Udlejning af værelse, bolig eller sommerhus. Sådan påvirker det din pension.

Overvejer du at leje din bolig ud, når du selv tager på ferie?

Tjen lidt ekstra: Sådan påvirker udlejning af værelse, bolig og sommerhus din pension

Tjen 28.600 skattefrit på udlejning af værelse eller din bolig og hele 40.900 kroner på udlejning af sommerhus. Hvordan påvirker det din pension og tillæg, hvis du lejer ud? Se det her.

Du må leje din bolig ud i 70 dage om året og tjene 28.600 kroner skattefrit, uanset om du er ejer eller lejer den bolig, som du bor i og lejer ud.

Det gælder både, hvis du lejer et værelse ud, eller hvis du lejer hele din bolig ud for eksempel, hvis du er på ferie.

Tjener du mere end 28.600 kroner, skal du betale 60 procent skat af den overskydende lejeindtægt.

Har du sommerhus?

Er du så heldig at have et sommerhus, kan du tjene 40.800 kroner skattefrit, hvis du lejer ud via et bureau, som indberetter til SKAT. Der er ingen grænse for antallet af dage.

Lejer du ud privat, er fradraget 11.200 kroner.

Du skal betale skat af 60 procent af din indtægt udover det.

Udlejning af bil, båd, campingvogn, autocamper og camplet

Du har et bundfradrag på 10.200 kroner om året for udlejning af bil, båd, campingvogn, autocamper og camplet. Det gælder for eksempel hvis du lejer din bil ud via GoMore.

Automatisk besked til Skat

Det er et krav, at udlejningen skal foregå gennem et bureau eller deleøkonomisk platform, som for eksempel Airbnb, som skal indberette lejeindtægten til Skat.

Den elektroniske skatteindberetning fra deleplatforme og bureauer er først helt på plads i 2021. Airbnb indberetter til SKAT fra 1. juli 2019, men du skal stadig selv indberette din lejeindtægt til SKAT.

Hvis du ikke ønsker at bruge et bureau, Airbnb eller anden deleøkonomisk platform, må du højst leje ud i 30 dage om året. Dit bundfradrag vil så være 11.200 kroner om året for udlejning af sommerhus eller helårsbolig.

Hvordan påvirker en lejeindtægt pension, tillæg og boligydelse?

Vi har spurgt Faglige Seniorers socialrådgiver, Lisbet Graff Larsen om, hvordan en lejeindtægt påvirker din pension og tillæg.

Skattefri indtægter påvirker ikke beregning af pensionstillægget og folkepensionens grundbeløb

Lisbet Graff Larsen, socialrådgiver Faglige Seniorer

“Skattefri indtægter påvirker ikke beregning af pensionstillægget, forklarer Lisbet Graff Larsen.

“Hvis du tjener penge på at udleje et værelse, din bolig eller dit sommerhus, påvirker det ikke beregning af ydelser, hvis du holder dig inden for grænsen af den skattefri indtægt.”

“Det påvirker heller ikke folkepensionens grundbeløb. Her er det kun indtægter på mere end 329.600 kroner ved personligt arbejde, som kan påvirke beregningen. Lejeindtægter, renteindtægter, andre pensioner, ATP med videre er ikke arbejdsindtægt og påvirker ikke grundbeløbet.”

Læs meget mere om fradrag ved udlejning af bolig, sommerhus, bil og båd på SKATs nye hjemmeside om deleøkonomi

Artiklen er sidst opdateret mandag 8. april 2019 kl. 10:31