Der er ifølge SSI ikke noget, der tyder på, at BQ.1.1 giver mere alvorlig sygdom og indlæggelse.

Pas på: Ny coronavariant undviger immunitet fra vaccine

Det er ikke længe siden, at mange over 50 fik boosterstik, men alligevel stiger smitten. Det går hårdest ud over ældre.

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

Hvis du tror, at du er fuld garderet mod smitte, fordi du har fået boosterstik, må du tro om igen.

Den nye coronavariant – BQ.1.1. – er ikke så nem at få ram på, da den viser sig at være den mest hårdføre hidtil.

Sådan forebygger du smitte

Ny coronavirus smitter hovedsageligt gennem dråbesmitte, som kan blive spredt i luften gennem for eksempel  host og nys.

* Host og nys i ærmet forebygger smitte gennem dråber i luften. Samtidig undgår man at overføre virus til sine hænder, som derfra kan overføres til andre mennesker enten direkte eller via overflader og kontaktpunkter.

* Hvis man alligevel hoster eller nyser i hænderne, anbefales det at hænderne vaskes eller desinficeres straks bagefter.

* Håndvask udføres med vand og sæbe i en samlet tid på cirka 1 minut.

* Ved hånddesinfektion anbefales et alkoholbaseret (70-85% vol./vol.) middel tilsat glycerol (1-3%).

* Rør kun ved ansigtet med rene hænder og vask eller desinficer hænderne, for eksempel med håndsprit, efter berøring med ansigtet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der bruges mundbind i følgende situationer:

* Hvis du har symptomer på luftvejsinfektion, for eksempel hoste eller ondt i halsen, og bevæger dig udenfor dit hjem, for eksempel ved behov for test eller behandling.

* Hvis du har symptomer på luftvejsinfektion, for eksempel hoste eller ondt i halsen, og opholder dig i venteværelser i sundhedsvæsenet.

* Du kan overveje at bruge mundbind eller ansigtsvisir, hvis det gør dig mere tryg.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

For selvom det kun er få måneder siden, at alle over 50 år fik tilbudt et boosterstik med en ny varianttilpasset vaccine, stiger smitten alligevel.

Den nye variant og flere af dens undervarianter er nemlig i stand til at smitte personer, der tidligere har været smittet eller er  vaccineret.

Men den er ifølge Søren Alexandersen, faglig direktør i SSI, ikke skyld i den betydelige overdødelighed blandt ældre over 85 år:

“Vi kan ikke udelukke det, men vi kan sige, at når vi ser på personer, der har fået en booster med de variantopdaterede vacciner, ser vaccinerne ud til at give en god beskyttelse mod indlæggelse og alvorlig sygdom,” siger han til Tv 2.

Ældre er ekstra udsat

Professor i virologi Allan Randrup Thomsen fortæller, at den nye variant især går ud over den ældste del af befolkningen:

“Her har en del i forvejen haft en dårlig respons på vaccinerne i al almindelighed sammenlignet med yngre personer. Nogen beskyttelse mod alvorlig sygdom vil de fleste dog have, selvom vi har set en stigning i dødstallet.”

Han forklarer desuden, at de ældre samtidig også døjer med lavere immunitet, selvom nogle måske har været smittet tidligere og er vaccineret, hvorfor de er ekstra udsat i forhold til resten af befolkningen.

Kilde: tv2.dk

Hjælp med at advare andre

Du kan hjælpe andre med at dele denne advarsel om den nye corona-varriant på Facebook.

 

Først publiceret: torsdag 5. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:49

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.