"Det letter meget, at jeg alligevel ikke pludselig står uden indtægt fra arbejdsmarkedet", fortæller 66-årige Jørgen Skou, der arbejder som tjener ved siden af folkepensionen.

Pensionister i job har ret til hjælpepakke: Nu får tjener-Jørgen fuld løn

Arbejdende i folkepensionsalderen er også dækket af de hjælpepakker, som betaler arbejdsgivere lønkompensation. Det viser Faglige Seniorers afdækning af sag.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Folkepensionister, der har et job, er omfattet af regeringens hjælpepakker.

Det står fast, efter at Faglige Seniorers nyhedsbrev har undersøgt sagen

For den 66-årige Jørgen Skou så corona i et par uger ud til at vælte økonomien. Han blev sendt hjem fra sit serveringsarbejde – uden løn.

Da han er i folkepensionsalderen, kan han heller ikke få arbejdsløshedsdagpenge. Men pludselig skete der en positiv udvikling.

Det er en stor gevinst, at jeg nu får min normale løn.

Jørgen Skou, folkepensionist og tjener

Nu får Jørgen Skou sin normale løn under hjemsendelsen. Hans arbejdsgiver har fundet ud af, at Jørgen Skou er dækket af lønkompensationsordningen ligesom de yngre kolleger på arbejdspladsen.

Det så det ikke ud til i første omgang.

“Det letter meget, at jeg alligevel ikke pludselig står uden indtægt fra arbejdsmarkedet. Ordningen med lønkompensation dækker i første omgang kun nogle måneder. Men forhåbentlig aftager epidemien, så jeg igen kan komme på arbejde”, siger Jørgen Skou.

LÆS OGSÅ: Flere penge til folkepensionister i arbejde: Se hvad du kan få

Brev til ministeren

Ordningen med lønkompensation kom i marts.

Jørgen Skous arbejdsgiver og han selv undersøgte straks, om han kunne være omfattet, selv om han var i folkepensionsalderen. De fik begge indtryk af, at det var udelukket.

Blandt andet står der i de overordnede regler, at lønkompensation ikke kan gives for personer, der modtager offentlige ydelser. Jørgen Skou får folkepension, og det er jo en offentlig ydelse.

Men så skrev Jørgen Skou for første gang i sit liv et brev til en minister. Heri pegede han på, hvordan han er kommet i klemme. Ministeren lagde i første omgang brevet på Folketingets hjemmeside. Her fik journalisten fra Faglige Seniorers nyhedsbrev øje på det.

LÆS OGSÅ: Her holder du dig opdateret om corona-epidemien

Velvillig arbejdsgiver

Derefter kontaktede journalisten både et revisionsfirma og Erhvervsstyrelsens hotline for at høre, om det kunne være rigtigt, at arbejdende seniorer ikke er omfattet af lønkompensationsordningen?

Ministerens svar

Erhvervsminister Simon Kollerup skriver i et svar til Folketingets Erhvervsudvalg:

"Hvis en folkepensionist er ansat i en virksomhed med kontrakt, kan folkepensionistens virksomhed ansøge om lønkompensation. Det forudsætter, at virksomheden hjemsender folkepensionisten med fuld løn. Det er også en forudsætning, at virksomheden i øvrigt opfylder kriterierne for at indtræde i lønkompensationsordningen."

Det var de begge steder i første omgang tilbøjelige til at mene var tilfældet. Men Erhvervsstyrelsen ville gerne undersøge nærmere.

Nu er svaret kommet, og det lyder: Arbejdsgivere kan også få lønkompensation, hvis de hjemsender ansatte i folkepensionsalderen og giver dem fuld løn.

Det svar bragte Jørgen Skou straks videre til sin arbejdsgiver. Han fik hurtigt besked fra firmaet om, at så var han selvfølgelig ligesom de andre ansatte hjemsendt med fuld løn.

LÆS OGSÅ: For første gang i årevis: Færre danskere er på folkepension

Også til selvstændige

Selvstændige erhvervsdrivende i folkepensionsalderen kan nu også få dækning for tabt omsætning under corona. Akkurat efter de samme regler som for yngre indehavere af firmaer.

Få de seneste nyheder og råd til seniorer om corona

Gør som 160.000 andre seniorer.
Få vores gratis nyhedsbrev om corona, pension, tillæg og meget andet. Samtidig deltager du i konkurrencen om brunch for to

Tilmeld nyhedsbrevet her

Her var der ellers i første omgang planer om at udelukke folkepensionister med egen virksomhed.

Jørgen Skous arbejdsliv har formet sig sådan, at han ikke har sparet så meget op i pension. Derfor er indtægten fra arbejde vigtig for ham. Men han kan også lide at arbejde i mødeafdelingen hos erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

“Jeg har også haft småjob som tjener hos ”De Små Haver” på Frederiksberg. Men her er der også lukket i øjeblikket. Det er en stor gevinst, at jeg nu får min normale løn fra Landbrug & Fødevarer i en periode”, siger Jørgen Skou.

Det er i et svar på et spørgsmål i Folketinget slået fast, at seniorer i folkepensionsalderen også er omfattet af både ordningen med erstatning for tabt omsætning til selvstændige erhvervsdrivende og af ordningen med kompensation for udbetaling af løn til lønmodtagere. Læs svaret her.

LÆS OGSÅ: Sådan er reglerne for lønkompensation

Hvad mener du?

Hvad synes du om, at regeringens hjælpepakker også dækker arbejdsgivere, så de kan udbetale løn til ansatte, der arbejder ved siden af folkepensionen? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2874331132615146?__xts__[0]=68.ARDZ-FpuliDwb1C-aeSNGlXnKULTnK0in2K5TFb_Q775Lr0bTGueebk2sYQ5WiJq4fx16149PHKPBwwoN-oywsBkBy9PW1s66Bv-CrJXc5gQinIRN_YvQ_gOcT0FKMJ4qR8OV2IKpJ89QOs3_yOK_pHJ8MQdqVvYBsFSIw12lwMHy121WyfP1xwON0kJTKKReqqeBkYIVLNxc4GBxuNUcr00gQyK0X3whcVvQOqEW6G1yEnetyRXgYhN1Blle920Rv5ZOazxJTajwHpLRwyAwcy700nodE4ebKG9_jmC42u7s7jIHwLP5w5sIw8kg6reE5_z_MCdr7AAUqDza4IqlyK1NQ&__tn__=-R

Først publiceret: mandag 20. april 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 14:42

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.