Migræne kaldes ofte en kvindesygdom. Men det er ikke helt rigtigt. Mange mænd oplever også, at få migræne på et tidspunkt i deres liv.

Her er sygdommen, der sender hjernen til tælling

Migræneanfald kan være voldsomt invaliderende. Tjek om ost, lakrids, chokolade eller rødvin kan være årsagen til anfaldene. Få et link her til en hovedpinedagbog, som du kan vise lægen

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Der har været mange vittigheder i årenes løb om hvorfor langt flere kvinder end mænd får migræne. Men lad nu det ligge. Lad os bare konstatere, at flere kvinder får migræne end mænd.

Migræne kan være en ganske invaliderende sygdom, og kan vare fra få timer og op til flere dage. Det kan være så belastende, at man faktisk ikke er i stand til at arbejde eller udføre almindelige aktiviteter.

Typer af migræne

Generelt kan man inddele migræne i 5 typer:

  • Almindelig hovedpine
  • Migræne i øjnene. Her vil man opleve synsforstyrrelser eller direkte blindhed i omkring en halv til en hel time. Efterfølgende vil synet blive normalt igen. Ved migræne i øjnene opleves ikke hovedpine
  • Migræne uden aura. Der får man ikke  symptomer inden migræneanfaldet. Anfaldet kommer pludseligt, og man er nødt til lægge sig, indtil symptomerne går over igen
  • Migræne med aura, hvor du får symptomer som f.eks. koncentrationsbesvær, træthed, irritation, lyst til bestemte fødevarer og synsforstyrrelser. Symptomerne, der er ubehagelige, men ufarlige, varer typisk 5-20 minutter. En halv til en hel time efter symptomerne får du migræneanfaldet
  • Kronisk migræne/spændingshovedpine. Det har en varighed på 15 dage eller mere pr. måned og skal have stået på i mindst otte måneder

Symptomer

Migræne viser sig ved stærk og dunkende hovedpineanfald, som primært rammer den ene side af hovedet. Migræne forværres ved fysisk aktivitet, f.eks. hvis man går op ad en trappe.

Ved spændingshovedpine vil man ikke opleve forværre af smerterne ved bevægelse.

Yderligere oplever personer med migræneanfald lyd- og lysoverfølsomhed, og opholder sig derfor gerne i mørke og rolige omgivelser.

Smerterne ved migræne kan også ledsages af synsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, kvalme og evt. opkast.

Årsager

Mange med migræne oplever, at faktorer som stress eller ændret søvnmønster kan fremkalde et anfald.

Forskellige føde- eller drikkevarer, f.eks. ost, lakrids, chokolade eller rødvin, som kan også fremkalde anfald.

Nogle kvinder får hyppigere anfald op til deres menstruation, hvilket formentlig skyldes en forbigående ændring i hormonniveauet. Genetiske faktorer kan også disponere til migræne.

Hvad kan du gøre?

Hvis man har migræne, kan man selv teste, om undgåelse af provokerede faktorer som rygning, alkohol, for lidt eller for meget søvn samt visse fødevarer, kan formindske antallet af anfald.

For mange er et nyttigt råd at tage to smertestillende tabletter, og lægge sig i en seng med dæmpet lys. Andre midler kan være næsespray og stikpiller. Generelt oplever migrænepatienter lindring ved søvn og hvile.

Snak med din egen læge med hensyn til fremtidig behandling af anfald og få tjekket for højt blodtryk. Før evt. et skema over, hvornår du får migræneanfaldene og tag det med til lægen. Se og print hovedpineskemaet HER.

Læs mere om migræne her:

Sundhed.dk – med en god video

Netdoktor.dk

Kilder: Netdoktor.dk, Sundhed.dk, smerteoghovedpine.dk

Først publiceret: mandag 8. marts 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 08:31

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.