Udlejning af værelse, bolig eller sommerhus. Sådan påvirker det din pension.

Overvejer du at leje din bolig ud, når du selv tager på ferie?

Tjen lidt ekstra: Sådan påvirker udlejning af værelse, bolig og sommerhus din pension

Tjen 28.000 skattefrit på udlejning af værelse eller din bolig og hele 40.000 kroner på udlejning af sommerhus. Hvordan påvirker det din pension og tillæg, hvis du lejer ud? Se det her.

Fra 1. januar 2019 må du leje ud i 70 dage om året og tjene 28.000 kroner skattefrit, uanset om du er ejer eller lejer den bolig, som du bor i og lejer ud.

Det gælder både, hvis du lejer et værelse ud, eller hvis du lejer hele din bolig ud for eksempel, hvis du er på ferie.

Tjener du mere end 28.000 kroner, skal 60 procent af den overskydende lejeindtægt beskattes.

Har du sommerhus?

Er du så heldig at have et sommerhus, kan du se frem til at tjene 40.000 kroner skattefrit, hvis du lejer ud.

Bundfradraget for sommerhusudlejning bliver nemlig hævet fra 21.400 til 40.000 kroner. De første 40.000 kroner i lejeindtægter vil altså være skattefrie for sommerhusejerne. Det er næsten en fordobling.

Udlejning af bil, båd, campingvogn, autocamper og camplet

Den nye lov indeholder også et nyt bundfradrag på 10.000 kroner om året for udlejning af bil, båd, campingvogn, autocamper og camplet.

Automatisk besked til Skat

Det er et krav, at udlejningen skal foregå gennem et bureau eller deleøkonomisk platform, som for eksempel Airbnb, som skal indberette lejeindtægten til Skat.

Den elektroniske skatteindberetning fra deleplatforme og bureauer er først på plads i 2021. Indtil da skal du selv stadig indberette din lejeindtægt til Skat.

Hvis du ikke ønsker at bruge et bureau, Airbnb eller anden deleøkonomisk platform, må du højst leje ud i 30 dage om året.

Dit bundfradrag vil så være 11.000 kroner om året for udlejning af sommerhus eller helårsbolig Det er 11.000 kroner per ejendom, hvis du både lejer din bolig og dit sommerhus ud.

Hvordan påvirker en lejeindtægt pension, tillæg og boligydelse?

Vi har spurgt Faglige Seniorers socialrådgiver, Lisbet Graff Larsen om, hvordan en lejeindtægt påvirker din pension og tillæg.

Skattefri indtægter påvirker ikke beregning af pensionstillægget og folkepensionens grundbeløb

Lisbet Graff Larsen, socialrådgiver Faglige Seniorer

“Skattefri indtægter påvirker ikke beregning af pensionstillægget, forklarer Lisbet Graff Larsen.

“Hvis du tjener penge på at udleje et værelse, din bolig eller dit sommerhus, påvirker det ikke beregning af ydelser, hvis du holder dig inden for grænsen af den skattefri indtægt.”

“Det påvirker heller ikke folkepensionens grundbeløb. Her er det kun indtægter på mere end 322.500 kroner ved personligt arbejde, som kan påvirke beregningen. Lejeindtægter, renteindtægter, andre pensioner, ATP med videre er ikke arbejdsindtægt og påvirker ikke grundbeløbet.”

Artiklen er sidst opdateret mandag 18. februar 2019 kl. 15:24