Corona-krisen afhjælper den store mangel på sosu-assistenter i ældreplejen.

God nyhed for de ældre: Ledige strømmer til SOSU-uddannelsen under corona

Der er brug for varme hænder i ældreplejen. Lige nu strømmer corona-ledige til uddannelsen som sosu-assistent og -medhjælper.

Senest opdateret: tirsdag 9. februar 2021

Intet er så galt, at det ikke er godt for noget. Også under corona-krisen.

Sosu-assistent og -medhjælper uddannelserne over hele landet oplever i disse måneder, at nye elever strømmer til.

Det er rigtig gode nyheder i en branche, hvor der kun blev større og større mangel på netop den arbejdsgruppe efterhånden som gruppen af ældre voksede.

Gælder året ud

Det var et flertal i Folketinget, der i sommer blev enige om, at tilbyde faglærte og ufaglærte over 30 år –  som har mistet deres arbejde blandt andet i forbindelse med corona-epidemien – at de kan tage en uddannelse. Gjorde de det, ville de modtog 110 procent af dagpengene – det vil sige omkring 21.000 kroner om måneden.

Tilbuddet gælder året ud, og omfatter 40 specifikke uddannelser, hvor der er mangel på arbejdskraft: sosu-assistent og -medhjælper, kranfører, tjener, svejser, forskellige handelsuddannelser med flere.

“Corona-krisen har kun understreget, hvor vigtigt et arbejde vores medarbejdere i plejesektoren udfører. De er en helt afgørende del af hverdagen for byens ældre. Men vi mangler personale i den københavnske social- og sundhedssektor, og vi kommer kun til at mangle flere i årene, der kommer”, siger sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling.

Uddannelserne udbygges

Billedet er det samme over hele landet: Kommunerne skriger på flere sosu-assistenter og -medhjælpere. Så uddannelsestilbuddet til 110 procent i dagpenge har fået mange ledige til at strømme til skolerne.

For eksempel har Social- og Sundhedsskolen i Fredericia-Vejle-Horsens-Kolding måttet oprette to ekstra klasser med 50 elever i det nye skoleår.

“Selvfølgelig er de økonomiske vilkår med til at fremme, at en gruppe af voksne medborgere – der ikke ellers havde råd til at skifte branche – nu får nogle økonomiske vilkår, der kan hjælpe demmed at tage vores uddannelse”, siger Lisbeth Nørgaard, der er direktør på Sosu-skolen i trekantsområdet.

I København er der netop oprettet 40 nye stillinger til oplæring af de ufaglærte ledige, som har interesse for jobbet.

I de næste seks måneder får de en grundig oplæring i de daglige opgaver med at passe og pleje de ældre københavnere. Bagefter har de så mulighed for at begynde på sosu-uddannelsen. Hvis der er tiltrækkelig med ansøgere, bliver der oprettet endnu 30 pladser til sommer i København.

Først publiceret: mandag 1. februar 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 9. februar 2021 kl. 11:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.