Hvis en beboers helbred eller de fysiske rammer på plejehjemmet gør, at besøget ikke kan foregå udendørs, kan besøget nu foregå indendørs.

Nu lempes regler for besøg på plejehjem

Besøg indendørs hos beboere på plejehjem bliver nu mulig under visse forhold, fremgår det af nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.

Senest opdateret: tirsdag 30. juni 2020

Dørene til landets plejehjem åbnes nu yderligere. Blandt andet bliver det nu også muligt at besøge beboere indendørs.

Det fremgår af nye lempelser af de besøgsforbud og besøgsrestriktioner, som er blevet indført i i forbindelse med corona-epidemien.

Ministeren skal også have ros for, at han holder fast i princippet om forsigtighed og ikke bare åbner dørene på vid gab.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

“Restriktionerne på besøg er for at beskytte nogle af vores mest sårbare borgere mod smitte, herunder ældre på plejehjem, patienter på sygehusene og indlagte psykiatriske patienter, men vi ved desværre godt, at restriktionerne har haft menneskelige omkostninger for både de berørte borgere og deres pårørende”, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

“Derfor er det vigtigt, at vi nu skaber bedre muligheder for besøg i takt med, at vi har fået smitten under kontrol og også åbner op i andre dele af samfundet”, tilføjer ministeren.

Besøg skal ske “på forsvarlig måde”

Som noget nyt åbner Sundhedsstyrelsen for, at der bliver mulighed for at få besøg indendørs på plejehjem af 1-2 faste besøgspersoner, som beboeren selv udpeger. Reglen gælder, hvis en beboers helbred eller de fysiske rammer på plejehjemmet gør, at besøget ikke kan foregå udendørs.

Det vil være ledelsen på plejehjemmet, der i den konkrete situation beslutter, om der kan ske besøg eller ledsagelse. Her skal der blandt andet tages hensyn til, om besøget kan ske på en forsvarlig måde.

Der vil være mulighed for, at man som pårørende – på frivillig basis – lader sig test forud for besøg på plejehjemmet, fremgår det af de nye retningslinjer.

Det mere specifikke indhold i Sundhedsstyrelsens retningslinjer offentliggøres torsdag 11. juni.

Minister: Fortsat brug for restriktioner

Der bliver dog ikke åbnet helt op til plejehjemmene, som nogle organisationer ønsker.

”Vi gør fortsat alt, hvad vi kan, for ikke at få smittekæder ind på sygehusene og plejehjemmene, for vi ved desværre, at mere end en tredjedel af alle dødsfald blandt COVID-19-tilfælde i Danmark sker på plejehjem. Derfor er vi nødt til at have nogle restriktioner fortsat, siger Magnus Heunicke.

Seniorer: Vigtigt med forsigtighed

Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer er tilfreds med, at det nu bliver muligt for de nærmeste pårørende at komme på besøg på plejehjemmet.

“Ministeren skal også have ros for, at han holder fast i princippet om forsigtighed og ikke bare åbner dørene på vid gab, når vi ved, at mange dødsfald med corona-virus netop sker på plejehjem”, siger direktør Palle Smed.

Faglige Seniorer havde også gerne set, at alle besøgende skulle lade sig teste, men det har myndighederne gjort frivilligt.

“Vores anbefaling er dog, at man bliver testet før besøg på plejehjemmet. Det mindsker risikoen for smittespredning, og man skal huske på, at man som pårørende ikke bare har ansvar for sig selv og den beboer, man skal besøge, men også alle andre beboere på plejehjemmet. Uanset hvor forsigtig man er,” siger Palle Smed.

Hvad mener du?

Sundhedstyrelsen lemper nu på reglerne for besøg på plejehjem, så ældre – hvis helbred ikke tåler ophold udendørs – kan få besøg indendørs. Mener du, at det er OK? Eller burde der lempes mere? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2996865077028417?__xts__[0]=68.ARA62FRVjM643CZhcesR3AOPWcoVdPOBtQfIvrV_TWBQUqWPXrRq84lipk3AIQk5fJ1hqnGr5X1rKkW2MBHd7mZpyuxQVJm_h5EaTmHI6_TmtCJ3JdziNGYN4hDvDHBoz22NaRUUNfuOlf83ehRaIuOSELGeC62FXQlMBKLyAGEL_1MNxwkvAZ3uNbnNDlye-wcYzeCOluq2rR6IBrlag8WIRKPBHj3HzqRoyS2sAYdgSgYL4smd_RyauBZz-tPsc_ftohpaLophECH9sjzsP4U-R74DJT4UNL17xKiciwOgTRIk6j-hgg2M34iCp0OU_FuCclN8kq4rjGuPIXD3iKam5w&__tn__=-R

 

Først publiceret: tirsdag 9. juni 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 30. juni 2020 kl. 10:18

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.