Seniorlivet bliver af langt de fleste opfattet som en gave. Man har pludselig en hidtil ukendt frihed til at gøre præcis, som man vil.

De stoppede på job: Gode råd til dig der skal være senior

I en ny bog er 128 mennesker fra 12 fag blandt andet blevet spurgt om, hvordan de oplevede overgangen fra arbejdsliv til seniorliv. Se deres råd her.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

I bogen ”Arbejdet forstået baglæns. Erfaringer fra 40 års arbejdsliv” deltog 128 mennesker fra 12 fag med deres oplevelser fra et langt arbejdsliv, der startede tilbage i 60’erne.

De mange deltagere – der nu er seniorer – deler i bogen også ud af deres erfaringer fra den tid, hvor de stoppede med at arbejde for at gå på efterløn eller folkepension.

Du får her et udpluk af bogen om overgangen fra job til en tilværelse uden arbejde:

Mange deltagere så frem til afslutningen af deres aktive karriere med nogen frygt. Det er for langt de fleste en stor omvæltning i deres liv.

Imidlertid viste det sig, at de fleste deltagere oplevede, at overgangen til livet som senior eller efterlønner gik overraskende glat og problemløst. Der var dog undtagelser, hvor deltagerne fortalte, at deres første år som senior havde været meget smerteligt, og at de aldrig ville være holdt op, hvis de ikke havde været tvunget til det.

Seniorlivet er en gave

Der er også en række gode råd og erfaringer, som deltagerne giver videre til kommende seniorer: Hold op i tide, bestem selv tidspunktet, og forberede dig så godt som muligt.

Vind bogen

(Konkurrencen er slut. Vinderen har fået tilsendt bogen med posten)

Du kan vinde bogen "Arbejdet forstået baglæns. Erfaringer fra 40 års arbejdsliv".  Bogen rummer en lang række fortællinger om en generations omtumlede vej gennem 40 års arbejdsliv. Værdi: 249 kroner.

Du er med i konkurrencen om bogen, hvis du fortæller, hvordan du oplevede overgangen fra arbejdsliv til seniorliv - enten som efterlønner eller folkepensionist. Du kan for eksempel fortælle, hvad var det mest positive ved at blive senior? Og hvad var det mest negative? Havde du forberedt dig? Og hvad glædede du dig mest til, når du fik mere tid?

Fortæl om det på Faglige Seniorers Facebook-side - KLIK HER

Du kan også skrive til bp@fagligsenior.dk - indlægget vil blive lagt anonymt på Facebook.

Seniorlivet bliver af langt de fleste opfattet som en gave. Man har pludselig en hidtil ukendt frihed til at gøre præcis, som man vil. Man kan rejse, dyrke sine interesser, se sine venner og passe sine børnebørn mere intensivt end før. Der er tid til at fylde aktiviteterne ud, og langt de fleste udtrykker stor tilfredshed med livet som senior.

Savner ikke arbejdet

Er der slet ingen problemer i at forlade arbejdslivet? Jo, der er savn, som nogle føler stærkere end andre. Savnet af kolleger og sociale relationer er klart det, der vejer tungest. Selve arbejdet er der ikke mange, der savner, og slet ikke deres dårlige ledere.

Selv om mange har været glade for deres arbejde, fortæller de, at de ikke savner det. Det lyder som en modsætning, men er i realiteten udtryk for, at de har afsluttet arbejdslivet på en god måde.

Nogle savnede også den struktur og mening i hverdagen, som arbejdslivet havde givet. For langt de fleste var der dog tale om en overgang, hvor de selv skabte deres seniorliv baseret på den nye frihed og den rigelige tid.

Traumatisk at blive tvunget på pension

For dem, der havde oplevet en ”frivillig” eller tvungen afsked med arbejdslivet, kunne det være en traumatisk eller langvarig proces at hele disse sår.

Skal man sammenfattede sige noget om sammenhængen mellem arbejdslivet og livet som senior, er det, at et godt og meningsfuldt arbejdsliv samt en værdig afslutning er de vigtigste forudsætninger for et godt liv som senior eller ”pensionist”.

Læs også: Bog om 40 års arbejdsliv: Arbejdet leves forlæns – men forstås baglæns

De står bag bogen

Om forfatterne til bogen “Arbejdet forstået baglæns. Erfaringer fra 40 års arbejdsliv”:

Lisbet Theilgaard er cand.mag. Hun har arbejdet som gymnasielærer, ledelseskonsulent og personaleudviklingschef og som coach i egen virksomhed.
Niels Møller er sociolog. Han har en lang karriere på DTU bag sig som både forsker, underviser og leder. Siden 2014 har han været tilknyttet Aalborg Universitet København.
Mads Christoffersen er mag.art. i kultursociologi og har arbejdet som leder hos TDC og DTU. Han har også været Visiting Professor ved University of Strathclyde. Han virker i dag som skribent, konsulent og foredragsholder og har udgivet flere bøger.

Først publiceret: mandag 23. september 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:19

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.