Lise Olsen må selv passe sin demente mand, efter at han blev udskrevet fra sygehuset - nu er han også syg med corona. Privatfoto fra parrets bryllup.

Dement hjem fra sygehus smittet med corona: Lise må selv passe sin syge mand

Lises demente mand blev indlagt med en hjerneblødning og kom hjem smittet med corona. Der er ikke meget hjælp at hente, mens Danmark er lukket ned: Hun må selv passe sin syge mand.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Da John Olsen blev ramt af en hjerneblødning og indlagt på Herlev Sygehus, var corona-epidemien stadig en nyhed i Danmark.

John er 80 år og dement og har hverken været på skiferie i Norditalien eller på charterferie i Wuhan provinsen. Alligevel blev han testet positiv for coronavirus, mens han var indlagt på Herlev Sygehus.

Han er helt afhængig af mig, som han er tryg ved og kender.

Lise Olsen

“Vi ved jo ikke præcis, hvordan han har fået corona, men jeg har talt med alle, som vi var i kontakt med to uger op til, at John blev syg, og de har ikke været syge”, fortæller den 63-årige hustru Lise Olsen.

LÆS OGSÅ: Trods lungebetændelse ville lægerne ikke teste 79-årige Bente

Klarer sig uden hjemmehjælp

Det var heldigvis en mindre hjerneblødning, og John Olsen slap med førligheden i behold. Men demens-sygdommen er blevet værre. Han bliver hurtig konfus og brug for hjælp til mange ting.

Få de seneste nyheder og råd til seniorer om corona

Gør som 160.000 andre seniorer.
Få vores gratis nyhedsbrev om corona, pension, tillæg og meget andet. Samtidig deltager du i konkurrencen om brunch for to

Tilmeld nyhedsbrevet her

Hjemmehjælpen er normalt en hyppig gæst i parrets hus i Rødovre, men på grund af risikoen for smitte kan hjemmehjælpen ikke hjælpe med opgaver som bad, der kræver nærkontakt. Derfor har Lise sagt nej tak til hjælp.

“De kan kun tilbyde at komme og smøre mad til ham, og det kan jeg jo lige så godt selv gøre”, siger hun.

LÆS OGSÅ: Coronavirus: 6 ting, der gør dig særligt udsat

Coronavirus udelukker aflastning

Lise regner med, at hun også har fået coronavirus. Ligesom John har hun kun milde symptomer, men det er de samme som Johns. Derfor er hun sygemeldt fra jobbet som sekretær hos Novo Nordisk.

“Når karantænen er slut, regner jeg med at kunne arbejde hjemmefra. Men hvis corona-epidemien trækker ud, må jeg overveje at søge om orlov, så jeg kan være hjemme”, siger hun.

På grund af demens-sygdommen kan John nemlig ikke være alene hele dagen, og mens corona-epidemien raser, er der lukket for adgang til aflastning og dagtilbud.

Alt for den man holder af

Det var meningen, at John skulle udskrives til døgnpleje med genoptræning. Men på grund af corona-epidemien ville Lise ikke få lov at besøge ham, og det var ikke til at holde ud for nogen af dem.

“Han er helt afhængig af mig, som han er tryg ved og kender. Det ville have forværret hans tilstand,  at skulle placeres sådan et sted, uden at jeg – eller hans børn kunne besøge ham”, siger Lise.

Derfor valgte hun at tage sin mand med hjem og passe ham selv. Selvom det til tider er en krævende opgave, hun har givet sig selv, er det den eneste mulighed.

“Det er sådan noget man gør for en, man holder af”.

Først publiceret: tirsdag 31. marts 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 14:41

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.