Ringer til ældre: Tricktyve siger de er fra politiet
Tricktyve ringer til ældre og påstår, at de efterforsker en sag. Siden bliver de ældre opsøgt og forsøgt franarret kreditkort og koder. To kvinder på 93 år og 84 år har foreløbig været udsat for tricket.
Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020
To kvinder på henholdsvis 93 år og 84 år er de foreløbige ofre for tricktyve, der udgiver sig for at være efterforskere fra politiet.
Først ringer en person og siger, at politiet efterforsker en sag. Siden møder en falsk politibetjent op på offerets adresse og franarrer den ældre sine kreditkort og koder.
Politiet efterforsker to sager som tricktyveri, som kunne være begået af samme gerningsmænd, oplyser Vestegnens Politi.
De to ældre kvinder, der har været udsat for tricktyvene, bor begge i Greve.
Læs også: Sagde han var betjent: Teenager anholdt for tricktyveri mod ældre
Påstår del af en sag
Først anmeldte en 84-årig kvinde, at hun var blevet kontaktet af en kvinde fra et hemmeligt telefonnummer, som oplyste at hun ringede fra politiet.
Den falske betjent som kaldte sig ”Camilla” forklarede den 84-årige at politiet havde ransaget en lejlighed hos en bankansat, hvor de var stødt på den 84-åriges oplysninger. ” Camilla” spurgte ind til hvilke værdigenstande den ældre kvinde havde og sagde at en betjent ville komme forbi hendes adresse.
Efter omkring en halv time bankede det på den 84-åriges dør og en mand, som sagde han var betjent stod foran døren.
Den 84-årige kvinde bad om at se mandens politiskilt, men det kunne han ikke fremvise, så hun ville ikke lukke ham ind. Manden var meget overbevisende og forklarede at han kom fra en teknisk afdeling.
Jeg skal bruge dit kreditkort
Det lykkedes den falske betjent at overtale kvinden til at lukke sig ind, hvor han forklarede at de skulle bruge hendes kreditkort og kode for at sikre hende penge.
Han bad desuden om at se alle hendes værdigenstande i form af smykke og kontanter. Efter at have været i hendes hjem i omkring to timer forlod han stedet med hendes kreditkort og kode.
Kvinden fattede mistanke til episoden og ringede med det samme til sin søn, som sagde hun skulle anmelde sagen og spærre sit kort.
En patrulje blev sendt til stedet for at afhøre den 84-årige til sagen. Hun havde på anmeldelsestidspunktet ikke konstateret nogen hævninger fra sin konto, oplyser politiet.
Den falske betjent beskrives som: Mand med dansk udseende mellem 25-35 år med brunt, kort krøllet hår.
Hvem styrer dine pengesager?
Senere fik politiet en anmeldelse om en lignende episode.
En ukendt mand kontaktede en 93-årig kvinde på sin fastnettelefon, hvor han oplyste, at han ringede fra politiet.
Han forklarede at politiet i forbindelse med en ransagning på en adresse i København havde fundet den 93-åriges navn, adresse og telefonnummer.
Den falske betjent sagde, at politiet i den anledning ville komme ud til hende.
Han spurgte desuden, hvem der styrede hendes pengesager, og da hun svarede, at det gjorde hendes søn afbrød den falske betjent samtalen. Den 93-årige fik ikke besøg af nogen efter opkaldet.
Politiet: Vær opmærksom
Politiet opfordrer borgere til at være opmærksomme, hvis de får henvendelse fra personer enten telefonisk eller personligt, som siger de kommer fra myndighederne og forsøger at få oplysninger omkring kreditkort og værdigenstande ud af borgerne.
”Pårørende til ældre eller svage borgere bedes tale med deres familiemedlemmer, om at vise skepsis ved sådanne henvendelser,” oplyser politiet.
Sådan undgår du tricktyveri
For at undgå tricktyveri, er der er en række gode råd man altid bør følge, hvis man bliver kontaktet af politiet eller andre myndighedspersoner:
- Bed altid om at se legitimation
- Ring til politiet, hvis du er i tvivl
- Vær opmærksom på, at politiet aldrig vil bede dig om at udlevere dit kontokort
Først publiceret: onsdag 8. januar 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:32