Fra nytår forsvinder modregning på grund af en partners arbejdsindkomst. Det vil være til glæde for både folkepensionister, førtidspensionister og seniorpensionister.

Flere kan få varmetillæg og helbredstillæg – og også mediecheck og ældrecheck

Nye regler gør, at det fra nytår er slut med, at en partners arbejdsindkomst nedsætter eller helt hindrer udbetaling af forskellige ydelser. Nogle udbetalinger kommer automatisk, mens der skal ansøges om andre

Senest opdateret: mandag 6. november 2023

Mange tusinde pensionister kan se frem til at få flere penge fra 1. januar 2023. Det er dem, som har en partner, der arbejder. Mange af dem vil pludselig kunne få pensionstillæg – eller mere i pensionstillæg. Men et anseeligt antal kan også se frem til, at de fremover kan få varmetillæg, mediecheck, helbredstillæg – og måske desuden ældrecheck.

Fra nytår forsvinder nemlig modregning på grund af en partners arbejdsindkomst. Det vil være til glæde for både folkepensionister, førtidspensionister og seniorpensionister.

Ukendt antal får gevinst

Faglige Seniorers socialrådgiver Carsten Riis har spurgt Udbetaling Danmark, hvor mange der vil få glæde af de nye regler, når modregning på grund af en partners arbejdsindkomst fjernes fra nytår.

Men det er der ingen sikre bud på.

”Det er vigtigt, at alle pensionister med en arbejdende partner er opmærksomme på, om de nu kan få udbetalt mere i de forskellige ydelser. Det kan hjælpe i en tid, hvor priserne på mange varer stiger voldsomt,” siger Carsten Riis.

Han har oplevet, at nogle ældre har spurgt Udbetaling Danmark, om for eksempel deres egen efterløn påvirker, hvad deres partner kan få af de forskellige ydelser i pensionslovgivningen. De har fået indtryk af, at den slags udbetalinger til dem selv vil spille ind også næste år.

"Men det er altså ikke tilfældet," understreger Carsten Riis.

Med til arbejdsindkomst hører i denne sammenhæng også blandt andet efterløn, sygedagpenge og arbejdsløshedsdagpenge. Hvis en partner får den slags ydelser udbetalt, vil de altså heller ikke længere bliver modregnet i, hvad en pensionistpartner kan få udbetalt fra det offentlige.

”Hidtil har der ikke været så meget opmærksomhed om, at de ændrede regler også har betydning for varmehjælp, mediecheck, helbredstillæg og ældrecheck. Men der vil være mange, som nu pludselig kan få de ydelser,” siger Socialrådgiver Carsten Riis.

Søg varmehjælp

Udbetaling Danmark beregner selv en række af udbetalingerne. Det sker på baggrund af pensionisternes forskudsopgørelser. Derfor er det vigtigt, at den er så præcis som mulig. I november kommer forskudsopgørelsen for 2023, og så er det vigtigt at justere den, hvis tallene er skæve. Alle får desuden i starten af december et årsbrev fra Udbetaling Danmark, hvor næste års pension er beskrevet.

Men Udbetaling Danmark gør ikke selv automatisk opmærksom på muligheden for blandt andet varmetillæg og helbredstillæg til pensionister. Det skal alle selv søge om. Varmetillæg søges hos Udbetaling Danmark og helbredstillæg søges hos kommunen.

”Det er ekstra vigtigt ikke at gå glip af varmetillæg i en tid, hvor energipriserne er steget voldsomt. Derfor er det vigtigt at søge, hvis man mener at have den mindste mulighed for at få en udbetaling,” opfordrer Carsten Riis.

Efter udløbet af et indkomstår genberegner Udbetaling Danmark, om folk har fået den korrekte pension udbetalt.

Personlig tillægsprocent

Ved beregning af blandt andet varmetillæg indgår det, der kaldes den personlige tillægsprocent. Den har hidtil været 0 procent for mange pensionister med en partner, der arbejder.

Men når partnerens arbejdsindkomst ikke længere indgår, vil den for mange stige til over 0 og op til for eksempel 50 eller måske helt op til maksimum på 100 procent. Hvis en person ikke har synderlige andre indtægter end pensionen fra det offentlige, vil den personlige tillægsprocent være 100.

Udbetaling Danmark beregner den personlige tillægsprocent. Den fremgår af pensionsopgørelsen. Her står også mellemregningerne.

Mulighed for varmetillæg

Varmetillæg kan kun udbetales, når den personlige tillægsprocent er større end 0. Eventuel formue har ingen betydning for varmetillægget.

  • Der gives varmetillæg, uanset om pensionister bor i ejerbolig, andelsbolig eller lejebolig. Det er også ligegyldigt, om de har naturgas, fjernvarme eller en anden varmekilde.
  • Kun én person i husstanden kan søge varmetillæg. Men husstanden kan få varmetillæg, selv om den ene part har en personlig tillægsprocent på 0.

Læs mere om varmetillæg til pensionister i Seniorhåndbogen

Mulighed for mediecheck

Mediecheck kræver, at den personlige tillægsprocent er på 100. Det vil mange komme op på, når partnerens arbejdsindkomst ikke længere tæller med.

Ved mediecheck har formue heller ingen betydning. Mediecheck udbetales automatisk og skal ikke søges.

Læs mere om mediecheck til pensionister i Seniorhåndbogen

Ældrecheck og helbredstillæg

Til gengæld spiller formue ind på ældrechecken (supplerende pensionsydelse). Ydelsen nedsættes desuden afhængig af den personlige tillægsprocent.

Også i forhold til helbredstillæg spiller både formue og personlig tillægsprocent en rolle. Tillægget gives til for eksempel medicin, tandbehandling eller fysioterapi. Dækningen udgør op til 85 procent af pensionistens egne udgifter.

Husk, at helbredstillæg skal søges. Udbetaling Danmark gør ikke af sig selv opmærksom på tillægget.

Med de nye regler vil flere med en arbejdende partner kunne få helbredstillæg og måske ældrecheck.

Del denne info

Hjælp med at gøre andre opmærksom på de nye muligheder.

Klik ind på Faglige Seniorers Facebook-side og del artiklen.

Først publiceret: tirsdag 8. november 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 6. november 2023 kl. 13:13

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.