Net-svindlerne er blevet dygtigere til at få mails og SMS'er til at se troværdige ud. Nu rammes hver 2. dansker af deres kriminelle handlinger på nettet.

Svindlere amok: Hver 2. danskere udsat for IT-kriminelle

Det er blevet farligere at begå sig på internettet, hvor kriminelle huserer som aldrig før. Se de 6 trick, svindlerne bruger for at snyde dig.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Hvor er det sted i verden, hvor man har størst risiko for at møde en kriminel?

En mørk gyde en skummel storby?

Det vil de fleste nok mene: Men svaret er: På internettet.

Næsten hver anden dansker har de seneste to år været udsat for forsøg på svindel fra kriminelle, når de har åbnet deres mailboks eller surfet på internettet.

6 svindelnumre, der kan ramme dig

Her er de 6 mest udbredte svindelnumre, de kriminelle benytter sig af.

  1. Phising, hvor svindlere forsøger at franarre dig dit brugernavn, adgangskode, kreditkort eller netbanksoplysninger. Det har 36 procent af danskerne oplevet.
  2. Falske konkurrencer. Det har 30 procent været udsat for.
  3. Ransomware, som har blokeret din computer, hvor kriminelle har krævet et beløb for at låse den op igen. 6 procent har prøvet det.
  4. Falske hjemmesider hvor du har betalt for varer, du aldrig modtog. Det har 6 procent oplevet.
  5. Identitetstyveri. Det har 3 procent været udsat for.
  6. Spredning af private billeder. Det har 1 procent af danskerne været så uheldige at prøve.

I undersøgelsen svarer 46 procent, at de aldrig har været udsat for ovenstående forsøg på svindel. 5 procent svarer ved ikke. Undersøgelsen er udført af Useerneed for Ingeniørforeningen IDA og Forbrugerrådet Tænk.

Det viser en helt ny undersøgelse, som Forbrugerrådet Tænk og Ingeniørforeningen IDA har lavet.

Læs også: Røde Kors topchef misbruges i mail-svindel

Fra ubehjælpelig til prof

Så selv om det er en ringe trøst, så er du ikke alene, når du får mails ellers SMS’er med falske konkurrencer og andet, hvor kriminelle forsøger at franarre brugernavne, adgangskoder eller andre personlige oplysninger.

”Tidligere så de nærmest ubehjælpelige ud, men flere og flere er nu på korrekt dansk, og kan være svære at gennemskue, ikke mindst hvis man bliver fanget på det forkerte ben, fortæller Jørn Guldberg fra IDA, der er ekspert i it-sikkerhed.

Svindlerne er blevet bedre og bedre til at producere beskeder, der ser meget troværdige ud samtidig med, at svindlerne er blevet dygtige til at sende henvendelserne ud på de rigtige tidspunkter.

”Eksempelvis måtte Skattestyrelsen omkring frigivelsen af årsopgørelsen udsende en advarsel om ikke at falde i svindlernes mailfælder,” siger Jørn Guldberg.

Ny Matas-svindel: Er du også blevet tilbudt gratis slankeprodukt?

Forhold dig skeptisk

Han understreger, at det altid er en god idé at forholde sig skeptisk til mails eller sms’er, der lover guld og grønne skove.

Den samme almindelige skepsis gælder for konkurrencer, hvor man risikerer at ende op med et utal af spammails og opkald, der aldrig stopper.

Kommer man uforvarende til at trykke på et link, kan følgende ske, advarer Jørn Guldberg.

  • Man risikerer at downloade en virus, der kan låse computeren. Det er såkaldt Ransomeware, der medfører, at de kriminelle kræver penge for at låse din computer op igen. Det kan være både dyrt og meget besværligt.
  • Bliver man omdirigeret til en hjemmeside, der beder om bankoplysninger eller oplysninger om NemID. Her er der stadig mulighed for at tænke sig om en ekstra gang. Man skal aldrig udfylde noget, hvis man er det mindste i tvivl.

Først publiceret: torsdag 2. maj 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:17

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , , , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.