Udlejning af værelse, bolig eller sommerhus. Sådan påvirker det din pension.

Overvejer du at leje din bolig ud, når du selv tager på ferie?

Tjen lidt ekstra: Sådan påvirker udlejning af værelse, bolig og sommerhus din pension

Tjen 29.900 skattefrit på udlejning af værelse eller din bolig og hele 42.700 kroner på udlejning af sommerhus. Hvordan påvirker det din pension og tillæg, hvis du lejer ud? Se det her.

Senest opdateret: onsdag 5. maj 2021

Du må leje din bolig ud i 70 dage om året og tjene 29.900 kroner skattefrit i 2021, uanset om du er ejer eller lejer den bolig, som du bor i og lejer ud.

Det gælder både, hvis du lejer et værelse ud, eller hvis du lejer hele din bolig ud for eksempel, hvis du er på ferie.

Tjener du mere end 29.900 kroner, skal du betale 60 procent skat af den overskydende lejeindtægt.

Kan flere får fradrag?

Der er kun ét bundfradrag for udlejning pr. husstand. Er I to personer i husstanden, kan I altså ikke begge tjene 29.900 kroner skattefrit.

Har du sommerhus?

Er du så heldig at have et sommerhus, kan du tjene 42.700 kroner skattefrit, hvis du lejer ud via et bureau, som indberetter til SKAT. Der er ingen grænse for antallet af dage.

Lejer du ud privat, er fradraget 11.700 kroner.

Du skal betale skat af 60 procent af din indtægt udover det.

Udlejning af bil, båd, campingvogn, autocamper og camplet

Du har et bundfradrag på 10.700 kroner om året for udlejning af bil, båd, campingvogn, autocamper og camplet. Det gælder for eksempel hvis du lejer din bil ud via GoMore.

Automatisk besked til Skat

Det er et krav, at udlejningen skal foregå gennem et bureau eller deleøkonomisk platform, som for eksempel Airbnb, som skal indberette lejeindtægten til Skat.

Den elektroniske skatteindberetning fra deleplatforme og bureauer er først helt på plads i 2021. Airbnb indberetter til SKAT fra 1. juli 2019, men du skal stadig selv indberette din lejeindtægt til SKAT.

Hvis du ikke ønsker at bruge et bureau, Airbnb eller anden deleøkonomisk platform, må du højst leje ud i 30 dage om året. Dit bundfradrag vil så være 11.700 kroner om året for udlejning af sommerhus eller helårsbolig.

Hvordan påvirker en lejeindtægt pension, tillæg og boligydelse?

Vi har spurgt Faglige Seniorers socialrådgiver, Carsten Riis om, hvordan en lejeindtægt påvirker din pension og tillæg.

Skattefri indtægter påvirker ikke beregning af pensionstillægget og folkepensionens grundbeløb

Carsten Riis, socialrådgiver Faglige Seniorer

“Skattefri indtægter påvirker ikke beregning af pensionstillægget, forklarer Carsten Riis.

“Hvis du tjener penge på at udleje et værelse, din bolig eller dit sommerhus, påvirker det ikke beregning af ydelser, hvis du holder dig indenfor grænsen af den skattefri indtægt.”

“Det påvirker heller ikke folkepensionens grundbeløb. Her er det kun indtægter på mere end 344.600 kroner ved personligt arbejde, som kan påvirke beregningen. Lejeindtægter, renteindtægter, andre pensioner, ATP med videre er ikke arbejdsindtægt og påvirker ikke grundbeløbet.”

Læs meget mere om fradrag ved udlejning af bolig, sommerhus, bil og båd på SKATs nye hjemmeside om deleøkonomi

Efterløn og udlejning

Hvad betyder det for efterlønnen, hvis man lejer sit sommerhus ud og tjener 42.700 kroner skattefrit?

Det er ikke vigtigt hvor meget man kan tjene på udlejningen. Det er der vigtigt er, om aktiviteten (udlejningen) kan betragtes som formueforvaltning, fritidsbeskæftigelse eller selvstændig virksomhed.

Har du ingen arbejde forbundet med udlejningen, og bruger du max 5 timer pr. måned på udlejningen, vil udlejningen kunne betragtes som formueforvaltning. Bruger du mere end 5 timer pr. måned, skal din a-kasse det vurdere, om der er tale om egentlig selvstændig virksomhed eller fritidsbeskæftigelse.

Der vil som hovedregel kun være tale om selvstændig virksomhed, hvis der er tale om en erhvervsmæssig aktivitet med det formål at kunne leve af det. Og det vil sjældent være tilfældet, når du blot lejer sit sommerhus ud.

Det vil dog altid være en god ide at kontakte din a-kasse.

Først publiceret: mandag 25. juni 2018
Artiklen er sidst opdateret onsdag 5. maj 2021 kl. 15:11