![](https://fagligsenior.dk/wp-content/uploads/2025/02/skaermtid-683x385.jpg)
Skærmtiden stiger blandt seniorer: Smartphones er blevet uundværlige
Senest opdateret: onsdag 5. februar 2025
Smartphonen er blevet en fast følgesvend i hverdagen – fra tandbørstningen om morgenen til sengetid om aftenen.
Ifølge Deloittes undersøgelse logger fire ud af fem danskere ind på sociale medier hver dag, og næsten halvdelen bruger op til to timer dagligt på platforme som Facebook og Instagram.
For 21 procent er forbruget under en time, mens 8 procent bruger mere end fire timer dagligt.
Partner i Deloitte, Frederik Behnk, understreger, at den stigende skærmtid ikke ser ud til at blive bremset, selvom mange er klar over, at de bruger for meget tid foran skærmen.
“Selvom der er tegn på, at vi er opmærksomme på et muligt overforbrug, ser det ikke ud til at begrænse vores vaner,” siger han.
Seniorer følger med den digitale udvikling
Det er ikke kun de yngre, der driver skærmforbruget i vejret. Også seniorer mellem 65 og 75 år viser en markant stigning i brugen af smartphones.
Om det skyldes et behov for at holde kontakten med børn og børnebørn, adgang til nyheder eller underholdning, vides ikke med sikkerhed.
Men tendensen er klar: Seniorerne er i høj grad blevet en del af den digitale hverdag.
For mange seniorer er skærmen en praktisk vej til at holde sig opdateret og i kontakt med omverdenen.
Samtidig kan det også være en kilde til underholdning, især når streamingtjenester tilbyder et væld af film og serier.
Streaming vokser trods stramme budgetter
Selv med stigende fødevarepriser og inflation, der presser husholdningsbudgetterne, fortsætter danskerne – inklusive seniorerne – med at streame som aldrig før.
Mange har dog skruet ned for de betalte streamingtjenester og er i stedet begyndt at bruge gratis, reklamefinansierede alternativer.
Ifølge Deloitte har Danmark den højeste andel brugere af disse gratis tjenester sammenlignet med de øvrige nordiske lande.
“Den stigende skærmtid afspejler den øgede afhængighed af teknologi i vores hverdag, uanset alder,” siger Frederik Behnk og peger på, at smartphones bruges til langt mere end sociale medier – de er også et vigtigt redskab til spil, navigation og nyhedslæsning.
Skærmbrug påvirker søvnen
En konsekvens af det øgede skærmforbrug er, at flere danskere – herunder også seniorer – kommer senere i seng.
Knap fire ud af ti fortæller, at deres smartphonevaner får dem til at udskyde sengetiden, hvilket kan påvirke både søvnkvaliteten og det generelle velbefindende.
Selvom mange erkender, at skærmforbruget er blevet en stor del af hverdagen, kan det være svært at lægge mobilen fra sig.
Hvor lang tid tilbringer du dagligt foran skærmen på din smartphone eller tablet?
Først publiceret: tirsdag 4. februar 2025
Artiklen er sidst opdateret onsdag 5. februar 2025 kl. 22:55