Fordelagtige bolighandler med egne børn kan gøres at uden at der skal betales gaveafgift, har Skatterådet for nylig besluttet.

Skattefinte skrumper: Derfor skal I gennemføre familiehandler nu

Mange forældre kan give et ekstra stort arveforskud uden betaling af afgift, hvis de sælger lejlighed, hus eller sommerhus til barn, inden de modtager den nye ejendomsvurdering

Senest opdateret: tirsdag 8. marts 2022

Et forældrepar købte i december 2017 en lejlighed til 3.450.000 kroner. Datteren lejede den og flyttede ind i den.

Nu har faderen og moderen besluttet at sælge den til deres pige for kun 1.450.000 kroner, altså 2 millioner mindre, end de selv gav.

Det kan de gøre, uden at der skal betales gaveafgift, har Skatterådet besluttet. Hvis de havde givet datteren 2 millioner i kontanter, så skulle der have været betalt 15 % afgift af det meste eller næsten 300.000 kroner.

Forældrene og datteren udnytter en særlig regel i skattelovgivningen. Det kan andre også gøre.

Men muligheden for at benytte finten i fuldt omfang har en udløbsdato. Det er slut, når den nye ejendomsvurdering af den enkelte bolig ankommer på et tidspunkt inden for de næste par år.

Derfor gør forældre, som har købt lejlighed til deres barn klogt i snart at overveje situationen. Det samme skal forældre gøre, hvis de tænker på at overdrage hus eller sommerhus til børnene. Det siger Jørgen Munksgaard, der er boligøkonomisk fagekspert hos Bolius, som drives af Realdania.

“Det er en slags arveforskud, som forældrene på den måde kan give deres børn. Og vel at mærke uden at der skal betales noget som helst i afgift til staten”, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Typisk eksempel

Det er et specielt eksempel med lejligheden, der sælges to millioner billigere end forældrenes købspris. I de seneste år med stigende ejendomspriser er det mere typisk, at forældre har købt en lejlighed for måske 1 million, og den er så steget til 2 millioner, mens barnet har lejet den.

Reglerne gør, at forældrene kan sælge til barnet for ejendomsvurderingen +/- 15 %. Ejendomsvurderingerne har stået stille i ti år og er ikke fulgt med prisudviklingen. Derfor er ejendomsvurderingen måske på den samme ene million, som forældrene betalte.

Nu kan faderen og moderens så sælge til barnet uden afgift inden for et spænd på mellem 850.000 kroner og 1.150.000 kroner. Senere kan barnet så sælge til den aktuelle værdi på 2 millioner kroner og hente en skatte- og afgiftsfri gevinst.

Ved lejligheden, hvor barnet får en skattefri gevinst på 2 millioner kroner, var ejendomsvurderingen 1.450.000 kroner. Det var præcis det samme, som forældrene fik i betaling af datteren.

Afgørelsen fra Skatterådet 

Ny grænse

Nye regler betyder, at der fremover kan handles til vurderingen +/- 20 %. Den nye grænse træder for den enkelte bolig i kraft, når ejendomsvurderingen af den kommer.

Vurderingen vil for mange lejligheder i blandt andet København og Aarhus være væsentlig højere end for ti år siden.

Hvis lejligheden i eksemplet skal handles i familien efter de nye regler, og ejendomsvurderingen stiger til eksempelvis 2 millioner, så kan det gøres uden afgift til en pris mellem 1,6 og 2,4 millioner kroner. Barnet skal altså betale væsentlig mere, hvis det ikke skal udløse afgift.

“Derfor er det snart, det skal gøres, hvis forældre og børn overvejer sådan en løsning. Det kan give en væsentlig gevinst i familier med en almindelig økonomi. Blandt meget velhavende er det flere millioner, der kan overdrages afgiftsfrit på den måde,” siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Vurderingsstyrelsen er så småt begyndt at sende de nye vurderinger ud. Mange forældrekøb er lejligheder, og her kommer ejendomsvurderingerne måske først i 2023. Men ingen kan vide, hvornår de lander, og finten skrumper på det tidspunkt.

Særlige omstændigheder

Hvis der er særlige omstændigheder, så kan skattemyndighederne annullere muligheden for at handle til +/- 15 %. En enkemand boede i en lejlighed på 137 kvadratmeter. Efter den gamle offentlige ejendomsvurdering havde den en værdi på 3.300.000 kroner. Han ønskede at sælge den til sin datter for den pris minus 15 % = 2.805.000 kroner.

Men en ejendomsmægler havde vurderet den reelle pris i fri handel til næsten det dobbelte, nemlig 5,5 millioner kroner. Desuden ville enkemanden give en søn andre gevinster, når nu datteren fik lejligheden billigt.

Det fik alt i alt Skatterådet til at konkludere, at der var ”særlige omstændigheder” ved handlen. Derfor kunne det ikke gøres uden afgift, fastslår afgørelsen, der kom for nylig. Familien skal aflevere op mod 400.000 kroner i afgift.

Afgørelsen fra Skatterådet 

Pas på her

En række borgere har spurgt Skatterådet, om de kan familiehandle lejlighed, hus eller sommerhus til +/- 15 % i forhold til ejendomsvurderingen, uden at det udløser afgift. Ud fra svarende har Jørgen Munksgaard Rasmussen opstillet denne liste over, hvad man skal undgå:

  • Undlad at få lejligheden/huset/sommerhuset vurderet af en ejendomsmægler
  • Lejligheden/huset/sommerhuset bør ikke efter barns køb belånes for væsentligt mere end købesummen
  • Der skal ikke være for kort tid mellem forældres købsdato og salgsdatoen til børnene
  • Man bør ikke kompensere andre børn samtidig med handlen
  • En eventuel senere kompensation til andre børn må ikke være en direkte konsekvens af familiehandlen, men bør kunne begrundes særskilt
  • Man skal undgå, at der er andre ”særlige omstændigheder”

 

Først publiceret: mandag 22. november 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 8. marts 2022 kl. 10:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.