Flere penge til pensionister vil sætte gang i forbruget - og sætte skub i dansk økonomi, mener topøkonomer. Faglige Seniorer foreslår ekstra ældrecheck.

Topøkonomer vil give flere penge til pensionister

Faglige Seniorer er enige med topøkonomer: Effektivt at kickstarte økonomien ved at give penge til lavindkomstgrupper som pensionister.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Det er effektivt at kickstarte den danske økonomi ved at sende penge til dem, der virkelig har brug for det: Pensionister, arbejdsløse og studerende.

Sådan lyder det fra to af landets topøkonomer.

Det er nuværende overvismand Carl-Johan Dalgaard og forgængeren Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

De mener, at det handler om hurtigt at få gang forbruget, og dermed sende Danmarks økonomi tilbage på sporet fra før corona-krisen.

”Hvis du giver pengene til studerende, ledige, pensionister eller andre på overførselsindkomst, er du rimelig sikker på, at pengene bliver brugt og brugt hurtigt, og det gør det nemmere at leve op til kravet om en kraftig effekt i en afgrænset periode,” siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen til Jyllands-Posten.

Han var overvismand fra 2010 til 2015 – årene efter finanskrisen.

Giv de fattigste pensionister ekstra ældrecheck

“Tankerne fra de to økonomer er helt i tråd med det, vi mener i Faglige Seniorer: Giv de fattigste pensionister en ekstra ældrecheck,” siger Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer, der gerne ser, at flere får del i ældrechecken.

Ældreorganisationen spillede tidligere i maj ud med “Syv forslag til at få samfundsøkonomien op i gear”, hvor det blev foreslået, at folkepensionisterne til september får en ekstra ældrecheck.

”Dermed kan de ældre bidrage til at kickstarte økonomien, når Danmark skal i gang efter corona-krisen,” lød det i udspillet.

”I gennemsnit betyder det en ekstra ældrecheck på 7.500 kroner, som hurtigt vil få ben af gå på. Godt for de ældre og godt for økonomien”, siger Palle Smed.

Send feriepenge til udbetaling

De to topøkonomer mener i Jyllands-Posten, at et initiativ kan være at sende de 100 milliarder kroner i feriepenge til udbetaling.

Pengene bliver ellers indefrosset fra i år og frem til hver enkelt dansker går på pension.

De er til gengæld lunkne overfor forslag som for eksempel at fremrykke allerede vedtagne topskattelettelser eller en midlertidig sænkning af momsen.

Både økonomer vurderer, at den økonomiske krise som følge af corona-epidemien bliver af kortere varighed.

Hvad mener du?

Nuværende overvismand Carl-Johan Dalgaard og forgængeren Hans Jørgen Whitta-Jacobsen mener, at der skal gang i forbruget her og nu ved at sende penge til folkepensionister, arbejdsløse og studerende? Hvad mener du om det forslag? Sig din mening på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2958491604199098?__xts__[0]=68.ARBuNoZaIlZYuFEkMvEbWizKPBH86cNVZjqGuSvTOX-uaNv34FSjaQWaufL9F8Qo7T9xXwth-OXDUuGLxxrbTzea5S1DknZ-aNp8MmVPve77UbLmtsa-Tf_NYXbXrooEi1szKKH_KtOI1ZxAPySplCuwvh1UHzNuYk46hSYcufjjmbz5mHC3Af9ET8GnuYieYgMBMOMNY7BvPe3uVzFTb6SM52LgyaRRmPvlIxrwqBC1mDZm93JR-baGw1Ga9R7BfVVs2O8a9QR3glYfgww_wJqVeJAGlBuRvgIQ726_UqXlO2_0LxuCj91BDglsSkYIN60StmtmE2SbI1ozuB3_sz61jw&__tn__=-R

 

Først publiceret: mandag 25. maj 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 14:50

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.