Det bedste råd året rundt: Undgå alkohol, hvis du skal køre bil.

Julefrokoster, spritkontrol og en opskrift på alkoholfri snaps

Der er stadig bilister som tror, de sagtens kan snige en lille promille hjem ad de små veje efter en god julefrokost.

Senest opdateret: mandag 6. december 2021

Julemåneden er godt i gang og for mange betyder det også julefrokoster med øl og snaps. Politiet gennemfører derfor deres traditionelle landsdækkende spirituskontroller helt indtil den 26. december.

Selvom mange julefrokoster nok er aflyst på grund af corona, er der stadig bilister som tror, de sagtens kan snige en lille promille hjem ad de små veje og undgå at blive knaldet.

Hvem er Erfarne bilister?

Erfarne bilister samarbejder med Faglige Seniorer. Bag Erfarne bilister står Marlene Rishøj Cordes og Jette Ravn.

Vi er specialister i tra­fiksikkerhed og har en særlig indsigt i de udfordringer, som ældre trafikanter har i forhold til mobilitet og trafiksikkerhed. Vi har skrevet ”Håndbog for erfarne bilister”, som kan lånes på biblioteket. Vi har flere gange modtaget Danskernes Trafikpris for vores indsats med at øge ældre bilisters trafiksikkerhed.

Vi kommer gerne til jeres lokale klub og holder oplæg og arrangerer debatter om trafiksikkerhed og tryghed i trafikken for seniorer. Emnerne kan blandt andet være:

 • Hvorfor er seniorer så gode bilister?
 • Hvad er de nyeste færdselsregler og vejtavler?
 • Hvordan beholder du dit kørekort længst muligt?
 • Hvornår er det tid til at stoppe med at med at køre bil?
 • Hvordan kan pårørende hjælpe bilister med demens?
 • Hvilke slags trafikulykker kommer seniorer mest ud for?
 • Hvordan kører du mest sikkert på el-cykel?

Læs mere på www.erfarnebilister.dk og kontakt os på info@erfarnebilister.dk

Der er også nogle som glemmer, at man sagtens kan have drukket så meget, at man er for påvirket til at køre bil næste morgen og formiddag.

I 2019 blev 413 bilister sigtet for spirituskørsel, og derudover sigtede politiet også 511 for at være påvirket af narkotika eller medicin under kørslen.

Der sker stadig for mange trafikulykker, hvor chaufføren har drukket for meget. I 78 trafikulykker var alkohol en medvirkende årsag til, at ulykken skete, og i 17 ulykker, blev føreren mistænkt for at have kørt i narko- eller medicinpåvirket tilstand.

Pas på med alkohol og medicin

Politiet kontrollerer lige nu for spirituskørsel, men de tjekker også, om førerne er påvirkede af narkotika eller medicin.

Mange ældre tager dagligt medicin. Faktisk bruger hver femte dansker over 65 år fem eller flere lægemidler samtidig, og medicinforbruget stiger med alderen.

En del receptpligtig medicin påvirker dine kørefærdigheder. Tidligere var det især sovemedicin og antidepressiv medicin, som var problematisk.

Tjek derfor, om din medicin har en rød advarselstrekant på, og om der står noget på indlægssedlen om bilkørsel.

De færreste tænker over, at kombinationen af medicin og alkohol både kan forstærke eller forringe medicinens effekt og fremkalde uventede bivirkninger af medicinen.

Bliver hurtigere fuld

Kroppens evne til at nedbryde alkohol nedsættes, når du bliver ældre. Det samme antal genstande har en større effekt på et ældre menneske end på et yngre menneske.

Derfor bliver du bliver hurtigere fuld, og der skal mindre alkohol til at påvirke dine sanser og evner, end du måske tidligere har været vant til.

Det betyder også, at når du drikker en genstand, får du en højere alkoholpromille i blodet, end du gjorde tidligere.

Derfor er det bedste råd altid at lade bilen stå, når der er alkohol involveret.

Hvad gør du?

Kører du bil, når du har drukket alkohol – for eksempel en enkelt øl og snaps eller er det helt “no-go”? Din mening og oplevelser er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

7 stop spritkørsel

Rigspolitiet og Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at du kan gøre følgende, hvis du vil forsøge at forhindre spirituskørsel:

 1. Fortæl ham eller hende, at du har det skidt med, at han/hun køre
 2. Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
 3. Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
 4. Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxae
 5. Tilbyd en overnatning
 6. Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
 7. Hvis han/hun alligevel kører, så kontakt politiet på tlf. 114

Ud over spirituspåvirkning vil færdselspolitiet i julekontrollerne også tjekke, om førerne er påvirkede af narkotika eller medicin.

Opskrift på alkoholfri snaps

Ingen julefrokost uden en snaps. Det er straks sværere at finde en alkoholfri snaps, men ikke umuligt. Prøv for eksempel denne alkoholfri peberrodssnaps.

 • 5 dl vand
 • 50 g peberrod (skrællet og skåret i skiver)
 • 1 ½ spsk. dildfrø

Tilsæt peberrodsskiverne og dildfrøene til vandet, og lad snapsen trække i køleskabet i 1 døgn. Herefter sies den, og så kan den serveres til sildebordet.

 

 

Først publiceret: mandag 7. december 2020
Artiklen er sidst opdateret mandag 6. december 2021 kl. 07:17