Seniorer kom bedst gennem corona-epidemien i foråret
I forhold til andre danskere oplever færre ældre, at corona-epidemien har ændret deres sundhedstilstand. ”De lader sig ikke så let slå ud,” lyder det fra alders-ekspert.
Senest opdateret: tirsdag 10. november 2020
Det er lidt af en fordom, at ældre danskere har været de største ofre for corona-krisen.
Det mener Karen Munk, der er er psykolog med ph.d. i alderdomspsykologi ved Aarhus Universitet.
De ældre lader sig ikke så let slå ud.
Karen Munk, aldersforsker
En ny undersøgelse fra YouGov viser, at flere danskere over 60 år i forhold til den øvrige befolkning vurderer, at deres psykiske og fysiske sundhedstilstand er uændret sammenlignet med før corona-epidemien.
Mens især de unge føler, at deres sundhedstilstand er forringet.
Ældre håndterer kriser bedre
”Der er dygtige organisationer, der formår at sætte en dagsorden for debatten, når det drejer sig om ældre. Blandt andet når det gælder ensomhed. Men langt de fleste ældre lever med – og håndterer – kriser som den, vi har været igennem. Også bedre end de unge og befolkningen generelt. De ældre lader sig ikke så let slå ud,” siger Karen Munk, der ikke er overrasket over undersøgelsen.
Det viste undersøgelsen også
Seniorer gjorde følgende under forårets corona-epidemi:
- 23% var mindre aktive med fysisk træning og sport
- 62% fortsatte med daglig motion som gåture og cykling
- 14% spiste mere slik, chips og søde sager
- 21% tog på i vægt
Kilde: YouGov (undersøgelsen er baseret på interview med 1025 repræsentative udvalgte personer over 18 år)
”De ældre er et sted i deres tilværelse, som betyder, at de ikke er så ængstelige for ensomhed, sygdom og død. Derfor kommer de forholdsvis lettere igennem en alvorlig situation, selv om der er ældre, for hvem der vitterligt er udfordringer,” siger hun.
Sundhed ikke påvirket
Ifølge undersøgelsen oplever 8 ud af 10 danskere over 60 år, at deres psykiske sundhedstilstand er uændret.
Det samme gælder for 68 procent af befolkningen, men kun for halvdelen af de unge mellem 18 og 29 år – her oplever næsten hver tredje, at de har fået en lidt eller meget dårligere psykisk sundhedstilstand i forhold til før corona-krisen.
Når det gælder den fysiske sundhedstilstand, siger 75 procent af de ældre, at den er uændret, mens det kun gælder for 62 procent af befolkningen.
Hver 6. ældre siger, at den fysiske tilstand er blevet lidt eller meget dårligere – mens det gælder for næsten hver fjerde i aldersgruppen 18-29 år.
Ingen stress
Undersøgelsen fra YouGov har også set på, hvordan befolkningen har oplevet hverdags-stress nu i forhold til før corona-epidemien.
Her er det især danskere over 30 år, der har oplevet mindre stress, mens 28 procent har følt sig mere stressede.
Det problem er mindre udtalt blandt ældre. Her er der kun 5 procent, der har været mere stressede – mens hver 4. fortæller, at de aldrig oplever hverdagsstress. Heller ikke under corona-epidemien.
Hvordan har du det efter corona-krisen?
Hvordan har du det?
Er du også sluppet gennem corona-krisen uden psykiske og fysiske men? Eller er din sundhedstilstand forværret? Fortæl om din situation og hvad du har gjort – og læs om andre – på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER
https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/3120640497984207?__xts__[0]=68.ARD4b4t7ac8s6FFlhXKaumjBuWu4_uyjMfTvizqDNEH_vLM4QzKNwPsqt7dwvtto1A1EC5etjRxXIox7HKrQSbcQif_IcirwZLXDlVRXbNosTPXAPz3n03olu2npoFdpMlWSrZTHT5AC0NjyUe8YmY6wSMX3Cu54JxY_UNTJ65D3ZkKXT5Ug5AXtxS_XZ8Op-WuLScu8L6fMtxjREr5L5Bj4MafEsFd-_j79AIY-oAPVo1mW8yPIHsNHtKchAGNzR2oEsdAYTts3A1SRVWDGXzKMXA-FYuIBFbMP8z7f0Fpmi0D6LvJZatyAZWzF0wbB3THp&__tn__=-R-R
Først publiceret: onsdag 22. juli 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. november 2020 kl. 14:44