Deltagelse i frivilligt arbejde - i for eksempel Faglige Seniorer - giver en blomstrende mental sundhed, viser ny stor undersøgelse.

Det vidste du ikke om frivilligt arbejde: Det betyder det for din sundhed

Det giver større følelse af lykke, mere velvære og et bedre samspil med andre mennesker at være frivillig. Det viser stor unik undersøgelse.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

Hvis du er besøgsven, arrangerer bankospil eller noget helt tredje, så er der en god grund til, at du går i seng med et smil på læben.

Det er nemlig lykken at være frivillig.

Det viser et splinterny og helt unik studie, som Statens Institut for Folkesundhed har foretaget blandt mere end 14.000 personer i Danmark, Sverige, Norge og Finland.

Man føler, at man arbejder for en større sag og for noget meningsfuldt.

Ziggi Santini, Statens Institut for Folkesundhed

Her fremgår det, at frivillige har dobbelt så stor sandsynlighed for så god mental sundhed som overhovedet muligt.

Aktiv ABC

A Gør noget aktivt

Man kan holde sig aktiv på mange forskellige måder og niveauer – både fysisk, socialt, mentalt og spirituelt. Det handler om alt fra at løbe en tur til ro og nærvær.

B Gør noget sammen

Vær sammen med venner og familie, involvér dig i grupper, som du allerede er medlem af, meld dig ind i en ny klub eller deltag i lokale arrangementer. Det handler om at gøre noget med nogen.

C Gør noget meningsfuldt

Sæt dig selv et mål, stort som småt, engagér dig i en hobby eller en god sag, bliv frivillig eller lær noget nyt. Det handler om at gøre noget, der giver mening for dig.

Kilde: ABC - for mental sundhed

I studiet har forskerne målt deltagernes mentale tilstand ved at spørge ind til følelsesliv, lykkefølelse og hvordan de fungerer mentalt i hverdagen.

Læs også: Ensomhed er en totrins-raket hos seniorerne

Blomstrende mental sundhed

Resultatet er, at de af deltagerne, der mindst én gang om ugen er engageret i frivilligt arbejde, har dobbelt så stor sandsynlighed for at have såkaldt blomstrende mental sundhed i forhold til dem, der ikke er frivillige.

Blomstrende mental sundhed er forskernes udtryk for det højeste niveau af mental sundhed. Det vil sige det højeste niveau af positive følelser, velvære og sociale funktioner som for eksempel hvordan man fungerer i hverdagen og i samspil med andre.

Resultatet gælder uanset de frivilliges alder, sociale og økonomiske baggrund, helbred og eventuelle funktionsnedsættelser.

Læs også: Stor Guide: Frivilligt arbejde som pensionist eller efterlønner

Indstilling til livet tæller med

”At der er sammenhæng kan skyldes, at man som frivillig føler, at man gør noget uselvisk, at man hjælper andre mennesker og dermed bidrager til en bedre verden. Man føler, at man arbejder for en større sag og for noget meningsfuldt, og det er med til at styrke éns mentale sundhed. Man får det godt med sig selv,” siger forsker i mental sundhed Ziggi Santini fra Statens Institut for Folkesundhed, der står bag studiet.

Ziggi Santini peger desuden på, at frivilligt arbejde ofte betyder, at man lærer nye ting og tilegner sig nye kompetencer, hvilket kan styrke ens selvværd og opfattelse af, hvad man som menneske kan bidrage med.

Studiet viser også, at der er en sammenhæng mellem blomstrende mental sundhed og den dén indstilling til livet og til at hjælpe og bidrage, som frivillige ofte har. Det er vigtigere end hvor ofte, man arbejder frivilligt.

Skal fremme mental sundhed

Forskningsprojektet ABC for mental sundhed ved Statens Institut for Folkesundhed, forsker i, hvordan man ved hjælp af enkle og praktiske principper kan fremme mental sundhed i Danmark.

ABC for mental sundhed er støttet af Nordea-fonden og samarbejder blandt andet med en række NGO’er og frivillighedsorganisationer såsom Røde Kors Hovedstaden, Det Danske Spejderkorps, DGI, DOF, Hjerteforeningen samt Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark.

Frivillig i Faglige Seniorer

Er du over 60 år, kan du blive aktiv i Faglige Seniorer, der har 475 klubber over hele landet.

Her kan du møde tidligere kolleger, skabe nye netværk og deltage i udflugter, ture til udlandet, opleve foredrag og deltage i andre aktiviteter. Du kan finde klubber og aktiviteter, der hvor du bor – SE HER

 

Først publiceret: torsdag 29. november 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 14:11

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.