Har tid og viden: Leif er Benjamins erfarne hjælper
Benjamin er godt på vej til at få svendebrev som mekaniker. Takket være hjælp fra 72-årige Leif Petersen, der er frivillig mentor for lærlingene på erhvervsskole.
Senest opdateret: tirsdag 10. november 2020
Det er en stålsat vilje, hænder der er skruet rigtig på og en drøm om at få et svendebrev som mekaniker, der driver 21-årige Benjamin Mortensen.
Men problemer med en stiv hofte, ulidelige smerter og efterfølgende mørke tanker var ved at slukke drømmen. Livet på et autoværksted så pludselig ud til at være uopnåelig.
Indtil 72-årige Leif Petersen blev kontaktet.
Der er livserfaring, som de unge kan øse af og de kan hjælpe, uden at de unge pludselig ryger ind i et bureaukratisk system.
Jan Leth, faglærer
Leif Petersen er en af otte senior-mentorer, som lærlingene på auto- og transportskolen i Slagelse kan henvende sig til, hvis der er er knas med uddannelsen eller i livet.
”Benjamin var ved at gå til i smerter på grund af sine problemer med hoften. Han knoklede løs på værkstedet, men til sidst var han ved at give op og havde svært ved at bevæge sig. Jeg fik fat i ham. Vi fik talt om det – også om de psykiske problemer, der kom i kølvandet. Jeg henvendte mig til kommunen, og vi fik et forløb i gang med behandling, kiropraktor og en bandagist. Og i dag er jeg ikke i tvivl: Benjamin gennemfører og får sit svendebrev,” lyder det fra Leif Petersen, der glæder sig lige så meget som Benjamin til den store dag med svendeprøve og svendebrev.
”Hvis jeg ikke havde haft Leif at gå til og få hjælp, så er jeg ikke sikker på, at jeg havde været på uddannelsen i dag,” fortæller Benjamin Mortensen.
Minister: Jeg er pjattet med ideen
Historien om Benjamin er en ud flere end 50 solstrålehistorier, hvor Leif Petersen og de øvrige senior-mentorer har fået rettet op på en ung lærlinges liv og uddannelse. Og dermed hjulpet med til, at de unge har fastholdt deres uddannelse og undgået, at de droppede ud.
Hvad er en mentor?
En mentor er en erfaren person, som gennem rådgivning, sparring, vejledning, coaching og feedback deler ud af sin erfaring og sine kompetencer for at støtte mentees udvikling.
Mentor var i græsk mytologi en ven og rådgiver for helten Odysseus. Da Odysseus begav sig af sted til den Trojanske krig efterlod han sin søn Telemakos i Mentors varetægt.
Kilde: Wikepedia
I år kan mentorerne så fejre, at det nu er ti år siden, at Dansk Metal satte ordningen i søen.
I starten var der mentorer i gang på flere af uddannelserne indenfor for Metal flere steder i landet.
Undervisningsminister Christine Antorini sagde i 2014, at ”jeg er helt pjattet med ideen om en fagmentorordning, hvor erfarne og pensionerede seniorer tager sig tid til at hjælpe de unge – både med det faglige, men også med at kunne begå sig på en arbejdsplads.”
I dag eksisterer ordningen med senior-mentorer kun hos Metal Midt- Vestsjælland.
Seks af de 10 mentorer, der var med i starten, er fortsat aktive. I 2017 kom to nye til.
”Desværre er det ofte sådan, at når folk går på efterløn eller folkepension vægter de sommerhuset, rejser og egne interesser højere end at bruge tid på at bakke op bag unge, der har brug for en hånd for at klare deres uddannelse. Det synes jeg er ærgerligt,” siger Leif Petersen.
Morgenvækning på telefonen
Leif Petersen er selv uddannet automekaniker, men arbejdede i 35 år som pladesmed. De øvrige mentorer har også alle en faglært uddannelse i et metalfag.
Men ellers er det vigtigt, at man som mentor har empati og er parat til at bruge tid på at hjælpe andre.
”Og det kan være et par timer om ugen, eller når der er behov. Jeg er selv lidt nørdet med det, så jeg er på skolen to gange om ugen. Oftest er det bare til en hyggesnak med lærlingene, mens jeg går rundt på værkstedet ” fortæller Leif Petersen.
Der kan også være brug for en telefonopringning. Og tid til at lytte over en kop kaffe på frokoststuen.
”For nogen tid siden havde jeg en fast aftale om at ringe hver morgen for at vække en lærling, så han kunne komme op og afsted. Det gjorde jeg i tre måneder. En morgen ringede min telefon tidligt om morgenen: Det var lærlingen, der bare lige ville fortælle, at han altså var oppe. Senere fuldførte han uddannelsen og fik sit svendebrev,” smiler Leif Petersen.
Prik på skulderen
Faglærer på autouddannelsen Jan Leth er også glad for senior-mentorerne.
”Seniorerne har tiden, og de unge har tillid til dem, fordi de kommer udefra som nogen, de kan tale ud af posen med. Der er livserfaring, som de unge kan øse af, og de kan hjælpe, uden at de unge pludselig ryger ind i et bureaukratisk system. Og så er det også vigtigt: Mentorerne har tavshedspligt,” fortæller Jan Leth, der ofte giver senior-mentorerne et tip, hvis han fornemmer, at der er lærlinge, der har problemer.
Det samme gælder også lærlingene imellem, fortæller 28-årige Andreas Hammer, der som Benjamin Mortensen er i gang med uddannelsen til personvognsmekaniker.
”Er der en lærlinge-kollega, der måske kommer for sent lidt for ofte, så får han et prik på skulderen og et råd om, at han måske skal lave en aftale med en mentor. Andre kan have problemer med politiet, der kan være lidt for stort misbrug og sådan noget. Ofte kan et forløb med en mentor være med til at løse problemerne,” fortæller Andreas Hammer.
Mentorer med til intro
Hver gang et nyt hold starter på uddannelsen, er mentorerne inviteret med til introduktionen og holder et oplæg på 5-10 minutter.
Leif Petersen og mentor-kollegerne er også involveret i forbindelse med brobygningsforløbene for skolernes afgangsklasser.
Og der er brug for de erfarne kræfter, fortæller han.
”Der er et meget stort frafald på ungdomsuddannelserne. Cirka halvdelen af de unge, der starter på en uddannelse, falder fra. Kan vi være med til at fastholde bare nogen af dem, er det en gevinst for samfundet – og selvfølgelig den unge selv. Jeg plejer at sige, at det er lige meget, hvilken uddannelse, du får. Bare du får en uddannelse,” siger Leif Petersen.
Reception med minister og borgmester
Torsdag 29. oktober skulle der i Dansk Metal Midt-Vestsjælland være holdt reception, hvor kulturminister Joy Mogensen (S) og Slagelses borgmester John Dyrby Paulsen (S) ville have været med til at fejre de 10 år med Metals senior-mentorer.
Til receptionen var også inviteret elever, der har benyttet ordningen. Og som fik et svendebrev – måske mod alle odds.
På grund af forværringen i corona-situationen er receptionen aflyst.
Først publiceret: torsdag 22. oktober 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. november 2020 kl. 14:33