Gudrun Hansen ses yderst til venstre, mens hun var med rundt i Flaimgo naturpark. Siden gik det helt galt.

Mareridt med flextrafik: 79-årig strandet på sygehus efter ulykke

Udflugt endte som et mareridt for 79-årige Gudrun Hansen, der blev indlagt på sygehus efter voldsomt fald. Selv om hun var hårdt forslået og gangbesværet, kunne hun dagen efter ikke blive kørt hjem med flextrafik. Årsag: Hun bor i en anden region.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Det skulle have været en hyggelig udflugt med Metals seniorklub i Esbjerg.

Men for den 79-årige folkepensionist Gudrun Hansen udviklede turen sig til et sandt mareridt.

Sammen med manden Harry og en busfuld andre pensionister fra Metal Vest Seniorklubben gik turen fra Esbjerg til Flamingo Naturpark i Vemb ved Holstebro.

Gudrun Hansen var med rundt i Flamingo Naturpark ved Holstebro, selv om hun er dårligt gående. Udflugten endte dog ulykkeligt for den 79-årige esbjergenser. Privatfoto fra udflugten.

Gudrun Hansen er dårligt gående, bruger rollator og lider af knogleskørhed og havde det svært ved at følge med i rundvisningen i naturparken. Men hun holdt ved.

Efter frokost, kaffe og kage i parkens restaurant forlader Gudrun lidt tidligere restauranten for ikke at forsinke selskabets hjemrejse.

Men på vej ud af ad døren snubler hun – og falder ned af en skrænt, der skråner ned tæt ved udgangen.

Hun kurer på forkroppen flere meter og ligger til sidst ubevægelig ved skræntens kant.

Og her starter mareridtet.

Vi skal have fat i en ambulance

Formanden for seniorklubben, Hans-Kurt Jensen, var den første, der nåede ned til Gudrun, der lå hjælpeløs og ubevægelig for enden af skrænten.

”Min første tanke var: Vi skal ikke til at bære på hende, hvis hun har brækket knogler. Vi skal have fat i en ambulance.”

Der blev ringet 112 og ret hurtigt er ambulancen på stedet.

Gudrun bliver lagt på en båre og bliver med udrykning liggende i en patient-seng kørt til Regionshospitalet Gødstrup ved Herning. Manden Harry er ved hendes side.

”Jeg havde simpelthen så ondt i hele kroppen og i ansigtet, som var vendt mod jorden, da jeg faldt og kurrede ned. Men heldigvis kom jeg hurtigt på sygehuset,” husker Gudrun.

Venter seks timer

Det skulle dog vise sig, at mareridtet blot fortsatte for Gudrun Hansen.

Hun ankommer liggende til skadestuen med ambulance cirka klokken 16.30 og bliver kørt ind på en stue. Her bliver hun tilset og får smertestillende medicin.

Jeg er trods alt 79 år og var temmelig forslået. Men det synes jeg ikke, der blev taget hensyn til.

Gudrun Hansen, folkepensionist

Men først seks timer senere – omkring klokken 22.30 – bliver hun undersøgt.

”Det var forfærdeligt at vente. Jeg er trods alt 79 år og var temmelig forslået. Men det synes jeg ikke, der blev taget hensyn til,” fortæller Gudrun Hansen.

Hun bliver efter den lange ventetid endelig undersøgt og scannet. Der blev ikke konstateret brud på knogler.

Men da det er sent på aftenen, indlægges hun til observation på en stue natten over sammen med sin mand.

Kan ikke komme hjem

Men om onsdagen – dagen efter – fortsatte mareridtet.

”Vi skulle jo hjem til Esbjerg, og om morgenen beder jeg så om at blive transporteret med flextrafik, som jeg er visiteret til med handicapkørsel. Men det var ikke sådan lige til. Det er noget med regionerne,” fortæller hun.

Personalet på sygehuset undersøger om det kan lade sig gøre at blive transporteret fra Gødstrup til Esbjerg med flextrafik. Det bruger de faktisk det meste af dagen på, mens Gudrun venter og venter.

Gudrun Hansen (tv) er afhængig af at benytte sig af sin rolator. Alligvel blev hun efter ulykken udskrevet fra sygehuset – uden mulighed for transport.

”Så får jeg at vide omkring klokken 16, at det ikke kan lade sig gøre at bruge flextrafik. Jeg kunne blive kørt tilbage til ulykkesstedet i Flamingo Naturpark. Men det kunne jeg jo ikke bruge til noget, når jeg og min mand skulle hjem til Esbjerg. I stedet spørger de mig, om jeg ikke kan få en til at hente mig,” fortæller Gudrun.

