Telefonsvindlerne fortalte, at de kom fra Nets eller banken og har på den måde lokket oplysninger ud af især ældre kvinder.

Bedrager ældre kvinder: Politiet har anholdt 8 formodede telefonsvindlere

De ringer og udgiver sig for at være fra Nets eller banken for at lokke kontonumre ud af især ældre kvinder. Nu har politiet anholdt 8 personer, der mistænkes for telefonsvindel.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Det var især ældre kvinder, som gerningsmænd udså sig, når de ringede og udgav sig for at være fra Nets, banken eller lignende.

Med forskellige dækhistorier har telefonsvindlerne lokket kontonumre og NemID ud af ofrene. Bedragerierne har haft et betydeligt omfang og der er hævet for anseelige beløb.

Svindlen og forsøg på snyd er blevet omtalt i blandt andet Faglige Seniorers Nyhedsbrev.

Torsdag i sidste uge slog politiet til og pågreb i alt 8 formodede gerningsmænd på 7 forskellige adresser i Nordsjælland og København.

De er ingen tegn på, at de kriminelle har nogen som helst moralske skrupler.

Torben Henriksen, vicepolitiinspektør

Det er Københavns Politi, Særlig Efterforskning Øst (SEØ) der står bag aktionen mod de kriminelle.

Læs også: Pas på! Falske opkald fra banken

Specialister i snyd på telefonen

De anholdte er mistænkt for at være en del af et netværk, der i løbet af det sidste halve år har specialiseret sig i telefonbedrageri.

”Sagen her giver desværre anledning til at advare om, at man under ingen omstændigheder skal udlevere kontonumre eller NemID på baggrund af telefoniske henvendelser. Vi kan dog se, at der er en del, der ikke lader sig snyde, og det er trods alt glædeligt,” siger vicepolitiinspektør i SEØ, Torben Henriksen.

Gerningsmændene forsøger ved opringningerne til ofrene at skabe en stresset situation ved at tilkendegive, at de hurtigst muligt skal bruge oplysningerne til at stoppe uautoriserede hævninger. Hverken Nets eller bankerne ville nogensinde bruge den fremgangsmåde.

Læs også: 3 gode råd: Pas på dit NemID

Mistet hele sin opsparing

”Vi ser med stor alvor på disse sager, der ofte har uoverskuelige konsekvenser for især ældre mennesker. Der er flere eksempler på folk, der har mistet hele deres opsparing, som ellers skulle være det økonomiske fundament i deres alderdom. Til gengæld er der ingen tegn på, at de kriminelle har nogle som helst moralske skrupler i den anledning,” siger Torben Henriksen.

De anholdte blev fremstillet i grundlovsforhør fredag 16. august.

Seneste i sagen

  • De otte mistænkte fra Nordsjælland og København blev fredag fremstillet  i grundlovsforhør og er varetægtsfængslet i 20 dage.
  • De er sigtet for omfattende bedrageri over telefonen for ikke under fire millioner kroner.
  • De nægter sig skyldige.
  • I følge Ekstra Bladet er seks af mændene er i tyverne, mens to af dem ikke er fyldt 20 år.

Opdateret fredag 16. august 2019 kl. 14:44

Franarrer ældre mere end 100.000 kroner

Samtidig med politiets aktion i København og Nordsjælland, slog kollegerne fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi også til torsdag, hvor fire unge mænd blev anholdt for IT-kriminalitet.

Det er mænd i 18 og 19 års alderen, der har kontaktet flere ældre kvinder  pr. telefon eller e-mail og har lokket dem til udlevere deres personlige informationer som NemID bankoplysninger. Herefter er der hævet betydelige beløb fra deres konti.

Bedragerierne er sket i maj 2019, og løber op i et samlet beløb på mere end 100.000 kroner.

Udlever aldrig personlige oplysninger

Får du en opringning fra en person, der udgiver sig for at være fra banken, Nets eller lignende er politiets bedste råd:

”Du skal aldrig udlevere personlige oplysninger telefonisk eller overføre penge til personer, du ikke har mødt – heller ikke selvom du tror, du kender dem”.

Først publiceret: torsdag 15. august 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:24

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.