Et tilbud om at købe en kupon til 80 kroner, som efterfølgende kunne bruges til at købe to flybilletter, lød lokkende. Men kom til at koste dyrt.

Læste ikke SMS: Det kostede 18.800 kroner

Pas på hvad du godkender, når du får en SMS. En mand lod sig lokke af tilbud på flybilletter til 80 kroner - det blev dyrt.

Senest opdateret: tirsdag 10. november 2020

Det kostede dyrt, at en mand godkendte en betaling for et køb på internettet med en sms-kode, som han fik tilsendt.

Han læste nemlig ikke, hvor mange penge der blev trukket, og hvem der modtog pengene. Og klikkede på koden.

Tjek, hvilket beløb der bliver trukket fra din konto, og hvem der modtager pengene.

Susanne Aamann, forbrugerjurist

Og pludselig var han 18.800 kroner fattigere.

Hæfter for hele beløbet

Det finansielle ankenævn har behandlet sagen og har afgjort, at manden hæfter for hele beløbet, der blev trukket på hans betalingskort.

”Hvis du takker ja til et tilbud og får tilsendt en sms-kode, så læs hele beskeden. Tjek, hvilket beløb der bliver trukket fra din konto, og hvem der modtager pengene. Hvis du ikke læser beskeden og blot indtaster koden på hjemmesiden, risikerer du at hæfte for hele beløbet, hvis dit betalingskort efterfølgende bliver misbrugt,” siger forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann.

2 flybilleter til 80 kroner

I sagen fra Det finansielle ankenævn stod der i mailen til forbrugeren, at han kunne købe en kupon til 80 kroner, som efterfølgende kunne bruges til at købe to flybilletter.

Du hæfter for misbrug af dit kort

Det er som udgangspunkt udstederen af dit betalingskort, der hæfter ved andres misbrug af det. Du kan i nogle tilfælde skulle betale en del af misbruget selv.

Du kan komme til at hæfte med op til 8.000 kroner, hvis udstederen af kortet kan godtgøre, at den personlige sikkerhedsforanstaltning, fx din PIN-kode, er anvendt og:

  • du ikke har givet besked til udstederen/din bank snarest muligt efter, at du har opdaget, at betalingskortet er bortkommet, eller at andre har fået kendskab til koden til kortet
  • du selv har oplyst koden til den, der har misbrugt kortet
  • du har opført dig så uansvarligt, at man mener, at du selv har gjort misbruget muligt

Du hæfter ubegrænset, hvis banken eller udstederen af dit betalingskort godtgør, at du har givet PIN-koden/SMS-koden til misbrugeren, og du var eller burde være klar over, at det ville indebære en risiko for misbrug. Denne situation opstår dog meget sjældent.

Du kan læse mere om misbrug af betalingskort her

 

Manden klikkede på linket i mailen og indtastede sine kortoplysninger. Efterfølgende modtog han en sms-kode på sin mobil, som han indtastede på hjemmesiden.

Ankenævnet har blandt andet lagt vægt på sms-kodens indhold og opbygning samt på, at forbrugeren ikke var i en presset situation som når phishing for eksempel sker via telefonen.

”Mange danskere modtager med jævne mellemrum mails og sms’er med tilbud, der lyder for gode til at være sande, og så er det vigtigt at bruge sin kritiske sans. Tjek hjemmesiden, og hvem der har afsendt mailen. Hvis det er en phishingmail, har den kun ét formål – at lokke penge og personoplysninger ud af forbrugeren,” siger Susanne Aamann.

Hver femte oplever forsøg på fup

Phishing er når forbrugerne via for eksempel mail eller sms bliver lokket til at give deres personlige oplysninger.

Mere end hver femte dansker oplever flere gange om måneden, at de i for eksempel i en mail eller via sms bliver bedt om at give deres betalingsoplysninger, NemID eller CPR-nummer.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Hvad mener du?

Bør manden få dækket sit tab, selv om han ikke læste SMS-beskeden? Eller bør han bøde for sin dumhed? Skriv din mening Faglige Seniorers Facebook-side.

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/3303723946342527

Først publiceret: mandag 14. september 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. november 2020 kl. 14:45

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.