Vaccinationerne skal være med til at forhindre at sundhedsvæsenet bliver overbelastet under corona-krisen.

Stor forvirring: Skal man have 1 eller 2 vacciner mod lungebetændelse?

Flere seniorer er i tvivl: Kan man nøjes med den gratis vaccine mod lungebetændelse eller skal man have 2 vacciner. Se svaret her

Senest opdateret: onsdag 3. juni 2020

For kort tid siden besluttete Folketinget, at seniorer over 65 år og kronisk syge skal have tilbudt en gratis vaccine mod lungebetændelse (pneumokokker), som dækker i 5 år.

Vaccinationerne skal være med til at forhindre at sundhedsvæsenet bliver overbelastet under corona-krisen, når færre skal indlægges med lungebetændelse og samtidig forbedre sundheden for den enkelte udsatte patient under epidemien.

På Facebook har flere af vores læsere skrevet, at deres læge anbefaler 2 vacciner mod lungebetændelse med 8 ugers mellemrum.

Vi har spurgt Medicinske Direktør og speciallæge i infektionsmedicin, Carsten Schade Larsen fra Danske Lægers Vaccinations Service.

Langt de fleste over 65 +, hvor der er god kontrol med deres kroniske sygdom, behøver kun 1 vaccine, og den vil dække dem tilstrækkeligt.

Carsten Schade Larsen, Medicinske Direktør og speciallæge i infektionsmedicin fra Danske Lægers Vaccinations Service.

Hvad er pneumokokker?

Der findes flere end 95 forskellige pneumokoktyper. Pneumokokker er en vigtig årsag til invasiv pneumokoksygdom (IPS) der især omfatter blodforgiftning og/eller meningitis (hjernehindebetændelse). Man giver pneumokok vacciner for at forebygge denne invasive pneumokoksygdom (IPS), og ikke bare dække for lungebetændelser. 

Der er to pneumokokvacciner, der er godkendt til brug i voksne: en 23-valente polysakkaridvaccine (PPV23) og en 13-valent konjugeret vaccine (PCV13). Begge vacciner beskytter mod pneumokok-lungebetændelse og IPS forårsaget af de pneumokoktyper, som indgår i hver af vaccinerne. 

Hjælper vaccinen mod udbredelse af pneumokokker?

Forekomsten af IPS er faldet efter, at pneumokokvaccination med den konjugerede vaccine (PCV13) blev indført i børnevaccinationsprogrammet i 2007.

Faldet er set både blandt vaccinerede børn og blandt ældre. Når man vaccinerer børn, er de godt beskyttet mod IPS fra de 13 pneumokoktyper i vaccinen PCV13 og samtidig betyder det, at der sker et skift, så børnene i stedet for bærer nogle andre pneumokoktyper i næsesvælget. Derfor er der nu meget mindre cirkulation af de 13 pneumokoktyper i befolkningen, og andelen af IPS forårsaget af disse typer er også faldet hos de ældre. Efter PCV13 blev indført i børnevaccinationsprogrammet i Danmark i 2007, er dækningsgraden af PCV13 faldet fra 70% til cirka 14% (opgjort fra 2017-19).

Dette skyldes den såkaldte flokbeskyttelseseffekt, hvorved en generel spredning blandt befolkningen af de pneumokoktyper, der indgår i PCV13, er mindsket ved at forekomsten blandt småbørn er blevet mindre.

Det vil sige, at nytten af at vaccinere ældre med PCV13 generelt er blevet gradvist mindre med tiden fordi IPS hos personer der er fyldt 65 år, i meget høj grad skyldes pneumokoktyper, som ikke er dækket af PCV13. I modsætning til PCV13 er andelen af IPS dækket af PPV23 fortsat høj – 74% (gennemsnit 2017-19) og har været stabil over de sidste 6 år. På grund af den væsentlig bredere dækning er PPV23 valgt til det kommende vaccinationsprogram.

 Er det nødvendigt med 2 vacciner?

På grund af den begrænsede dækning af PCV13 vil kombineret vaccination med PCV13 kun være indiceret for et fåtal af personer.

Såfremt dette vurderes indiceret, anbefales det at give PCV13 først og dernæst PPV23 efter 8 uger.

Hvis PPV23 allerede er givet, skal der gå 1 år, før PCV13 kan gives. Et kombineret vaccinationsprogram anbefales fortsat til personer med særlig høj risiko for invasiv pneumokoksygdom, fx immunsupprimerede, og skyldes, at virkningsmekanismen for PCV13 er anderledes end PPV23, hvor især personer med nedsat immunforsvar kan have svært ved at danne et lige så godt respons på PPV23 som personer med normalt immunforsvar. Men igen, det er kun relevant for et fåtal.

Langt de fleste over 65 +, hvor der er god kontrol med deres kroniske sygdom, behøver kun 1 vaccine, og den vil dække dem tilstrækkeligt.

Har vaccinerne bivirkninger?

De mest almindelige bivirkninger er rødme, let hævelser og ømhed omkring injektionsstedet. Der kan også opleves lidt hovedpine, utilpashed og feber.

Hvis man oplever nogle af disse symptomer, så forventes det at de fortager sig efter 1-2 dage. Det er omkring 1 ud af 10 som oplever disse bivirkninger.

Andre bivirkninger er sjældne, og kun 1 ud af 1000, får lidt mere alvorlige bivirkninger.

LÆS OGSÅ: Gratis vaccine mod lungebetændelse: Bestil tid her

Minister med kæmpe opfordring til ældre: Tag imod det her tilbud

Først publiceret: fredag 24. april 2020
Artiklen er sidst opdateret onsdag 3. juni 2020 kl. 16:15

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.