Måske vil din kage fremover også bestå af teblade og kaffegrums.

Forskning: Kaffegrums og brugte teblade gør underværker i kage

Dine køkkenrester kan give ekstra næring og være en naturlig måde at få bagværk til at holde længere.

Senest opdateret: mandag 8. april 2024

Forskere har taget rester fra både te- og kaffebrygning, renset og pulveriseret dem og tilføjet de pulveriserede teblade og kaffegrums i en melblanding, som bagefter er blevet brugt til at lave sandkage.

Resultatet: En sundere kage, der har en længere levetid og er rig på antioxidanter som polyfenol, der menes at styrke immunforsvaret. Det skriver Videnskab.dk

I en meddelelse skriver forskerne, at det tilmed er en bæredygtig løsning.

“Vores projekt kan hjælpe med at finde nye veje til at genbruge et ellers spildt produkt og forbedre fødevarernes næringsværdi,” siger forskerne bag studiet fra King Faisal University.

Det kan de have ret i, mener Rime Bahij, der er lektor ved Institut for Grøn teknologi på Syddansk Universitet og forsker i naturstoffer og udnyttelse af restprodukter fra blandt andet mad og landbrug.

Hun er ikke overrasket over de egenskaber, som te- og kafferester besidder.

“Men det er forholdsvis nyt, at de har brugt resterne i kager, hvor de også kan måle indholdet af polyfenoler, samt deres positive effekt på holdbarheden på kagerne,” siger hun til Videnskab.dk.

Læs også: Sådan påvirker den daglige kop kaffe din sundhed

Så meget smider vi ud

Når vi drikker en kop te, smider vi tebrevet ud efter nogle minutter. Vandet har skiftet farve og dufter dejlig parfumeret, og så er der ikke brug for den lille smagsgiver længere.

Til venstre ses en sandkage med brugte teblade, til højre med kaffegrums. Sandkagen til højre scorede bedst hos testpersonerne i studiet, hvad angår udseende, smag og tekstur. (Foto: Mohamed Mahmoud)
Til venstre ses en sandkage med brugte teblade, til højre med kaffegrums. Sandkagen til højre scorede bedst hos testpersonerne i studiet, hvad angår udseende, smag og tekstur. (Foto: Mohamed Mahmoud)

Kaffegrums lider samme skæbne; kaffen drikkes, og grumset bliver i bunden af stempelkanden eller i kaffefiltret.

I det nye studie anslår forskerne således, at vi smider hele 90 procent af kaffe og te-produkter ud ved en almindelig brygning. Men når vi udnytter så lidt af produktet, går vi for eksempel glip af stofgruppen polyfenoler.

“Det er meget begrænset, hvor meget polyfenoler, der trækkes ud i vandet, når vi brygger kaffe eller te. De skriver, at hele 72 procent er tilbage i grumset, hvilket nok er meget rigtigt,” siger Rime Bahij.

Kaffebønner og teblade er også rige på andre antioxidanter, som vi ikke får udnyttet til fulde ved blot at drikke te og kaffe – antioxidanter, der blandt andet kan hjælpe kroppen i sin produktion af celler.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Træer på koffein: Kafferester får tropisk skov til at vokse på udpint jord 

Hvornår på dagen skal vi drikke kaffe for at få den bedste effekt? 

Lakridser og lakrids-te har overraskende højt indhold af sundhedsskadelig syre 

Få viden med Videnskab.dk

Faglige Seniorers nyhedsbrev samarbejder med Videnskab.dk, der med 1 million brugere om måneden er Danmarks mest besøgte populærvidenskabelige medie.

Videnskab.dk dækker forskningen bredt – fra kultur og samfund til sundhed, teknologi og naturvidenskab – og guider rundt i videnskabens forunderlige og forbløffende verden. Troværdighed, forståelighed, tilgængelighed og underholdende formidling er værdier, der gennemsyrer alt, Videnskab.dk arbejder med.

Videnskab.dk drives efter publicistiske principper med uafhængig, samfundsoplysende journalistik på et tilstræbt objektivt grundlag.

Driften finansieres af en finanslovsbevilling fra Uddannelses- og Forskningsministeriet og støtte fra fonde.

Først publiceret: mandag 2. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 8. april 2024 kl. 11:12

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.