Personalet på sygehuset kontaktede også hospitalet i Esbjerg for at høre, om Gudrun kunne blive overført dertil – og dermed blive kørt med sygetransport.

”Men hospitalet i Esbjerg ville ikke have mig. Jeg var jo udskrevet.”

Må ringe efter hjælp

Selv om Gudrun Hansen roser personalet i Gødstrup for at prøve at finde en løsnig, sad hun nu i saksen. Da der ikke er tale om patienttransport kunne hun – på trods af hun er visiteret til handicap-kørsel – ikke komme hjem til Esbjerg med flextrafik.

Flextrafik kører nemlig ikke persontransport på tværs af regionerne. Og Regionshospitalet Gødstrup ligger i Region Midtjylland. Gudrun bor i Esbjerg i Region Syddanmark.

Rejse med det offentlige med tog og bus var praktisk ikke mulig på grund af smerterne. Og taxa med en regning på over 100 kilometers kørsel var en dyr løsning, som aller, allersidste udvej.

Så med masser af smerter fra forstuvninger på ben, krop og ansigt, dårligt gående og med rollator var der kun en mulighed tilbage, når hun ikke kunne blive transporteret med flextrafik: ”Ring til en ven.”

Jeg lover altid, at ingen skal stå alene, når de er med Metals seniorklub.

Hans-Kurt Jensen, seniorformand

”Jeg fik en opringning ud på eftermiddagen. Det var Gudrun. Hun var grædefærdig og oprørt over oplevelserne. Jeg lover altid, at ingen skal stå alene, når de er med Metals seniorklub. Så jeg startede bilen og kørte op for at hente Gudrun og Harry på sygehuset i Gødstrup,” fortæller Hans-Kurt Jensen, formanden for seniorklubben.

Hans-Kurt fortæller, at da han ankommer til sygehuset, må en portør bære Gudrun ind i bilen. Hun kunne ikke gå.

Da Gudrun ankommer til Esbjerg, har hun brug for en kørestol. Den skulle hun dog selv hente på sygehuset.

”Heldigvis kunne min datter køre forbi og hente den. Ellers havde et også været et problem,” fortæller Gudrun Hansen.

Oplevelserne har sat sig spor

Her flere uger efter hospitalsopholdet har hun fortsat smerter og blå mærker på ben og i ansigtet efter det voldsomme fald i Flamingo Naturpark.

Men især oplevelserne på hospitalet og med flextrafik har sat sig spor.

”Det føles så uretfærdigt. Det kan ikke være rigtig, at man skal behandles på den måde. Det er under al kritik,” siger Gudrun.

Derfor er det bittert at opleve at blive svigtet, som jeg synes, jeg er blevet.

Gudrun Hansen, folkepensionist

Hun har besluttet sig for, at hun fremover ikke skal på nogen udflugter.

”Det tør jeg ikke. Jeg skal ikke med. Jeg er så bange for at falde igen og blive udsat for det samme med et andet sygehus og flextrafik,” siger Gudrun.

Hun har arbejdet hele sit liv på blandt andet vaskeri, som rengøringsassistent og som dagplejemor.

”Jeg har arbejdet siden jeg var 13 år og har betalt min skat. Derfor er det bittert at opleve at blive svigtet, som jeg synes, jeg er blevet.”

Derfor ingen transport med flextrafik

På Regionssygehuset i Gødstrup kan kommunikationschef Annie Paabøl ikke kommentere den konkrete sag.

Men hun bekræfter, at det ikke er muligt for hospitalet at tilbyde patienter befordring for patienter uden for regionen.

Det er bekendtgørelsen om befordring og befordringsgodtgørelse efter sundhedsloven, der bestemmer, hvornår hospitalet kan tilbyde befordring eller befordringsgodtgørelse.

Her skelnes der mellem kørsler med patienter med bopæl i regionen og kørsler med patienter med bopæl uden for regionen, skriver Annie Paabøl i en mail til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

”For patienter med bopæl uden for regionen giver bekendtgørelsen os kun mulighed for, at vi yder befordring eller befordringsgodtgørelse mellem patientens midlertidige opholdssted i regionen og sygehuset.”

”Det betyder, at der i dag ikke er lovhjemmel til, at vi sikrer befordring til patienternes bopæl, når den ligger uden for regionen,” skriver kommunikationschefen.

Selskabet Sydtrafik – der står for flextrafik i Region Syddanmark – oplyser, at patienter altid skal henvende sig til kørselskontor, der er i den region, sygehuset ligger.

