Ældre skal tilbydes hovedrengøring af hjemmet efter uger, hvor mange har isoleret sig på grund af frygten for corona-smitte.

Seniorer: Alle ældre skal have tilbud om hovedrengøring

Hygiejnen halter i mange ældres hjem efter mange ugers corona-isolation. Derfor skal ældre nu have tilbud om få gjort hovedrent, foreslår Faglige Seniorer.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Der skal gøres hovedrent i de ældre danskeres hjem.

Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer vil have bugt med plettede håndvaske, fedtede overflader og toiletter med Matas-striber efter snart to måneders corona-isolation.

Det skal ske med en rengørings-hjælpepakke fra staten på 300 millioner kroner, foreslår Faglige Seniorer.

Det skylder vi de ældre, som har fulgt opfordringen til at blive hjemme og isolere sig under corona-krisen.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

Pengene skal finansiere hovedrengøring hos danske folkepensionister. I alt 2-3 timer i hvert hjem.

”Lyder som en god ide. Min svigerfar har ikke fået gjort rent i flere måneder, han er 91 år, sidder i kørestol og er ude af stand til selv at gøre rent”, lyder en af de kommentarer, som direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed, har fået fra en af organisationens 230.000 medlemmer til forslaget.

”Mange ældres boliger trænger til en ordentlig omgang med knofedt og rengøringsmiddel. Det skylder vi de ældre, som har fulgt opfordringen til at blive hjemme og isolere sig under corona-krisen”, siger Palle Smed til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

LÆS OGSÅ: Svigerdatters nødråb: Der ikke gjort rent hos min 91-årige svigerfar i måneder

525.000 husstande kan få gjort rent

Rengørings-pakken vil kunne gøre gavn i 525.000 hjem, hvor der bor mindst en person over 70 år, eller som modtager hjemmehjælp.

  • Det gælder de godt 100.000 husstande, hvor der bor folkepensionister, der i dag modtager kommunal hjemmehjælp. Her skal tilbuddet om hovedrengøring være gratis.
  • Desuden skal de folkepensionister, der bor i eget hjem, modtage tilbud om hovedrengøring, hvor de første 2 timer bliver betalt. Tager hovedrengøringen 3 timer er egenbetalingen således 1/3.

Faglige Seniorer har beregnet, at den samlede udgift bliver omkring 312 millioner kroner for rengøring hos samtlige, der modtager hjemmehjælp – og hvis halvdelen af de øvrige pensionister tager imod tilbuddet, hvor der indgår egen betaling.

Hovedrengøring for 156 millioner kroner

Tilbuddet om hovedrengøring har to målgrupper. Borgere, der i dag modtager hjemmehjælp. Og derudover alle pensionister på 70 år og derover.

  • 100.000 husstande modtager hjemmehjælp, og får tilbud om to timers ekstraordinær hovedrengøring. Det giver en direkte omkostning på 100 millioner kr.
  • Alle pensionister over på 70 år og derover får tilbud om 2 timers tilskud til hovedrengøring. Hvis hovedrengøringen tager 3 timer, er der en egenbetaling på 1/3 af omkostningen. Ud af 425.000 husstande, regner vi med at halvdelen vil benytte sig af tilbuddet. Det giver en direkte omkostning på 212 millioner kroner.

De samlede direkte omkostninger er således 312 millioner kroner. Medregnes tilbageløb (moms og øget skattebetaling m.v.) giver det en nettoudgift for det offentlige på 156 millioner kroner.

Kilde: Faglige Seniorer

Men da der også betales moms, og både rengøringsfirmaer og de ansatte – uanset om de er private eller offentlige – skal betale skat, er nettoudgiften for det offentlige “kun” 156 millioner kroner.

God hygiejne i bekæmpelsen af corona

Ifølge forslaget er det professionelle rengørings- og servicefirmaer eller kommunen, der skal stå for opgaven.

”God hygiejne er helt afgørende i bekæmpelse af coronavirus, og derfor er forudsætningen, at rengøringen udføres af firmaer eller kommunalt ansat rengøringspersonale, der kan sikre en høj kvalitet og hygiejne”, siger Palle Smed, der konstaterer, at rengøringen er af de områder, der er blevet sparet på i hjemmeplejen igennem årene.

”En grundig hovedrengøring skal sikre, at grundrengøringen er i orden. Dernæst skal kommunerne sikre den højere rengøringsstandard vedligeholdes løbende,” siger han.

Rengøring i boligen kan samtidig være med til at dæmme op for spredning af virus, ifølge ledende overlæge i klinisk mikrobiologi, Jens Otto Jarløv.

LÆS OGSÅ: Corona-smitte: 14 steder du skal huske at gøre rent

3F: Saltvandsindsprøjtning til branchen

I fagforeningen 3F støtter Tina Møller Madsen – der er formand for Privat Service, Hotel og Restauration  –  forslaget.

Få de seneste nyheder og råd til seniorer om corona

Gør som 160.000 andre seniorer.
Få vores gratis nyhedsbrev om corona, pension, tillæg og meget andet. Samtidig deltager du i konkurrencen om brunch for to

Tilmeld nyhedsbrevet her

”Det er et spændende tiltag fra Faglige Seniorer, som vi varmt støtter. Der er helt sikkert behov hos mange ældre for at få gjort hovedrent efter snart to måneders isolation. Vores medlemmer og de overenskomstdækkede rengørings- og servicevirksomheder kan udføre arbejdet, både på et højt hygiejne-niveau og med den rigtige kvalitet. Det vil samtidig være en saltvandsindsprøjtning til branchen, som også har måtte lide under corona-krisen”, siger Tina Møller Madsen.

Hvad er din holdning?

Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer foreslår hovedrengøring hos ældre i ældreplejen og hos andre ældre over 70 år (mod en beskeden egenbetaling). Hvad er din holdning til forslaget?

Din mening om forslaget er velkommen – deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side.

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2894542363927356?__xts__[0]=68.ARAW9UFhcVj8gd1brCZ6K-ZR8r_v47acftfVAyt58HDe5a4Rna_Ytqv5YLP8tH_DmDCp-Oe2FSgth7XsGMlaSHgiUtfej8dJEc1zSJT_amgaN8rLsgsIchExGhg3OYV52YsfBECA3GHgqxkvT5NDTG8vZ-e57nDM-7fJcXJE5e_LyAOivkywAzU7oOSCYx5g7Gaz4gfbZaqiBBGk64WNWfV3fcJJHEMmbWT3BY331ZE_k_8J_Dlw4Ax7svYaA9fssEx8EU5sYs7EtlRuFhGOxD_wsJeMbrGWEfzEovQvcn03-VKklRpm-IWXb0PgBiH0gesLooZsFKf9Yq-TNO1Jwl5izw&__tn__=-R

Først publiceret: tirsdag 28. april 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 14:45

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.