Black friday: Sådan undgår du at blive snydt
Fredag den 24. november er det igen black friday, hvor butikkerne lokker med store besparelser. Men forbrugerøkonom anbefaler, at du er kritisk over for tilbud.
Senest opdateret: mandag 12. august 2024
En af årets største handelsdage nærmer sig. Inden længe er det black friday, hvor mange danskere går på jagt efter et godt tilbud.
Men du skal være påpasselig, for det er ikke alle black friday-tilbud, der er så gode, som de udgiver sig for at være.
Sådan lyder rådet fra Ida Marie Moesby, der er forbrugerøkonom i Nordea.
“Der er regler for, hvornår butikker må sætte prisen ned og kalde det et tilbud. Varen skal have været til salg til den normale pris i mindst en måned,” siger hun.
Varerne er sat op i pris
Siden august er flere varer faktisk blevet sat op i pris. Det viser en undersøgelse fra prissammenligningstjenesten Pricerunner.
“Nogle butikker sætter prisen op i løbet af efteråret, og på den måde kommer de uden om bestemmelserne i markedsføringsloven. Det giver mulighed for at annoncere en stor rabat og dermed tiltrække flere kunder,” siger Pricerunners forbrugeranalytiker Katrine Barslev og understreger, at man heldigvis kan stole på de fleste butikker.
Tjenesten har fulgt over 35.000 varer, hvor godt en fjerdedel af varerne er gået op i pris siden august. Og af dem er godt hver tredje vare steget med mere end ti procent.
Det er derfor en god idé at sammenligne priser og kigge på varens prishistorik for at være sikker på, at der er tale om et reelt tilbud.
“Du kan for eksempel bruge pricerunner.dk til at se priserne i andre butikker. Tjenesten viser også en prishistorik for de seneste tre måneder,” siger Ida Marie Moesby.
Ignorer rabatten
Hun anbefaler, at du overvejer, hvad du vil gå efter på black friday:
“Tænk på forhånd over, hvad du har brug for, så du undgår at blive fristet til at købe noget, som du ikke behøver,” lyder hendes råd.
Når du har fundet ud af, hvilke varer du er på jagt efter, kan du begynde at sammenligne priser, så du har en idé om det normale prisniveau.
Du bør faktisk kun fokusere på prisen og helt ignorere rabatten, lyder rådet fra Ida Marie Moesby.
“Der er meget fokus på rabatten til black friday. 50 procent rabat lyder som en god besparelse, som de fleste kan forholde sig til, men det er trods alt vigtigst, hvad du ender med at betale,” siger hun.
Hold hovedet koldt
Nogle onlinebutikker forsøger at presse dig til at købe her og nu ved at bruge nedtællinger og skrive, at der er et begrænset antal tilbage.
Men du bør holde hovedet koldt og give dig selv tænketid, før du slår til.
“Vi træffer typisk ikke lige så gode valg, hvis vi er i en stresset situation. Tag dig derfor god tid til at tænke over, hvad du har brug for, og undersøg prisen,” siger forbrugerøkonomen.
Det kan også være en fordel at lægge et budget for dine black friday-køb, så du har lidt kontrol med, hvor mange penge du bruger.
Julegaver
Hvis du har planer om at købe julegaver til black friday, kan du også bedre styre forbruget med et budget.
“I fysiske butikker er returret en service, så du bør undersøge butikkens regler og frister for returnering af julegaver,” siger Ida Marie Moesby.
Black friday falder i år den 24. november, og flere butikker starter allerede udsalget natten til fredag.
Mandagen efter black friday er en anden populær udsalgsdag kaldet cybermonday.
Bliv klar til udsalg
* Hvor meget sparer du egentlig? Hvis du vil købe noget specifikt, kan du prøve at holde øje med priserne op til udsalget. Der findes også tjenester som pricerunner.dk, som kan vise prisen de seneste tre måneder.
* Er det den rigtige model? Udsalg er en god måde for butikkerne at rydde ud i deres lagre og komme af med gamle modeller. Undersøg derfor, hvor gammel modellen er, før du køber.
* Kan du returnere produktet? Når du køber online, har du altid 14 dages fortrydelsesret, men det kan være dyrt at sende en vare retur. I fysiske butikker er returret en ekstra service, og derfor bør du sikre dig, om du kan returnere, og hvad fristen er.
Kilder: forbrug.dk og Forbrugerrådet Tænk.
Først publiceret: tirsdag 14. november 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 16:30