Vegetarer med prostatakræft har ifølge et nyt studie færre problemer med seksuel dysfunktion, end mænd som spiser kød.

Ny undersøgelse: Mænd, der spiser vegetarisk og vegansk, har bedre seksuel sundhed

Et nyt studie har fundet en sammenhæng mellem vegetarisk kost og flere erektioner, men ernæringsforsker kalder effekten "beskeden".

Senest opdateret: mandag 26. februar 2024

Videnskaben har allerede fastslået, at vegetarisk mad er mindre belastende for klimaet end diæter med kød.

Nu føjer et nyt studie endnu et muligt plus til den plantebaserede kost: En bedre seksuel sundhed.

Det skriver Videnskab.dk.

Helt konkret opnår mænd med prostatakræft, som følger en vegetarisk diæt, op mod 8 til 11 procent bedre resultater i målinger af seksuel funktion, herunder evnen til at få erektioner, i forhold til patienter, som spiser mest kød.

Samtidig er plantebaseret mad forbundet med en 14 procent bedre score i forhold til komplikationer i urinveje og 13 procent færre hormonelle udfordringer, såsom forekomsten af depression, der kan være med til at hæmme sexlysten.

Netflix om vegetarkost og seksuel sundhed

Netflix-dokumentaren The Game Changers indeholder et lille eksperiment, hvor tre collegestuderende skifter mellem en kødbaseret og en plantebaseret kost, altså et ret uvidenskabeligt forsøg.

Men efter de har skiftet til en vegetarisk kost, får de målt en gennemsnitlig forbedring i form af 8 procent hårdere erektioner og 300 til 500 procent længere varighed af deres rejsninger.

Det er konklusionen af en analyse baseret på data fra i alt 3.505 mænd med prostatakræft, som er blevet publiceret i tidsskriftet Cancer.

Beskeden effekt på et stort problem

Kød har som hovedregel et højt indhold af mættede fedtsyrer og kolesterol, og teorien er derfor, at den slags mad kan påvirke blodtilstrømningen til penis og være med til at skabe seksuel dysfunktion.

Spørgsmålet er, hvor stor effekten ved en plantebaseret kost er i det nye studie.

»En vegetarisk kost er her forbundet med en ret beskeden effekt på et problem, som til gengæld er kæmpestort,« siger Jens Rikardt Andersen, lektor og diætforsker ved Københavns Universitet, som har læst det nye studie for Videnskab.dk.

Han er desuden uddannet læge med speciale i intern medicin, og siger om det nye fund:

»Seksuel dysfunktion er meget udbredt blandt mænd i behandling for prostatakræft, og derfor er det da positivt, at man finder en effekt i forhold til, hvilken kost man indtager.«

Metoden bag undersøgelsen er sådan set »god nok«, tilføjer Rikardt Andersen.

»Det er et udmærket studie, som er lavet et godt sted og af nogle dygtige folk. Man kan sige meget godt om det,« siger han.

Til gengæld ser han flere udfordringer med den måde, som resultaterne bliver udlagt på i den videnskabelige artikel og den medfølgende pressemeddelelse.

Derfor kan man ikke konkludere, at vegetarisk kost partout fører til flere erektioner.

Mere om det senere.

Et håb for patienter med seksuel dysfunktion

Først til den videnskabelige artikels indhold og udlægningen af den.

Den nye udgivelse er et såkaldt observationsstudie. Man har analyseret data fra spørgeskemaundersøgelser blandt patienter, der har indgivet besvarelser om deres kost flere gange i perioden 1986 til 2016.

»Vores fund er et tilbud om håb til dem, som leder efter en måde at forbedre deres livskvalitet efter operation, stråling eller andre gængse behandlinger af prostatakræft, som kan give væsentlige bivirkninger,« siger førsteforfatter Stacy Loeb i forbindelse med udgivelsen af studiet.

Hun er urolog og professor ved det amerikanske universitet NYU Langone Health, og nogle af de bivirkninger, hun taler om, knytter sig især til seksuel sundhed.

Mænd i behandling for prostatakræft oplever blandt andet rejsningsproblemer, trang til hyppig vandladning og hormonelle forandringer, der kan påvirke humøret, herunder lysten til sex.

Og det er nogle af disse bivirkninger, som, man kan se, er mindre udbredte blandt mænd, der spiser en mere plantebaseret kost.

»Det er et ret simpelt skridt, som patienter (med prostatakræft, red.) kan tage: At tilføje mere frugt og grøntsager til sin kost, samtidig med at man reducerer indtagelsen af kød og mejeriprodukter,« siger Stacy Loeb.

Læs også på Videnskab.dk: Kan manglende sexlyst og overskud være symptomer på mandlig overgangsalder?

Forbehold for vegetar-effekt

Men helt så langt vil Jens Rikardt Andersen ikke gå i fortolkningen af resultaterne. Han savner blandt andet følgende forbehold:

Data om kostvaner stammer udelukkende fra patienter, som ikke har oplevet en spredning af deres prostatakræft.

»Der er altså tale om, at man dækker udviklingen af den fredelige form for prostatakræft. Og det er ret væsentligt, fordi sygdommen normalt spreder sig, som tiden går,« siger diætforskeren fra Københavns Universitet.

Desuden er der tale om observationer på kostvaner. Der er altså ikke nogen, der har ændret kost undervejs i forsøget.

Få viden med Videnskab.dk

Faglige Seniorers nyhedsbrev samarbejder med Videnskab.dk, der med 1 million brugere om måneden er Danmarks mest besøgte populærvidenskabelige medie.

Videnskab.dk dækker forskningen bredt – fra kultur og samfund til sundhed, teknologi og naturvidenskab – og guider rundt i videnskabens forunderlige og forbløffende verden. Troværdighed, forståelighed, tilgængelighed og underholdende formidling er værdier, der gennemsyrer alt, Videnskab.dk arbejder med.

Videnskab.dk drives efter publicistiske principper med uafhængig, samfundsoplysende journalistik på et tilstræbt objektivt grundlag.

Driften finansieres af en finanslovsbevilling fra Uddannelses- og Forskningsministeriet og støtte fra fonde.

»I den her undersøgelse kan man ikke se, om man får – den ret beskedne effekt – hvis man skifter fra en mere kødbaseret kost og over til en mere plantebaseret kost. Det siger studiet ikke noget om. Det siger i stedet noget om, hvilken livskvalitet man har, hvis man allerede spiser vegetarisk og har gjort det over en årrække,« siger Jens Rikardt Andersen.

Generelt er det en udfordring ved koststudier, at det er svært at følge kostændringer over flere år. Det kan derfor være svært at sige, hvordan de påvirker folks sundhed.

Til gengæld er det pågældende studie stærkt på de præmisser, som det nu engang er sat op med, mener Rikardt Andersen.

»Det styrker studiet, at man har data på så mange patienter over så mange år,« siger han og fremhæver, at man også har kontrolleret grundigt for andre mulige forklaringer på en øget seksuel sundhed blandt vegetarer:

Blandt andet information om rygevaner, vægt og andre sygdomme såsom diabetes.

A­­­­ndre artikler på Videnskab.dk:

Vegetarer lever længere, men ikke fordi de fravælger kød

Skader det børns hjerne at spise vegansk?

Hvad sker der med min penis, i takt med at jeg bliver ældre?

Først publiceret: mandag 19. februar 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 26. februar 2024 kl. 09:50

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.