af danskere og svenskere, at Sixten og Elvira var en historie om en romantisk og umulig kærlighedsaffære.”

“Så det var faktisk først i 1967 i forbindelse med den film, at min søster og jeg får den sande historie om hans morfar, Sixten Sparre. Men ligesom min far, så fik min søster og jeg også besked om, at vi ikke skulle tale højt om den.”

Kathinka Lindhe har gravet dybt i familie-fotos og -breve, ligesom hun har søgt i arkiver og gamle aviser. Det er der kommet en velskrevet og spændende bog ud af, hvor hun breder både den 34-årige Sixtens og den 21-årige Elviras baggrund ud, ligesom hun går i dybden med de sidste dage på Sydfyn, før det fatale mord og selvmord finder sted i et tæt krat i skoven på Taasinge.

Nordens Mayerling-drama

“Seks måneder før Sixtens mord og selvmord blev hele verden rystet af Mayerling-dramet, hvor kronprinsen af Østrig, Rudolf, og hans elskerinde, baronesse Mary Vetsera, tilsyneladende indgår en selvmordpagt, og bliver fundet døde i en jagtslot i Mayerling.”

“Da Sixten og Elvira bliver fundet døde seks måneder efter, døber aviserne det straks “Nordens Mayerlingdrama”. Elvira bliver omtalt som letlevende og prostitueret i aviserne, fordi hun er cirkusartist, selv om virkeligheden var fuldstændig anderledes. Hun levede et meget beskyttet liv, sørgede hendes mor for.”

Elvira Madigan var 21 år, da Sixten Sparre myrder hende på Tåsinge.

“Men rygterne florerede, og alle, der havde lyst til alt tjene en skilling på at fortælle skandaløse eller farverige ting om Sixten eller Elvira, kom straks til orde i aviserne. Ikke blot i Danmark, men over hele verden. Ingen havde lyst til at ødelægge den romantiske historie om den umulige kærlighed mellem Sixten og Elvira.”

“For mig har det været interessant at se, hvordan den romantiske historie om de to virkelig har bidt sig fast hos danskerne og svenskerne. Vi elsker bare en god kærlighedshistorie.”

Langt fra sandheden

Sandheden om Elvira og Sixtens forhold er dog langt fra det skønmaleri, som sam- og eftertiden malede.

Sandheden handler i stedet om bedrageri i stor stil fra både Sixten og hans fars side. Om faderens sociale deroute, da hans snyderi og bedrageri kommer frem, og hvordan sønnen, den smukke, charmerende, men også selviske Sixten Sparre gentager sin fars økonomiske ruin.

Om hvordan han bliver betaget af Elviras udseende, fordi hun ligner det kvindeideal, som han har digtet om i årevis, og hvordan han – da han står overfor økonomisk ruin efter at have formøblet sin hustrus enorme medgift, og dernæst sat sig i gæld til hele sin omgangskreds – beslutter at iscenesætte sin død som et Mayerlingsk-selvmord, også selv om det betyder, at han skal lyve for og ikke mindst myrde en ung og meget uskyldige Elvira.

Pakkede til mord og selvmord

Kathinka Lindhe kommer i sin bog med mange afslørende detaljer, men nævner her blot én:

“Da Sixten mødes med Elvira i forsommeren 1889 og rejser fra Stokholm over København og videre til Svendborg med hende, så har Elvira pakket alle sine ting og tøj, og har det med til Fyn i troen på, at parret skal videre til Paris, hvor de skal bosætte sig; mens Sixten Sparre kun har ganske få ting med sig til Danmark. Det er tydeligt, at han ikke har pakket med henblik på en fremtid med den unge Elvira.”

Det er mange danskere og svenskere over 60 år, der stadig interesseret læser om Sixten og Elvira-dramaet, og hvert år bliver deres fælles gravsted på Tåsinge besøgt af over 30.000 mennesker. Men Kathinka Lindhe river binder fra læsernes og tilhørernes øjne, når de læser hendes bog eller hører hendes foredrag om det dramatiske par.

“Det er selvfølgelig en historie, som især interesserer folk over 60 år. Men også ganske unge har ofte hørt om Sixten og Elviras kærlighedshistorie. Men jeg tror, at unge mennesker i disse Metoo-tider tydeligere kan se, at det ikke kun er en romantisk og uskyldig historie. De har nemmere ved at se, at det er en voksen, meget erfaren og ambitiøs mand, der udnytter en meget ung og uerfaren pige, som intet kender til mænd, til at opfylde sine egen behov.”

Vind bogen

GADs Forlag og Faglige Seniorer udlodder to eksemplarer af Kathinka Lindhes nye bog “Sixten og Elvira – historien om et mord”. Bogen er rigt illustreret med mange familiefotos, avisartikler og breve fra Sixtens og Elviras familie.

Bogen er netop udkommet og koster 300 kroner.

De to vindere trækkes onsdag 17. november 2021.

Vindere er Anne Dorthe Vanman Jensen, Eskilstrup og Jette Mølvad, Aalborg.

 

Først publiceret: tirsdag 9. november 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 19. november 2021 kl. 09:33

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.