Risiko for nerveskader efter kemo kan forudsiges i en blodprøve.

Blodprøve viser risiko for nerveskader efter kemo

Nu kan man sige noget om, hvorvidt en patient risikerer at få alvorlige bivirkninger på grund af nerveskader efter behandling med kemoterapi.

Senest opdateret: onsdag 14. december 2022

Snurren, følelsesløshed og brændende smerter i hænder og fødder.

Det er bivirkninger, som i forskellig grad rammer over halvdelen af de kræftpatienter, der behandles med bestemte typer af kemoterapi.

Bivirkningerne opstår, fordi kemoterapien udover at slå kræftceller ihjel, også rammer raske celler i kroppen, herunder de smertefølende nerveceller i huden.

Hos nogle forsvinder generne igen, mens de hos andre fortsætter resten af livet.

Desværre findes der endnu ingen behandling af nervesmerter, og nogle patienter er så plagede, at man bliver nødt til at stoppe behandlingen og eventuelt skifte til en anden type kemoterapi.

Effektivt værktøj

Man kan ikke forklare, hvorfor der er så stor forskel på, hvor hårdt patienter rammes af nerveskader.

Hos nogle kan årsagen være genetisk, andre er måske skrøbelige på grund af alder, eller fordi de har andre sygdomme udover kræft.

Derfor vil det være en stor fordel, hvis kræftlægerne får et værktøj til at forudsige risikoen for nerveskader hos den enkelte patient.

“Vi har vist, at vi ved hjælp af en simpel blodprøve kan måle omfanget af nerveskader undervejs i patienternes kemobehandling, og samtidig forudsige hvilke patienter, der har risiko for at udvikle svære nerveskader,” siger Christina Mortensen, som står bag resultaterne.

“Vi håber, at den viden kan bruges til at finde de patienter, der godt kan tåle kemoterapien, og dem hvor det vil være en god idé at nedsætte dosis.”

Kilde: sdu.dk

Først publiceret: onsdag 14. december 2022
Artiklen er sidst opdateret onsdag 14. december 2022 kl. 12:36

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.