Har du antistoffer mod corona-virus? Sundhedsmyndighederne tester 1,3 millioner danskere - hold øje med din e-boks og se, om du er blandt dem.

Har du tjekket? Måske skal du testes for antistoffer

Er du blandt de over en million danskere, der kan blive testet for antistoffer mod COVID-19? Hold øje med din e-boks, hvis du vil have gratis test.

Senest opdateret: tirsdag 10. november 2020

Det er med at holde et stift øje med din e-boks den kommende tid, hvis du gerne vil testes for antistoffer mod COVID-19.

I løbet af oktober dumper der nemlig et brev ind fra sundhedsmyndighederne med et spørgeskema og tilbud om en antistof-test til over en million danskere. Testen er gratis.

Vi har brug for mere viden om COVID-19, så vi kan håndtere sygdommen bedst muligt i fremtiden.

Henrik Ullum, professor, Rigshospitalet

De mange henvendelser til borgerne er en del af screeningsprojektet “Vi tester Danmark”, som Statens Serum Institut står bag.

1,3 millioner danskere testet

Første del af de store projekt forventes slut midt i oktober og det er myndighedernes håb, at en million deltagere har udfyldt spørgeskemaet, og at op mod 650.000 har foretaget en antistoftest.

Sådan tester du dig selv

Testen for antistoffer mod COVID-19 foregår hjemme hos dig selv med et testkit, du modtager med posten.

Testen  udføres ved at prikke sig selv i fingeren. Efterfølgende lægges blodprøven på en lille strip.

Efter et kvarters tid kan man aflæse den. Har du antistoffer, er der streger. Er prøven negativ, er der ingen streger.

Efterfølgende indtaster du oplysningerne.

Yderligere en million danskere får en invitation i det nye år. Også her vil op til 650.000 få tilsendt en test, så i alt 1,3 millioner danskere er blevet testet for antistoffer.

Data skal give afgørende viden

Sundhedsmyndighederne oplyser, at den store mængde data vil kunne give indblik i en række forhold, der er af afgørende betydning for, hvordan man fremadrettet bedst muligt håndterer Corona-epidemien.

”Vi har brug for mere viden om COVID-19, så vi kan håndtere sygdommen bedst muligt i fremtiden. Hvis vi kan blive klogere på, hvordan virus smitter, og om der er særlige risikofaktorer knyttet til bestemte patientgrupper, så har vi langt bedre mulighed for at håndtere epidemien. Og det vil også give os mulighed for at lave forebyggende tiltag”, siger professor Henrik Ullum fra Rigshospitalet.

Tilmelding til test

Når invitationen fra ”Vi tester Danmark” lander i e-boks, er det med en opfordring til om at svare på et spørgeskema.

Herudover er der mulighed for at melde sig til at udføre en hjemmetest for antistoffer ved at prikke sig i en finger. Den viser, om man tidligere har haft COVID-19 infektion.

Tilmeldingen til testen foregår direkte i spørgeskemaet.

Testkit kommer med post

Dem der bliver udtrukket til at modtage en antistoftest vil få besked i en e-mail og efterfølgende modtage et testkit med posten.

Når testen er gennemført i hjemmet, kan svaret indsættes i et nyt spørgeskema.

Informationer om hvordan man deltager i spørgeskemaundersøgelsen, og hvordan man måler om man har antistoffer, kan ses på ”Vi tester Danmark”s hjemmeside.

Det formodes, at man i et vist omfang er beskyttet mod COVID-19, hvis man har udviklet antistoffer, men det er dog endnu usikkert i hvor høj grad, man er beskyttet, oplyser sundhed.dk

Projektet fra Statens Serum Institut bakkes op af Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Hvad vil du gøre?

Vil du tage imod tilbuddet om test for antistoffer mod corona, hvis du får muligheden? Fortæl hvorfor eller hvorfor ikke – og deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER.

Få de seneste nyheder og råd til seniorer om corona

Gør som 160.000 andre seniorer.
Få vores gratis nyhedsbrev om corona, pension, tillæg og meget andet. Samtidig deltager du i konkurrencen om brunch for to

Tilmeld nyhedsbrevet her

 

Først publiceret: fredag 18. september 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. november 2020 kl. 14:45

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.