Mange af de oplysninger, der ligger bag login med koder kan være vigtige for de efterladte at få adgang til.

Hvem kan se din digitale post, når du dør?

Når du dør lukker din e-Boks automatisk. Dine efterladte har ikke længere adgang til NemID, e-Boks og bankkonto. Se her, hvordan man får adgang.

Senest opdateret: søndag 22. september 2019

Når nogen dør, får folkeregistret og skifteretten automatisk besked fra kirkekontoret i afdødes sogn om dødsfaldet. Folkeregisteret spærre afdødes NemID, bankkonto og e-Boks.

Mange af de oplysninger, der ligger bag login kan være vigtige for de efterladte at få adgang til.

I din digitale postkasse e-Boks ligger for eksempel kontoudskrifter, regninger og forsikringspapirer.

Mange bruger også e-Boks til at gemme private fotos og kontrakter. Lige som der på borger.dk og sundhed.dk ligger personlige oplysninger fra blandt andet SKAT, pension, livsforsikring og journaler fra sygehuset.

Læs også: Alt det Allan gerne ville have vidst, inden hans kone døde

Adgang til e-Boks efter dødsfald

Når Folkeregisteret får besked om et dødsfald, spærres den afdødes digitale postkasse – e-Boks. Det gælder også for familie, som tidligere måtte havde haft læseadgang og digital fuldmagt.

Det betyder, at de efterladte ikke længere har adgang til for eksempel kontoudskrifter, forsikringspapirer, pensionspapirer, regninger og opgørelser fra varme og el. Mange bruger også e-Boks til at opbevare private dokumenter.

Du kan søge om adgang til afdødes e-Boks på e-Boks’ hjemmeside . Du skal blandt andet bruge en kopi af skifteretsattesten.

Du får adgang til afdødes e-Boks via din egen e-Boks. Du kan læse, udskrive og slette den post, der ligger i afdødes arkiv.

Der kan kun gives adgang via én e-Boks, selvom I er flere efterladte.

Post fra det offentlige opbevares i e-Boks i 5 år efter dødsfaldet. Dokumenter fra private afsendere for eksempel bank, fagforening eller forsikringsselskab slettes efter 15 måneder.

Læs mere om reglerne her

Adgang til borger.dk

Når nogen er død, lukker adgangen til alle informationer på borger.dk. Det er ikke muligt at søge adgang til afdødes data på borger.dk

Har du brug for at få adgang til informationer, må du kontakte de enkelte myndigheder for eksempel SKAT, for at få de oplysninger, du har brug for.

Læs mere om adgang til borger.dk

Adgang til sundhed.dk

Du kan ikke få adgang til afdødes journaler på sundhed.dk. Som nærmeste pårørende til en afdød har man dog ret til at få informationer om sygdomsforløbet, dødsårsagen og dødsmåden.

Har du brug for information, for eksempel i forbindelse med en klage, må du kontakte hospitalet eller lægen.  Du kan eventuelt hente hjælp hos patientvejlederen i din region.

Læs mere om pårørendes adgang til lægeoplysninger 

Adgang til bankkonto

Når man dør lukker banken automatisk adgang til bankkonto og hævekort, indtil skifteretten kan danne sig et overblik over gæld og værdier.

Det gælder også for fælles bankkonti.

Mange seniorer har fælles bankkonto, og det kan give problemer, når den ene falder bort og banken automatisk lukker kontoen.

Læs her, hvordan I kan tage højde for det problem

 

Først publiceret: torsdag 1. november 2018
Artiklen er sidst opdateret søndag 22. september 2019 kl. 11:44

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.