I bogen “Vores forældre blev vores børn” fortæller journalist Lene Petersen og 10 andre voksne børn personligt og hudløst ærligt om oplevelserne med syge og svækkede forældre.

Vind bog om demente gamle: Vores forældre blev vores børn

59-årige Lene Petersen står bag bog om egne og 10 andre voksne børns oplevelser og udfordringer med demensramte og svækkede forældre. Du kan vinde bogen.

Senest opdateret: mandag 12. august 2024

Det er en kæmpe opgave, der venter rigtig mange voksne i 50’erne og 60’erne, når forældrene bliver så gamle og svækkede, at de ikke længere kan klare sig selv – men har brug for at deres børn træder til.

For hvad sker der, når den aldrende far eller mor begynder at få brug for hjælp. På grund demens, svækkelse eller anden alvorlig sygdom.

Det har den 59-årige journalist Lene Petersen haft helt inde på livet, efter at hendes nu 85-årige far for snart otte år siden blev ramt af demens. 

“Nu er samværet ikke længere kun til hygge, fødselsdage, kaffebesøg, børnepasning eller måske udflugter og ferie sammen. Det begynder at blive noget andet. I takt med sygdom og svækkelse fylder mere og mere både mentalt, følelsesmæssigt og praktisk. Så meget, at vi selv kommer under pres,” fortæller Lene Petersen og tilføjer:

“Og det er ikke altid kønt”.

Bog med egne og andres oplevelser

Lene Petersen har gennem over et år skrevet klummer til Faglige Seniorers nyhedsbrev om livet som pårørende med en far med demens.

Nu har hun udgivet bogen “Vores forældre blev vores børn”, der udover egne oplevelser også indeholder 10 forskellige beretninger fra andre pårørende til syge og svækkede forældre.

Her fortæller de om det at hjælpe forældre – fra de praktiske opgaver til koordinering med sundhedspersonale med sundhedspersonale og kommunal hjemmepleje og om de svære følelser, det nye forældre-barn forhold sætter igang.

“Det bør være en pligt, at man forbereder sig til sin alderdom. For alderdommen skal være til at være i – for alle. Ikke kun for de gamle,” som en pårørende til en dement mor på plejehjem fortæller.

Pårørende påtager sig flere opgaver

For det slider, når der er brug for hjælp over en længere periode. 

“Det kan være svært at se, at voksne børn og andre nære familiemedlemmer kan påtage sig en væsentlig større rolle i ældreomsorgen, end de allerede har, uden selv at knække derved,” skriver redaktør Brian Pabst fra Faglige Seniorer i forordet til bogen.

I bogen beretter Lene Petersen om samværet med sin far. Fra de første tegn på, at noget er galt til flytningen til demensplejehjem. Undervejs følger vi familiens famlen, og hvordan hun, hendes søstre og mor efterhånden begynder at navigere i kaos.

“Du træder til både praktisk og mentalt. Men hvor længe kan du holde til det,” spørger Lene Petersen.

“Vores forældre blev vores børn” er særligt egnet til pårørende, der kan spejle sig i andres fortællinger og erfaringer. Bogen indeholder også gode råd, der kan bruges af andre. 

Om forfatteren

Lene Petersen er 59 år og har arbejdet som arbejdsmarkedsjournalist siden 1988 på det tidligere fagforbund SiD’s medlemsblad og siden år 2000 som freelance.

Hun har tidligere udgivet “Tinas hjernestop”, som var hendes første journalistiske fortælling, der udkom som bog.

Du kan vinde bogen

Bogen “Vores forældre blev vores børn” er udgivet på forlaget Trykværket og koster 199 kroner.

Faglige seniorer får 25 procent rabat. Ved køb skal du i rabatkuponkoden skrive: Faglige Seniorer. Køb bogen med med rabat her.

Trykværket og Faglige Seniorer har sammen udloddet et eksemplar af bogen.

Først publiceret: torsdag 11. juli 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 15:36

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.