Måske er der udsigt til, at mimrekortet bevares. Det anbefaler Faglige Seniorer.

Efter kritik: Trafikselskab sætter afskaffelse af mimrekort på standby

Faglige Seniorer er tilfreds med, at trafikselskab udskyder reform af takster for pensionister. ”Bevar mimrekortet,” lyder opfordringen.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Det har gjort indtryk, at Faglige Seniorer og andre ældreorganisationer sammen med tusindvis af pensionister højlydt har protesteret mod afskaffelsen af mimrekortet.

Trafikselskaber DOT – der består af Movia, DSB og Metro – har indtil videre sat de varslede ændringer i taksterne for pensionisterne på standby, indtil der er fundet en anden løsning.

”Det er klogt og meget fornuftigt af trafikselskabet og selskabets politiske ledelse. For de mest loyale pensionister, der bruger mimrekortet i dag, ville ændringerne betyde en mangedobling af udgifterne for at tage bus, tog eller metro. Mange vil formentlig droppe at rejse. Det kan ikke være målet for et offentligt trafikselskab. Derfor er vi tilfredse med beslutningen,” siger Palle Smed, der er direktør i fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer.

Læs også: Seniorer om prisstigning på offentlig transport: “Det er en ommer”

Imødekommer bekymringer

Det var ellers meningen, at en omfattende reform fra juni ville afskaffe det billigere pensionistkort og i stedet give 40 procent rabat på enkeltrejser for ældre over 65 år, der rejser med offentlig transport på Sjælland og Lolland-Falster.

Men mandag orienterede Movias formand Kirsten Jensen transportminister Benny Engelbrecht om, at parterne i DOT er enige om at udarbejde et forslag til en anden model, ”som på den ene side imødekommer de bekymringer, der er kommet til udtryk i debatten, og på den anden side fastholder grundprincippet om, at pensionistrabatten skal komme alle de sjællandske pensionister til gavn.”

Mimrekort skal bevares

Faglige Seniorer foreslår, at en reform af taksterne i DOT betyder, at mimrekortet bevares.

” Vi anerkender ønsket om harmonisering og dermed målet om en rabat på 40 procent for alle pensionister. Men vi foreslår, at selskaberne bevarer mimrekortet til pensionister, der kan rejse udenfor myldretiden – i dag kl. 07-09 og 15.00-17.00,” siger Palle Smed.

”Fordelene for trafikselskaberne er helt åbenlyse. De kører med tomme sæder udenfor myldretiden, og får derfor fyldt sæderne op med dette særlige tilbud. Selskaberne skal altså anlægge en marginalbetragtning i regnestykket i stedet for – som der var lagt op til – at afregne seniorrejsende for hver enkelt rejse,” lyder det fra Faglige Seniorers direktør, og henviser til et tilsvarende rabatsystem for unge under uddannelse.

”Det princip kan fint overføres til pensionisterne,” mener Palle Smed.

Transportminister: Alt for voldsomt

Faglige Seniorer er tilfreds med, at transportminister Benny Engelbrecht er gået ind i sagen om afskaffelsen af mimrekortet.

Transportministeren er til gengæld også glad for, at DOT har skrottet den aktuelle omlægning af taksterne.

” Jeg synes det er klogt af DOT at udarbejde et forslag til en anden model for pensionistreformen. De prisstigninger, vi har hørt om i hovedstadsområdet, har været meget voldsomme og jeg forstår godt, at mange borgere har følt sig utrygge ved, hvordan det vil påvirke deres hverdag,” siger Benny Engelbrecht.

DOT er af Rigsrevisionen pålagt at harmoniserer priserne og rabatter for pensionister efter samme model, der blev indført vest for Storebælt i 2018.

Rigsrevisionen kritiserede tilbage i 2015, at der ikke var en sammenhængende og ensartet pris- og takststruktur i den kollektive trafik i hele landet.

Hvad mener du?

Skal pensionistkortet – det såkaldte mimrekort – med en speciel lav pris for at rejse med bus, tog eller metro bevares? Hvad mener du? Deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

FAGLIGE SENIORER: BEVAR MIMREKORTETDet har gjort indtryk, at Faglige Seniorer og andre ældreorganisationer sammen med…

Slået op af Faglige SeniorerOnsdag den 22. januar 2020

Først publiceret: onsdag 22. januar 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:30

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.