Net-kriminelle stjæler rekordmange penge fra danskere
Kvinder over 60 år er oftest ofre for svindel fra for net-kriminelle. De første 9 måneder er der svindlet for rekordbeløb, viser ny opgørelse.
Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020
Er du kvinde, er du over 60 år og ringer telefonen fra banken, Nets eller Skat.
Så pas på. Du er højst sandsynlig i gang med at blive udsat for svindel fra kriminelle, der vil have fat i nummeret til din bankkonto, kreditkort og koder.
Sprifriske tal fra Finans Danmark viser, at selv om antallet af sager om netbank-svindel falder, så er de beløb, som danskerne bliver svindlet for større – og det er især ældre kvinder, der er ofre.
Mens det i hele 2018 beløb sig til 14 millioner kroner, så er der blevet stjålet 24 millioner kroner alene i årets første tre kvartaler af 2019.
Det er kun forbrydere, der eksempelvis beder om at få oplyst NemID koder. Bliver man bedt om det, er det svindel.
Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark
”Vi kan ikke gentage nok, at en vigtig huskeregel er, at det kun er forbrydere, der eksempelvis beder om at få oplyst NemID koder. Bliver man bedt om det, er det svindel”, siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
Nye fantasifulde historier
En ny tendens synes at være, at de kriminelle udser sig ofre, der netop har mistet et familiemedlem.
I flere sager har kriminelle udgivet sig for at være fra skifteretten eller Borgerservice, og henvendelsen har drejet sig om det netop afdøde familiemedlem.
”De kriminelle finder hele tiden på nye fantasifulde historier og måder at overbevise folk om, at de blot vil hjælpe. Her er det vigtigt at fastholde sin sunde fornuft og huske på, at NemID er strengt personligt og aldrig må oplyses til andre. Et godt råd er at anvende NemID-nøgleappen, hvor man kan se, hvilke transaktioner man er ved at godkende”, lyder det fra Michael Busk-Jepsen.
Politiet anholder teenagere
Politiet har ved en aktion netop anholdt og sigtet to teenagere for at ringe til ældre kvinder, der netop havde mistet ægtefællen.
De unge mænd er sigtet for at udgive sig for at være fra Skifteretten og Skattestyrelsen og franarre de nybagte enker kontonumre, hvorfra der efterfølgende blev stjålet penge.
Politiets råd er, at man aldrig giver oplysninger via telefonen til personer, der udgiver sig for at være en bank eller en offentlig myndighed.
Læs også: Har netop mistet ægtefælle: Teenagere sigtet for at svindle enker
Svindel på telefonen
Telefonnumrene bag fupopkald kan være svære at genkende som svindelnumre. De kan nemlig både være hemmelige numre, have dansk område-kode og ligne de numre, som danske virksomheder har.
Tager du telefonen, kan du spotte en svindler på:
- Opkaldet handler om at få personlige oplysninger ud af dig
- Personen påstår, at han vil hjælpe dig med din computer eller at du har problemer for eksempel med dit betalingskort.
- Svindleren vil ofte forsøge at skræmme dig til at udlevere dine oplysninger.
Udlever ALDRIG personlige oplysninger til personer, du ikke kender eller har en aftale med.
Først publiceret: torsdag 19. december 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:32