Udlejning af værelse, bolig eller sommerhus. Sådan påvirker det din pension.

Overvejer du at leje din bolig ud, når du selv tager på ferie?

Tjen lidt ekstra: Sådan påvirker udlejning af værelse, bolig og sommerhus din pension

Tjen 28.000 skattefrit på udlejning af værelse eller din bolig og hele 40.000 kroner på udlejning af sommerhus. Sådan bliver reglerne fra næste år, men hvordan påvirker det din pension og tillæg, hvis du lejer ud? Se det her.

Fra 1. januar 2019 må du leje ud i 70 dage om året og tjene 28.000 kroner skattefrit, uanset om du er ejer eller lejer den bolig, som du bor i og lejer ud.

Det gælder både, hvis du lejer et værelse ud, eller hvis du lejer hele din bolig ud for eksempel, hvis du er på ferie.

Tjener du mere end 28.000 kroner, skal 60 procent af den overskydende lejeindtægt beskattes.

Har du sommerhus?

Er du så heldig at have et sommerhus, kan du se frem til at tjene 40.000 kroner skattefrit, hvis du lejer ud.

Bundfradraget for sommerhusudlejning bliver nemlig hævet fra 21.400 til 40.000 kroner. De første 40.000 kroner i lejeindtægter vil altså være skattefrie for sommerhusejerne. Det er næsten en fordobling.

Udlejning af bil, båd, campingvogn, autocamper og camplet

Den nye lov indeholder også et nyt bundfradrag på 10.000 kroner om året for udlejning af bil, båd, campingvogn, autocamper og camplet.

Automatisk besked til Skat

Det er et krav, at udlejningen skal foregå gennem et bureau eller deleøkonomisk platform, som for eksempel Airbnb, som skal indberette lejeindtægten til Skat.

Den elektroniske skatteindberetning fra deleplatforme og bureauer er først på plads i 2021. Indtil da skal du selv stadig indberette din lejeindtægt til Skat.

Hvis du ikke ønsker at bruge et bureau, Airbnb eller anden deleøkonomisk platform, må du højst leje ud i 30 dage om året.

Dit bundfradrag vil så være 11.000 kroner om året for udlejning af sommerhus eller helårsbolig Det er 11.000 kroner per ejendom, hvis du både lejer din bolig og dit sommerhus ud.

Hvordan påvirker en lejeindtægt pension, tillæg og boligydelse?

Vi har spurgt Faglige Seniorers socialrådgiver, Lisbet Graff Larsen om, hvordan en lejeindtægt påvirker din pension og tillæg.

– Hvis du tjener penge på at udleje et værelse, din bolig eller dit sommerhus, bliver det betragtet som enhver anden indtægt og påvirker dermed beregning af ydelser. En lejeindtægt kan derfor betyde mindre pensionstillæg, mindre boligydelse, mindre varmetillæg, mindre helbredstillæg med mere, forklarer Lisbet Graff Larsen.

– Det påvirker dog ikke folkepensionens grundbeløb. Her er det kun indtægter på mere end 322.500 kroner ved personligt arbejde, som kan påvirke beregningen. Lejeindtægter, renteindtægter, andre pensioner, ATP med videre er ikke arbejdsindtægt og påvirker ikke grundbeløbet.

– Hvis lejeindtægten påvirker din skatteberegningen, kan den også påvirke nettoudbetalingen af pensionen. Derfor er det vigtigt som pensionist altid at være opmærksom på, at forskudsopgørelsen er korrekt. Det er rigtig surt, at skulle tilbagebetale pension, fordi man har glemt at rette forskudsopgørelsen, når ens indtægt har ændret sig, minder socialrådgiveren om.

Hvor kan jeg beregne, hvordan en lejeindtægt vil påvirke mine tillæg?

På seniorhåndbogen.dk har vi samlet en række beregnere, hvor du kan beregne din økonomi som senior.

Størrelsen af dine ydelser som pensionist afhænger af, om du er enlig, gift eller samlevende og af, hvilke andre indtægter du har.

En lejeindtægt kan påvirke din personlige tillægsprocent og betyde mindre pensionstillæg, mindre boligydelse, mindre varmetillæg og mindre helbredstillæg.

Sådan bruger du beregnerne:

1.      Vælg om du er enlig, gift eller samlevende

2.      Beregn dine nuværende ydelser

3.      Læg en forventet lejeindtægt for eksempel 28.000 kroner til dine nuværende indtægter. (Husk: Det er ikke en arbejdsindtægt)

4.      Beregn, hvordan en lejeindtægt vil påvirke dine tillæg.

Du kan beregne, hvordan en lejeindtægt vil påvirke dine tillæg her:

Beregn personlig tillægsprocent

Beregn pensionstillæg

Beregn boligydelse

Beregn varmetillæg

Beregn helbredstillæg 

Artiklen er sidst opdateret tirsdag 26. juni 2018 kl. 09:15