Seniorerne dropper de lange udlandsrejser efter corona, spår fremtidsforsker.

Fremtidsforsker: Sådan bliver livet for seniorerne efter corona

Seniorerne har følt sig allermest udsatte under pandemien, og derfor vil det også være den gruppe, der vil ændre deres liv allermest efter coronaen.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Ferierejsen til Thailand og Vietnam bliver udskiftet med Tyskland og Frankrig, ligesom der ikke er mange seniorer, der vælger en krydstogtferie de næste mange år.

Til gengæld har mange seniorer under coronakrisen fundet ud af hvor let, det er at handle ikke bare mad, men også tøj, sko og andre accessories på nettet.

Endelig vil seniorerne i modsætning til deres børn og børnebørn tage det meget langsomt med at genoptage kontakten til deres tidligere så store netværk.

Jesper Bo Jensen, direktør for Center for Fremtidsforskning.

Det er Jesper Bo Jensen, direktør for Center for Fremtidsforskning, der sætter ord på hvordan livet for seniorerne i Danmark vil blive, når corona-epidemien klinger af i løbet af de næste par år.

”Seniorerne i 60’erne og 70’erne er den gruppe, som har følt sig mest udsatte under pandemien. De har simpelthen været angste for at dø. Derfor bliver de også den gruppe, der vil åbne sig allermest langsomt op, og som allersidst vil komme tilbage til en normal hverdag igen”.

Ferie nærmere Danmark

Der var mange aktive seniorer, der automatisk udsatte deres ferie med krydstogtskibet eller til fjerne egne som for eksempel Asien og Afrika, da coronaen ramte sidste forår. Men mange af disse seniorer vil nu helt afbestille disse rejser.

”Denne gruppe vil i stedet kigge på for eksempel Tyskland og Frankrig som nye rejsemål, mener jeg. De bliver meget mere forsigtige, når det gælder om at rejse ud i verden,” siger Jesper Bo Jensen.

Nye indkøbsvaner på nettet

Seniorerne er også blandt den gruppe af danskere, som vil ændre deres indkøbsvaner allermest efter pandemien.

”Seniorerne købte også på internettet før corona. Men det var enkeltstående, dyre ting. Måske et nyt tv. Men nu har de lært at handle ikke bare almindelige dagligvarer, men også tøj og accessories på nettet, og det vil de blive ved med. Det er der også mange andre aldersgrupper, der vil forsætte med.”

Butikkerne lukker, og når vi handler, bliver det enten i centrene eller på nettet.

Jesper Bo Jensen, direktør for Center for Fremtidsforskning

“Derfor vi i løbet af de næste 10 år se, at bylivet vil forandre sig i Danmark. Butikkerne lukker, og når vi handler, bliver det enten i centrene eller på nettet. Til gengæld vil der komme mange flere restauranter, kulturinstitutioner og events i de områder, der bliver tomme i byens centrum,” lyder der fra direktøren for Center for Fremtidsforskning.

Socialt bliver seniorerne også dem, der allermest langsomt vil genoptage deres tidligere netværk af venner og bekendte. De vil være afventende og holde øje med om vaccinen virker, som den skal.

Det betyder ikke, at de bliver ensomme. Men de tager det mere roligt med at genoptage deres gamle rutiner.

For de allerældste og svageligste seniorer, dem på plejehjem og i beskyttede boliger, bliver livet post-corona ikke så forandret på nær på et punkt; det sociale.

Bedre kontakt til børnebørn

Medarbejderne på plejehjemmene har virkelig opdaget, hvor meget det sociale samvær med familien betyder for de allerældste, og nu hvor medarbejderne har lært at bruge videosamtaler som Teams og Skype, vil det blive brugt meget mere fremover.

Jesper Bo Jensen og Center for Fremtidsforskning

Direktør Jesper Bo Jensen er uddannet forsker med ph.dk. i statskundskab, og er forfatter til en lang række bøger og et utal af artikler til tidsskrifter, aviser og antologier.

Sammen med forskningschef Marianne Levinsen udarbejder Jesper Bo Jensen analyser, strategier og megatendenser både lokalt, geopolitisk, regionalt og erhvervsmæssigt til erhvervslivet og det offentlige Danmark.

På centrets hjemmeside, fremforsk.dk, kan man læse mange af Jesper og Mariannes spændende artikler og forudsigelser.

 

De ældste vil fremover få mere og bedre kontakt med børnebørnene med hjælp fra medarbejderne, spår Jesper Bo Jensen.

Alt bliver først normalt i 2023

Jesper Bo Jensen mener ikke, at vi helt får rystet livet med corona af os før engang i 2022.

Og helt tilbage til normal kommer vi også først i 2023.

”Luftfartsselskaberne regner også med, at vi først kommer tilbage til normal igen i 2023. Der er ingen tvivl om, at hele 2021 bliver præget af corona, men 2022 bliver mere normalt på mange måder.

Men først i 2023 vil vi få det nye normale tilbage. For helt som det var før, vil vores liv nok aldrig blive”, spår direktøren for Center for Fremtidsforskning.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Hvad ser du allermest frem til?

Hvad glæder du dig allermest til at gøre, når corona-epidemien er overstået? Fortæl det på Faglige Seniorers Facebook-side – du er velkommen.

Først publiceret: tirsdag 12. januar 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 16:41

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.