Advokaten: Det skal du vide om familielån

Pas på faldgruberne, hvis du vil låne penge til dine børn og børnebørn.

Senest opdateret: tirsdag 28. marts 2023

Advokat Camilla Kirk fra Holst, Advokater i Aarhus får ofte spørgsmål om familielån.

Er du så heldig at have penge, som du kan låne ud til din familie, er her nogle gode råd fra advokaten.

”Inden du udbetaler et familielån er det en god ide, at sætte dig ind i de afgiftsmæssige/skattemæssige konsekvenser, ligesom man skal gøre sig klart, hvilke regler, der gælder, når der skal udarbejdes et gældsbrev i forbindelse med familielånet. Det er altid en god ide at kontakte en advokat, hvis man går med tanker om at yde familielån”, anbefaler Camilla Kirk, som her giver svar på de mest almindelige spørgsmål om familielån:

Hvad er familielån?

Mange opretter et familielån, hvor forældre låner et beløb til deres børn eller børnebørn rente- og afgiftsfrit.

Der er ingen beløbsgrænse for, hvor stort lånet må være.

Familielånet kan være rentefrit, men I kan også lave et lån med renter.

Hvis familielånet skal være rentefrit, er det almindeligt at oprette det som et anfordringslån. Et anfordringslån er et lån uden nærmere aftale om, hvordan og hvornår gælden skal afvikles. Med et anfordringslån kan du i princippet kræve gælden indfriet med dags varsel.

Skal der oprettes et gældsbrev?

Familielånet skal ikke stemples eller tinglyses, men det er vigtigt at oprette og opbevare det originale gældsbrev, da gældsbrevet skal indleveres til Skifteretten, når du dør.

Det er derudover meget vigtigt, at der på det originale gældsbrev er påført dato og underskrift fra långiver og låntager. Såfremt der bliver betalt af på gældsbrevet skal dette påføres gældsbrevet med datoangivelse og underskrift fra begge parter. Fremgår betalingerne ikke af gældsbrevet, vil det fulde beløb blive medtaget som et aktiv i boet, når man afgår ved døden.

Hvordan kan lånet nedskrives?

Hvis I vil nedskrive gælden løbende, kan det gøres med det beløb, som du kan give i skattefri gaver – 74.100 kroner (2024).

I skal dog være opmærksomme på, at nedskrivningen ikke må være aftalt på forhånd. I så fald risikerer låntager at skulle betale gaveafgift af det fulde lånebeløb.

Bliver gælden forældet efter 10 år?

Gælden forældes på 10 år, men er der sket løbende afskrivninger på gældsbrevet, så løber forældelsesfristen først fra det tidspunkt, hvor den seneste afskrivning er foretaget.

Du bør være opmærksom på, at SKAT har indtaget den holdning, at en forældelse af et familielån kan blive karakteriseret som en gave eller som en gevinst på det tidspunkt, hvor man statuerer, at familielånet er forældet, f.eks. i forbindelse med en bobehandling.

Dette vil betyde, at der skal betales gaveafgift og skat af det fulde beløb.

Familielån og testamente?

En forældelse af gældsbrevet og nedskrivning af gældsbrevet kan medføre en skævvridning af arvens fordeling, hvis I har flere børn. Du bør derfor overveje, om der skal rettes op på dette ved udarbejdelse af et testamente.

Er der ulemper ved familielån?

Det er vigtigt at være opmærksom på, at der altid er den risiko, at låntager ikke kan betale pengene tilbage. Den risiko er der, uanset om man låner penge ud til tredjemand eller familien.

Spørg Camilla Kirk om familielån

I Faglige Seniorers brevkasse kan du spørge Camilla Kirk om familielån, testamente og andre juridiske spørgsmål.

Spørg advokaten her

 

 

Først publiceret: torsdag 22. april 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 28. marts 2023 kl. 14:22

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.