Ældre er særligt udsatte, når influenzaepidemien raser og risikerer at dø af følgesygdomme som for eksempel lungebetændelse. Det er derfor en god ide at lade sig vaccinere.

Efter massivt antal døde: Ældre opfordres til vaccination mod influenza

Sidste vinters influenzaepidemi kostede 1.600 danskere livet. Især ældre omkom. Ny skrappere vaccine skal redde svage. Ældre opfordres til at tage imod tilbud om gratis vaccination.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

Sidste vinters omfattende influenzaepidemi var en barsk omgang med mange tusinde sygehusindlæggelser og dødsfald.

7.000 danskere blev indlagt med influenza, hvoraf størstedelen ikke var blevet vaccineret.

Bliv gratis vaccineret

 • Følgende kan fra 1. oktober blive gratis vaccineret:
 • Gravide.
 • Seniorer på 65 år og derover.
 • Personer med kroniske sygdomme.
 • Personer som af andre helbredsmæssige årsager er i særlig risiko for alvorlige følger af influenza.
 • Der er indkøbt to vacciner. Den 3-valente, som er en god og effektiv vaccine i de fleste tilfælde. Den beskytter mod to influenza A virus og en influenza B virus.
 • Det er typisk influenza A, der giver anledning til udbrud og epidemier med sæsoninfluenza med overdødelighed blandt de ældre.
 • Den nye vaccine 4-valente vaccine beskytter mod to influenza A virus og to influenza B virus.
 • Sundhedsstyrelsen har anbefalet, at de 4-valente vacciner tilbydes til gravide og kronisk syge, som ikke er fyldt 60 år.

(Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet)

Rekordmange omkom: 1.400 mistede livet som følge af influenzaen – heraf de fleste ældre, vurderer Statens Serum Institut.

Læs også: Influenza lægger Danmark ned: Pas på som senior

Vaccine beskyttede ikke mod speciel influenza

En stor del af influenza-patienterne var ramt af den såkaldte influenza B/Yamagata.

Den seneste vinters vaccine havde kun begrænset beskyttelse overfor lige netop denne influenza B type, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

En ny influenzavaccine giver en bedre dækning over for influenza B.

”Mange personer vil være immune efter den seneste vinters influenzaepidemi, men vi vil alligevel tilbyde den nye vaccine til særligt udsatte målgrupper, så de bliver bedre beskyttet mod influenza-B sygdomme.”, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Vinteren var atypisk, da mange ældre også blev ramt af influenza B, men mange ældre vil netop derfor være immune i den kommende vinter.

Læs også: Rekord: 5.000 indlagt med influenza

Flere ældre skal have stik

Ellen Trane Nørby håber, at flere tager imod tilbuddet om vaccination. Hun opfordrer især ældre til at tage imod tilbuddet om gratis vaccination, og for de berørte grupper er det gratis fra 1. oktober.

– Influenza er ikke livsfarlig for alle, men kan være det for mennesker med kroniske sygdomme, ældre og gravide, siger Trane Nørby.

Den seneste vinter tog kun 50 procent af de ældre imod vaccinen. Målet er mindst 75 procent ældre bliver vaccineret mod influenza.

Hvad er influenza?

Influenza er en virus. Sygdommen giver ømhed i muskler og led, hovedpine og feber mellem 38 og 40 grader. Influenza varer mellem tre til fem dage.

Sygdommen kan ikke helbredes med penicillin. Sørg i stedet for ro og hvile samt rigeligt at drikke, lyder rådet fra hjemmesiden netdoktor.dk

Motion og sund kost medvirker til at styrke immunsystemet og dermed at gøre dig mere modstandsdygtig overfor sygdomme. Der er gode råd og tip i Seniorhåndbogen.

Skal du vaccineres i år?

Det er sommer. Men snart banker vinteren og influenzasæsonen på vinduet. Skal du vaccineres i år? Fortæl om det i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side. Din mening er velkommen.

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/1829024673812469?__xts__[0]=68.ARCfAweNxcUcg2o6E0jx5_QHMk1TIEEZ7jq2BL4s05qu4GUe9tEfBGQb1XrhZhgDugMIb1GFgjLBTgKAP04EHE_K25ME–Hmw3P0FDypg87ir9iCGRDQvgUF6AJ_qswbxaWSsUc&__tn__=-R

Først publiceret: fredag 24. august 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 13:51

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
 • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

 • Hidden
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.