Hop tilbage i førersædet, hvis du har sluppet rattet.

Er du kvinde oppe i årene? 4 gode råd til at komme tilbage i førersædet

Mange kvinder kører mindre bil, når de går på pension, og nogle stopper helt. Og det er en skam, for mange ældre kvinder har ellers mange gode år som bilist. Få gode råd til at holde fast i rattet.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Bilen er mandens domæne.

I de fleste ægteskaber og parforhold sætter manden sig bag rattet og henviser kvinden til passagersædet.

Det kan der være mange grunde til, men som oftest er det en indgroet vane, fordi bilen typisk opfattes som mandens domæne. Men det kan udvikle sig til et problem, især når vi bliver ældre.

De fleste af os kører mindre, når vi går på pension, primært fordi vi ikke længere skal køre på arbejde.

Med pensionsalderen sker der  ofte det, at familien ikke længere har brug for to biler, og de skiller sig derfor af med den ene. Det er tit den, nogle kalder for ”konebilen”.

Nogle kvinder tør ikke køre

Når vi er ude at holde foredrag rundt i landet, hører vi ofte historier om kvinder, som har været tvunget til at køre bil igen, selvom de stort set var holdt op med det.

Hvem er Erfarne bilister?

Erfarne bilister samarbejder med Faglige Seniorer. Bag Erfarne bilister står Marlene Rishøj Cordes og Jette Ravn.

Vi er specialister i tra­fiksikkerhed og har en særlig indsigt i de udfordringer, som ældre trafikanter har i forhold til mobilitet og trafiksikkerhed. Vi har skrevet ”Håndbog for erfarne bilister”, som kan lånes på biblioteket. Vi har flere gange modtaget Danskernes Trafikpris for vores indsats med at øge ældre bilisters trafiksikkerhed.

Vi kommer gerne til jeres lokale klub og holder oplæg og arrangerer debatter om trafiksikkerhed og tryghed i trafikken for seniorer. Emnerne kan blandt andet være:

  • Hvorfor er seniorer så gode bilister?
  • Hvad er de nyeste færdselsregler og vejtavler?
  • Hvordan beholder du dit kørekort længst muligt?
  • Hvornår er det tid til at stoppe med at med at køre bil?
  • Hvordan kan pårørende hjælpe bilister med demens?
  • Hvilke slags trafikulykker kommer seniorer mest ud for?
  • Hvordan kører du mest sikkert på el-cykel?

Læs mere på www.erfarnebilister.dk eller følg os på www.facebook.com/erfarnebilister

Årsagen har for eksempel været, at manden er blevet syg og har været indlagt på sygehuset, og så kunne hun kun komme derhen i bilen.

Det er ikke sjovt at skulle gen-lære sine kørefærdigheder, oveni stressen over at ægtefællen er blevet syg og indlagt.

Alene med ansvaret

De ekstra år, hvor manden sidder bag rattet, giver mændene en bedre mulighed for at vedligeholde deres kørefærdigheder, men det giver dem også et meget stort ansvar for parrets mobilitet.

Det er en rigtig dårlig idé, fordi – rent statistisk – dør mange mænd før deres ægtefælle, og så risikerer kvinden måske at stå med en bil, som hun ikke længere tør eller kan køre.

Derudover kan mange mænd have svært ved at bede om hjælp, hvis køreopgaven vokser dem over hovedet. Det kan være svært at mærke en aldersbetinget sygdom tage fat og vide, at man er den eneste i husstanden, der kan eller tør køre bilen.

Det er langt det bedste at være to til at dele bilkørslen.

Så kvinder, hop tilbage i førersædet, hvis I har sluppet rattet.

Sådan vedligeholder du din kørsel

1. Køb et par vedligeholdelsestimer hos din lokale kørelærer. Eller sæt det på ønskesedlen Det påvirker ikke dit kørekort

2. Find et genopfriskningskursus hos FDM

3. Aftal med din ægtefælle, at I skiftes til at køre, for eksmepel ved, at du kører bilen på lige datoer, og at din ægtefælle kører på ulige datoer.

4. Aftal med en veninde, at I et par gange om måneden træner at køre bil. Tal om de steder, hvor I føler jer utrygge. Husk at øve at køre alle former på veje – også på motorveje, i rundkørsler og parkering.

Har du sluppet rattet?

Kender du det, at du som kvinde har kørekort – men ikke har siddet bag rattet i årevis? Fortæl om det – og hvad du gjorde for at komme tilbage i førersædet på Faglige Seniorers hjemmeside side – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/3382293601818894

 

Først publiceret: lørdag 8. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 08:42

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.