De fleste europæiske lande forventes at blive ramt af nye COVID-19-bølger i perioder fra september til december, særligt mellem uge 32 og 48.

Corona-ekspert: Ny bølge rammer Danmark i september

Danmark vil blive ramt af ny COVID-19-bølge i løbet af september med lige så mange ramte som i foråret, forudser europæisk ekspert-panel.

Senest opdateret: tirsdag 10. november 2020

Smittetrykket er stigende, men intet tyder lige nu på, at vi kommer på samme høje niveau som de corona-epidemien var på det højeste i foråret.

Men nu forudser et stort forskningsprogram, at en ny alvorlig bølge er på vej.

Omkring i løbet af september risikerer Danmark at blive ramt af en bølge med nye COVID-19-smittede, som kan blive lige så stærk som den, der ramte landet i foråret.

Det forudser professor Francesco Sannino fra Syddansk Universitet.

Han er teoretisk fysiker og har sammen med kollegerne Giacomo Cacciapaglia og Corentin Cot fra Lyons universitet i Frankrig, udarbejdet en model, der nu fremskriver COVID-19-udviklingen i Danmark og andre europæiske lande resten af året 2020.

” Vores simulering viser, at vi kommer til at stå med et lignende antal smittede som i foråret, hvis vi tager de samme forholdsregler for social afstand og indfører samme restriktioner som under første bølge. Hvis vi ikke gør det, risikerer vi endnu flere smittede”, siger han ifølge en hjemmeside på Syddansk Universitet.

Klinger af til december

Ifølge modellen vil anden bølge i Danmark toppe i midten af september og begynde at klinge af omkring midten af oktober. Samme forløb som under første bølge, hvis forholdsregler og restriktioner er de samme.

Først efter midten af december vil tallet af nye smittede igen blive lige så lavt som før juli.

Simuleringen er baseret på COVID-19-data fra hele verden og særligt fra første bølge.

Lande forventer at blive ramt

Den videnskabelige beregningsmetode har rod i partikelfysikkens metoder og er af samme art, som epidemiologer bruger til at simulere sygdomsspredning. Den beregner antallet af smittede, inklusiv dem, der ikke bliver registreret – og inddrager altså det såkaldte mørketal.

De lande, der er med i modellen, er Østrig, Belgien, Kroatien, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Irland, Italien, Holland, Norge, Polen, Slovakiet, Spanien, Schweiz og Storbritannien.

De fleste af dem forventes at blive ramt af nye COVID-19-bølger i perioder fra september til december, særligt mellem uge 32 og 48.

 

Først publiceret: mandag 3. august 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. november 2020 kl. 14:44

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.