Flere kan nu nyde et otium med udbetalinger fra den opsparede arbejdsmarkedspension.

Pensionsudbetalinger sætter rekord med over 50 milliarder kroner

På intet tidspunkt tidligere har ældre danskere fået udbetalt så meget fra pensionsordninger. Næsten to ud af tre ældre får nu ekstra penge fra en pensionsordning for eksempel fra deres job.

Senest opdateret: mandag 4. marts 2019

Aldrig før har ældre danskere fået udbetalt så meget fra pensionsordninger.

I 2017 modtog de samlet 51 milliarder kroner fra pensionsselskaber, pengeinstitutter og andre opsparinger. Det er en halv gang mere end for syv år siden i 2010.

Flere og flere seniorer får glæde af egne pensionsopsparinger. Efterhånden er det to ud af hver tre, der modtager ekstra penge til den sidste del af livet.

Nu begynder effekten af det at slå igennem på udbetalingerne.

Peter Foxman, cheføkonom i Forsikring & Pension

Det er navnlig arbejdsmarkedspensionerne, der har stigende betydning. Flere og flere får nu penge fra de pensionskasser og pensionsselskaber, som de betalte til gennem deres arbejdsliv.

Alle tallene fremgår af helt nye statistikker fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Stigninger vil fortsætte

Det er slet ikke slut endnu. Stadig flere ældre danskere vil få stadig flere penge udbetalt i de kommende år. Det fortæller cheføkonom Peter Foxman fra Forsikring & Pension.

Seniorer glæder sig

Det glæder landsformanden for Faglige Seniorer, Ole Ibsen, at milliarderne ruller ud til de mange pensionister, der har sparet op til deres seniortilværelse.

"I dag får de gavn af, at fremsynede folk i fagbevægelsen tilbage i 80'erne så behovet for, at lønmodtagerne selv begyndte at spare op til deres otium og fik etableret arbejdsmarkedspensionen. Takket været de overenskomstaftalte ordninger har pensionister mulighed for et bedre liv økonomisk set," siger Ole Ibsen.

Brian

“Vi har gennem en række år været i gang med en opbygning af pensionssystemet med ikke mindst arbejdsmarkedspension. Nu begynder effekten af det at slå igennem på udbetalingerne,” siger Peter Foxman.

I dag får halvdelen af ældre penge fra arbejdsmarkedspension.

Derudover er der en række, som får fra tjenestemandspension eller fra deres private pensionsopsparing.

Læs også: 50.000 pensionister får mere udbetalt i pension

Rekord også i indbetalinger

Samtidig med at udbetalingerne sætter rekord, så fortsætter opbygningen af pensionssystemet. Danskerne indbetalte ikke mindre end 122 milliarder kroner til pension i 2017.

Det tal har heller aldrig været højere. Den hidtidige rekord stammer fra 2009.

Derefter kom der nogle stramninger i reglerne om skattefradrag og en finanskrise. Det dæmpede indbetalingerne. Men nu gemmer danskerne igen for alvor penge til tiden efter arbejdslivet.

Læs også: Hvem får din arbejdsmarkedspension, når du dør

Formuen bugner

Indbetalingerne til pension sker navnlig i arbejdsmarkedspensioner. Derfor spiller det en rolle, at der er kommet stadig flere i arbejde, og lønningerne stiger.

“Året 2017 var positivt på arbejdsmarkedet. Det resulterer også i, at pensionsindbetalingerne blev høje,” forklarer Peter Foxman.

Med 122 milliarder kroner ind og 51 milliarder kroner ud voksede danskernes samlede pensionsformue betragtelig i 2017.

Oveni kommer, at de opsparede penge også har givet et afkast.

I løbet af 2017 steg danskernes samlede pensionsformuen med 6 procent, så de i alt udgjorde megahøje 3.386 milliarder kroner.

Dermed havde hver dansker i gennemsnit en pensionsformue på 586.000 kroner – olding som nyfødt. Det oplyser Danmarks Statistik.

Pensionsopsparing modregnes

Din efterløn bliver næsten altid mindre, hvis du har en personlig pensionsopsparing eller en arbejdsmarkedspension. Det overrasker mange seniorer.  Læs mere om modregning i efterlønnen.

Tillæg til folkepension bliver også berørt, hvis du har en pensionsopsparing. For enlige må den samlede indtægt udover folkepensionen ikke være højere end 87.800 kroner om året og for ægtepar, hvor begge er pensionister, ikke være højere end 175.900 kroner om året.

Indtægter herover betyder, at pensionstillægget nedsættes med 30,9 procent.  Læs mere om, hvilken indflydelse pensionsopsparing har på folkepensionens tillæg.

 

Først publiceret: fredag 8. februar 2019
Artiklen er sidst opdateret mandag 4. marts 2019 kl. 10:05

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.