"Jeg ser mange flere mennesker, efter at jeg er flyttet i bofællesskab,” fortæller Oscar. Han bor i Kamelia Hus, der er bygget af pensionsselskabet PKA i partnerskab med FB Gruppen og Realdania

Seniorbofællesskaber vinder frem: Bekæmper ensomhed med fællesspisning og nabokaffe

Hver tredje senior mellem 52-62 år overvejer at flytte i bofællesskab og dele hverdagen med sammen med andre. Og det er med god grund, mener seniorekspert, for seniorbofællesskaber kan være et effektivt våben mod ensomhed.

Senest opdateret: tirsdag 10. november 2020

Fællesspisning, nabokaffe og socialt samvær. Det er opskriften på en seniortilværelse, der vinder frem.

Tal fra VIVE viser, at 80.000 ældre tilbage i 2017 overvejede at flytte i et bofællesskab for ældre. VIVE er Det Nationale Forsknings- og Analusecenter for Velfærd.

Behovet for den sociale boform overrasker ikke seniorekspert Marlene Rishøj Cordes.

“Den stigende ensomhed i samfundet er en af tidens store udfordringer, og det rammer især seniorerne, når det sociale netværk skrumper med alderen. Seniorbofællesskaberne kan være med til at modvirke ensomhed i en tid, hvor også flere bliver alene eller bor hver for sig,” fortæller seniorekspert Marlene Rishøj Cordes.

“Seniorbofællesskaber kan skabe samvær og tryghed. Og her kan man være en del af et større hverdagsfællesskab. Det er noget, mange seniorer efterspørger, og det bliver understreget i en tid med corona-virussen,” siger hun.

Sæt rammerne for fællesskabet

Lidt udenfor København ligger Kamelia Hus, der er bygget af pensionsselskabet PKA i partnerskab med FB Gruppen og Realdania. Her har 49 lejligheder i et års tid været ét stort seniorbofællesskab.

Selvom beboerne i den seneste tid har skulle holde afstand til hinanden, er det tanken bag byggeriet at sætte rammerne for et aktivt fællesskab. Det har man gjort med både spisesal, fælleskøkken og værksted i stuen.

Men beboerne holder humøret oppe og udbruddet med corona-virus har vist, at bofællesskabet har haft afgørende betydning for humøret.

”Hver dag går jeg ture med min nabo. Hun spurgte mig, om jeg fik rørt mig nok i den her corona-tid. I min gamle lejlighed ville jeg jo have været helt alene. Der ville jeg måske kun have snakket med én eller to fra opgangen, hvis jeg tilfældigt mødte dem på trappen. Nu ser jeg mange flere mennesker – både når jeg går, men også i bofællesskabet,” fortæller Oscar, der bor i Kamelia Hus.

Det glæder PKA, at huset giver en mere social og fællesskabsorienteret måde at bruge den tredje alder.

”Vi oplever, at efterspørgslen på seniorbofællesskaber bliver større. Som pensionsselskab skal vi sørge for en tryg alderdom. Her spiller måden vi bor på en enormt stor rolle og derfor gælder det om at indrette bygningen sådan, at alle støder på hinanden i ny og næ”, fortæller Peter Gravesen, porteføljemanager for ejendomme i PKA.

Er seniorbofællesskab noget for dig?

Kunne du forestille dig at flytte sammen med andre seniorer i et bofælleskab? Hvad er fordele og ulemper? Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/3114843418563915

Først publiceret: tirsdag 21. juli 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. november 2020 kl. 14:40

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.