Der er ingen umiddelbar sundhedsrisiko forbundet med at spise mad fra dåser. Så længe der ikke er tale om et længerevarende forbrug.

Kan konserveret mad holde sig på ubestemt tid?

Maden kan holde sig i årevis – men ikke for evigt, fortæller forskere.

Senest opdateret: tirsdag 2. juli 2024

Krisesnak får danskerne til at hamstre dåsemad. Og hvis det går, som statistikken siger, ender meget af det i skraldespanden.

Men måske er det unødvendigt, måske behøver tidens “prepping” ikke føre til mere madspild. Spørgsmålet er, hvor længe konserveret mad egentlig kan holde sig. Især hvis det udelukkende handler om at få næring til at overleve?

Få viden med Videnskab.dk

Faglige Seniorers nyhedsbrev samarbejder med Videnskab.dk, der med 1 million brugere om måneden er Danmarks mest besøgte populærvidenskabelige medie.

Videnskab.dk dækker forskningen bredt – fra kultur og samfund til sundhed, teknologi og naturvidenskab – og guider rundt i videnskabens forunderlige og forbløffende verden. Troværdighed, forståelighed, tilgængelighed og underholdende formidling er værdier, der gennemsyrer alt, Videnskab.dk arbejder med.

Videnskab.dk drives efter publicistiske principper med uafhængig, samfundsoplysende journalistik på et tilstræbt objektivt grundlag.

Driften finansieres af en finanslovsbevilling fra Uddannelses- og Forskningsministeriet og støtte fra fonde.

Det har Videnskab.dk spurgt tre fødevareforskere om.

“Hvis det er varmebehandlet og konserveret korrekt, kan maden holde sig i rigtig, rigtig lang tid,” siger Anette Granly Koch, faglig leder ved afdelingen for Fødevaresikkerhed og Kvalitet på Teknologisk Institut, til Videnskab.dk.

“I hvert fald fire til seks år, alt efter typen af indhold,” fortsætter hun.

Hvis der går flere år, er smagen ikke nødvendigvis særlig god, understreger de forskere, Videnskab.dk har talt med.

Til gengæld kan man stadig få vigtig næring af at spise det.

Læs også på Videnskab.dk: Kan vand blive for gammelt?

Tre trin til test

“Det handler om at bruge sin sunde fornuft,” siger Clarissa Schwab om at indtage konserves, der har overskredet en “sidste salgs”- eller “bedst før”-dato.

Hun er mikrobiolog og lektor ved Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet, og nævner tre trin til at teste, om maden er sikker at spise:

  1. Er emballagen intakt? Hvis dåsen er opsvulmet eller bulet, kan det være tegn på utæthed, og at maden er gået i fordærvelse. Eller at indholdet er blevet inficeret af bakterien Clostridium botulinum , som kan medføre lidelsen botulisme, også kaldet pølseforgiftning (risikoen for pølseforgiftning er størst ved hjemmekonserveret mad).
  2. Lugter indholdet? En harsk, sur lugt kan også være tegn på utæthed, som kan have startet en forrådnelsesproces. Lugten er især harsk, hvis der er fisk eller kød i dåsen.
  3. Ser indholdet normalt ud? Hvis tomaterne er blevet brune, eller den forlorne skildpadde er blevet grøn, så hold dig fra det, da det er tegn på fordærvelse.

Læs også på Videnskab.dk: Er det sundt at spise fisk fra dåse?

Er der sundhedsfarer?

Der er ingen umiddelbar sundhedsrisiko forbundet med at spise mad fra dåser. Så længe der ikke er tale om et længerevarende forbrug, understreger Vibeke Orlien fra Københavns Universitet.

“Man må håbe, der er tale om en krisesituation, hvor man indtager konserves i dage eller uger, ikke igennem flere år. For især varme kan ændre på strukturen i proteinerne, og det er derfor ikke sikkert, at vi med tiden ville få nok næring af at spise dåsemad,” siger hun til Videnskab.dk.

Nogle studier har godt nok fundet spor af tungmetaller som zink, aluminium og tin, særligt i dåsetun. Men mængden er så lav, at den ikke er skadelig, lyder forskernes vurdering.

Flere studier har dog vist spor af det kemiske stof bisphenol A (BPA), særligt i lakken på indersiden af dåseemballage til madvarer.

Forskerne vurderer, at dåser med tiden afgiver mere BPA til indholdet, og så sent som i 2023 målte Forbrugerrådet Tænk sig frem til, at tre ud 10 dåser har et særligt bekymrende indholdsniveau, for eksempel i forhold til at kunne skade fertiliteten.

Så hvis man vil være på den sikre side – og hvis man vil tage højde for mere end at overleve på kort sigt – skal man købe mad forseglet og konserveret i glas.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Verdens ældste vin i flydende form fundet i romersk urne

Ny pjece med praktiske råd: Sådan kan danskerne forberede sig på kriser og krig

Hvor langt skal man være fra en atombombe for at overleve?

Først publiceret: tirsdag 2. juli 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juli 2024 kl. 20:14

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.