Det vil altså ikke have været en mulighed for Gudrun Hansen at henvende sig til flextrafik i den region, hun hører til, for at blive kørt fra Regionshospitalet Gødstrup til Esbjerg.

Det er helt skørt

At reglerne er skruet sådan sammen, ryster formanden for Metal Vest Seniorklubben, Hans-Kurt Jensen.

”Det er ikke et velfærdssamfund værdigt, at der åbenbart er bygget mure mellem regionerne, der betyder, at personer – der kommer til skade i en region – ikke kan tage flextrafik fra sygehuset hjem, fordi man bor i en anden region.”

”Det er jo helt skørt. Især når vi taler om ældre medborgere, der måske er gangbesværede eller har andre handicap,” siger Hans-Kurt Jensen.

Er du på ferie i Spanien, kan du blive fløjet hjem med SOS, hvis du har været udsat for en ulykke.

Hans-Kurt Jensen, seniorformand

Han mener, at der skal offentligt lys på reglerne. Og at reglerne skal ændres.

”Er du på ferie i Spanien, kan du blive fløjet hjem med SOS, hvis du har været udsat for en ulykke. Men er du i Herning, kan du ikke blive kørt hjem til Esbjerg med flextrafik. Det giver jo ingen mening. Det er bureaukrati af værste skuffe. Og det skal laves om,” lyder det fra Hans-Kurt Jensen.

Følg historien i nyhedsbrevet

Du kan følge historien i Faglige Seniorers nyhedsbrev, der udkommer hver onsdag morgen. Nyhedsbrevet er gratis.

Tilmeld dig her. Du er samtidig med i konkurrencen om brunch for to.

I værste fald frygter han, at seniorklubbernes udflugter over regionsgrænserne stopper.

”Det vil være til skade for den indsats vi i seniorklubberne gør mod ældres ensomhed og for at få flere med i fællesskabet. Blandt andet med busture og udflugter rundt i landet. Vi kan jo ikke stå inde for at efterlade vores medlemmer i anden region, hvis de kommer til skade. Og risikere at de ikke kan komme hjem efterfølgende,” siger seniorformanden.

80-års fødselsdagsfest i smerter

Hans-Kurt Jensen kritiserer også Regionshospitalet Gødstrup for at lade Gudrun Hansen vente i seks timer fra hun ankommer til skadestuen omkring klokken 16.30 til hun bliver undersøgt og scannet.

”Det ryster mig, at der åbenbart bliver taget så lidt hensyn til en ældre gangbesværet person på 79-år med knogleskørhed, der har været udsat for et voldsomt fald. Det synes jeg ikke er værdigt.”

Regionshospitalet vil ikke kommentere den konkrete sag, men oplyser, at alle akutte patienter vurderes i forhold til hastegrad.

Jeg ønsker sådan, at jeg aldrig var taget med på den tur.

Gudrun Hansen, folkepensionist

Hjemme hos Gudrun Hansen er forberedelserne i gang til en stor fest. Hun fylder 80 år på lørdag.

Men det hun har glædet sig til gennem mange måneder, risikerer nu at blive en noget smertefuld oplevelse.

”Jeg er fortsat fyldt med blå mærker, har hævelser på benene og i ansigtet. Og det gør ondt. Jeg havde håbet, at jeg ville komme mig inden festen. Men det ser ikke sådan ud. Jeg ønsker sådan, at jeg aldrig var taget med på den tur,” siger Gudrun.

Tip Faglige Seniorers nyhedsbrev

Har du været udsat for noget lignende som Gudrun Hansen? Så skriv til redaktøren på Faglige Seniorers nyhedsbrev, Brian Pabst. Mail: bp@fagligsenior.dk

Faglige Seniorer: Regler skal ses efter

Ældreorganisationen Faglige Seniorer vil have set reglerne for flextrafik efter i sømmene.

"Hvis det forholder sig sådan, at udskrevne patienter fra et sygehus med gangbesvær eller handicap ikke kan benytte flextrafik på tværs af regionsgrænser for at komme hjem, er der noget ravruskende galt."

"Det går især ud over ældre, der ikke er mobile og hvor mange heller ikke har et netværk, der kan hjælpe. Og hvor økonomien ikke er til at tage en taxa over store afstande. De skal ikke være ofre for kassetækning i regionerne eller skøre regler," siger Mette Kindberg, landsformand for Faglige Seniorer, der med 260.000 medlemmer er Danmarks næststørste ældreorganisation.

Først publiceret: onsdag 7. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:00

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.