Du kan tjekke og ændre i din forskudsopgørelse for 2024 på skat.dk

Pensionist: Derfor er det vigtigt at du tjekker din forskudsopgørelse

I år er det ekstra vigtigt, at du tjekker din forskudsopgørelse, så du sikrer dig, at du betaler korrekt skat i 2024.

Senest opdateret: mandag 8. april 2024

Nu kan du tjekke din forskudsopgørelse for 2024, som ligger klar til dig på skat.dk. Husk at du skal bruge MitID for at logge på.

Du får ikke tilsendt din forskudsopgørelse med posten.

Din pension for 2024 bliver beregnet på baggrund af din forskudsopgørelse. Derfor er det vigtigt, at din forskudsopgørelse altid er opdateret med dine seneste indkomster og ændringer i økonomi.

Forskudsopgørelsen laves ud fra den seneste års- eller forskudsopgørelse. Du skal derfor være være ekstra opmærksom, hvis du for eksempel netop er overgået til pensionist eller har fået nyt job.

Har du omlagt lån inden for det seneste års tid, skal du også være opmærksom. For så er det sandsynligt, at renten er højere, fordi renteudviklingen er gået den vej.

Sådan fungerer din forskudsopgørelse

  • Hvert år i november kan du se din forskudsopgørelse for det kommende år.
  • Skattestyrelsen oplyser, at forskudsopgørelsen for 2024 lander medio november 2023.
  • Her er det en god idé at tjekke, om tallene stadig passer, så du hver måned får betalt den rigtige skat.
  • Du skal være ekstra opmærksom, hvis du har oplevet større ændringer i din økonomi – eksempelvis hvis du har fået et nyt job, går på pension, køber eller sælger fast ejendom eller får væsentligt længere eller kortere afstand til arbejde.
  • Justerer du ikke de gamle tal til for det forrige år, så risikerer du at skulle betale restskat, når året er omme.

Kilde: borger.dk.

Boligskat indregnes i løbende skattebetaling 

Fra 2024 kommer der nye boligskatteregler. Fremover samler man opkrævningen af boligskat- både ejendomsværdiskat og grundskyld – på din forskuds- og årsopgørelse.

Tidligere har du betalt din grundskyld til din kommune 2 gange årligt. Men fra næste år bliver den indregnet i og opkrævet i din løbende skattebetaling.

Groft sagt skal boligejere fremover årligt betale 12 rater gennem skatten af deres folkepension, anden ydelse eller løn.

Det betyder også, at du for første gang vil kunne se i forskudsopgørelsen, hvad du samlet står til at betale i boligskat.

Da betalingen for boligskat trækkes automatisk i din folkepension, anden ydelse eller løn er det ekstra vigtigt, at du får tjekket, at boligskatten er registreret korrekt på forskudsopgørelsen.

Lavere boligskat

I 2024 skal du betale skat af den offentlige ejendomsvurdering for 2022. De er som bekendt ikke endelige men foreløbige. Den endelige vurdering vil først være klar for skatteåret 2025.

Med de nye regler vil langt de fleste boligejere få en samlet lavere boligskat, fordi skattesatserne sættes mere ned end ejendomsvurderingerne stiger. Det gælder ifølge skat for 4 ud af 5 boligejere.

Der er dog nogle, som bor steder hvor vurderingerne stiger mere end satserne sættes ned. Men de vil få en skatterabat, der holder deres boligøkonomi i ro.

Med de nye regler sættes skatten for den almindelige ejendomsværdiskat ned fra 0,91% til 0,51%. Satsen for den del af vurderingen der ligger over 3,04 mio. kr. sættes ned fra 3,0% til 1,4%.

Grundskyld opkræves centralt

Grundskylden – som hidtil er blevet opkrævet af den kommune, hvor din ejendom ligger – vil fremover indgå i den almindelige centrale skatteopkrævning. Satserne falder i gennemsnit fra 2,7% til 0,74%. Grundskylden vil blive sat ned i alle kommuner.

vurderingsportalen.dk kan du se en simpel beregning af din boligskat. Her kan du også se en kort film med de nye boligskatteregler.

Statsligt lån

Fremover kan alle indefryse deres boligskattestigning som et statsligt lån i din ejendom. Det er en ekstra sikkerhed for dem, der vil holde deres boligskat i ro.

Pensionister kan som hidtil låne til deres grundskyld. Ordningen overgår fra 1. januar til skatteforvaltningen. Men vilkårene er i hovedtræk de samme som hidtil.

Hvis du har et aktivt pensionistlån i kommunen, vil Skatteforvaltningen automatisk oprette et nyt lån, når staten overtager låneordningen i 2024.

Har du ikke et pensionistlån, kan du fra slutningen af november ansøge om pensionistlån via TastSelv/boligskattelån, som du finder på skat.dk.

Når du optager lånet, skal du stille sikkerhed i din ejendom. I praksis tinglyses sikkerhed i ejendommens friværdi. Du kan derfor ikke få et pensionistlån, hvis der ikke er friværdi i ejendommen.

Læs mere om pensionistlån HER

Modregning

Har du i løbet af året haft arbejde ved siden af din folkepension, er du blevet modregnet i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg.

Nye regler betyder, at modregningen af personlig arbejdsindtægt er afskaffet fra 1. januar 2023. Du vil i juni 2024 blive efterreguleret for beløbet. 

Hvis din ægtefælle arbejder

Ægtefællens eller samleverens arbejdsindkomst vil fra 1. januar 2023 ikke længere indgå, når Udbetaling Danmark beregner pensionen. Det omfatter også modregning i beregningen af den personlige tillægsprocent.

Folketinget har besluttet, at pensionister fra 1. januar 2023 modtager deres pension uafhængigt af, om deres ægtefælle eller samlever har en arbejdsindkomst.

Du er ophørt med at betale til private pensionsordninger

Er du stoppet med at arbejde, er du nok også stoppet med at betale til private pensionsordninger. Det skal du også huske at rette på din forskudsopgørelse, hvis du ikke vil risikere at skulle betale skat tilbage.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til din forskudsopgørelse kan du ringe til Skattestyrelsen hver dag inden klokken 16 på telefon 72 22 28 28.

Skattestyrelsen melder om stor interesse for at tjekke forskudsopgørelsen for 2024. Siden der blev åbnet for adgang var der på under 24 timer 200.000 logins på skat.dk for at se de oplysninger, som skattemyndigheden har registreret om næste års forventede indtægter og fradrag.

Del info med andre 

Du kan hjælpe andre seniorer med oplysninger om forkudsopgørelsen. Del artiklen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: tirsdag 14. november 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 8. april 2024 kl. 11:11

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.