Med en bankboks kan du sikre de værdier, der er uerstattelige for dig.

Har du sikret dine værdier? Så er en bankboks måske noget for dig

Det er ærgerligt at miste et arvestykke, vigtige breve eller smykker ved indbrud, når man kan sikre dem i en bankboks. Se hvad en boks koster – og se, om du må have kontanter liggende.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Det er rigtig surt, hvis tyven stikker af med det uvurderlige familie-arvestykke, vigtige breve eller dit smukke smykkeskrin.

Du kan også blive udsat for brand eller andre skader på dit hjem, hvor du mister ting, der er uerstattelige.

For selv om du har en indbruds- og brandforsikring, så er der bare nogle ting, du helst ikke vil miste.

Penge i boksen

Har du en opsparing i banken til negative renter, skal du tænke dig godt om, hvis du hæver pengene og i stedet placerer dem i en personlig bankboks.

”Nogle banker accepterer ikke, at der er kontanter i kundernes bankbokse. Andre banker har en øvre grænse for beløbet. Mit bedste råd er, at man undersøger og spørge, hvad bankens retningslinjer er,” siger privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer.

I for eksempel Arbejdernes Landsbank er retningslinjerne klare: Kunder må ikke have kontante beløb placeret i en bankboks, oplyser Brian Friis Helmer.

Han gør opmærksom på, at man også skal tjekke med sit forsikringsselskab, om det dækker ved eventuelt tyveri, brand eller andet, hvis man har kontanter i sin bankboks.

”Som udgangspunkt vil jeg fraråde, at man har kontante beløb liggende og anvender boksen til det, der er hensigten: Opbevaring af for eksempel vigtige papirer, genstande af personlig værdi og så videre,” siger Brian Friis Helmer.

Han henviser også til at leje af en bankboks typisk er på 500 kroner eller mere om året plus oprettelse.

”Det skal vejes op mod det det beløb, man betale i negativ rente ved at have en opsparing stående. For de fleste kan det slet ikke betale sig at leje en boks med det formål at placerer pengene der for at undgå negativ rente,” siger Brian Friis Helmer.

Her kan det være en god ide at have en boks i banken til de værdier, du vil sikre allerbedst.

Boks koster fra et par hundrede kroner

Der er ikke så meget James Bond eller schweiziske bank over det at have en bankboks. Og de fleste kan være med. Det koster nemlig ikke en herregård.

Alt efter størrelsen på boksen, kan du for eksempel i Arbejdernes Landsbank leje en boks fra 700 kroner op til 2.500  kroner om året. Oprettelsesgebyret er på 350 kroner.

”I de fleste af vores filialer er der kundebokse. Så der skulle være mulighed for at få en boks over det meste af landet hos os; hvis man altså er kunde,” fortæller Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

I andre banker som for eksempel Danske Bank koster den største boks – der er over 75 cm høj og 40 cm bred – 4.400 kroner om året. Den mindste er indtil 6 cm høj og op til 20 cm bred. Her er den årlige leje 215 kroner. Se priserne her.

I Jyske Bank koster det 400 kroner at oprette en boks. Lejen for den mindste på 5 gang 15 cm er 650 kroner om året.

Spørg i din bank, hvad prisen er.

Du skal fortsat forsikre værdierne

”Det er meget forskelligt, om vi har bokse til leje alt efter, hvor i landet det er, og hvor mange bokse, vi har til rådighed i den enkelte filial. Og det svinger også meget over tid hvor mange bokse, der er udlejet, og hvor stor efterspørgslen er. Man skal altid spørge i den lokale filial,” fortæller Brian Friis Helmer fra Arbejdernes Landsbank.

Han ønsker ikke at oplyse, hvilken alder og hvilke kundetyper, lejerne af bankbokse typisk er.

I bankerne er der som regel to slags bokse. Selvbetjeningsbokse, hvor kunden selv har adgang med for eksempel en nøgle eller kode. Og så bokse, hvor bankens personale medvirker, inden kunden får adgang til boksen.

Har du en bankboks, er det fortsat dit eget ansvar forsikre værdierne i bokser tilfælde af tyveri, oversvømmelse, brand og lignende, oplyser Faglige Seniorers jurist, Camilla Kirk.

Personlig bankboks: Hvad er reglerne?

Faglige Seniorers jurist Camilla Kirk svarer her på nogle af de mest stillede spørgsmål om personlig bankboks:

Skal banken vide, hvad man har liggende i boksen.

Banken har ikke ret til at få oplyst, hvad man har liggende i bankboksen.

Se dette link vedrørende udlægsforretningens gennemførelse.

Kan myndigheder få adgang til boksen?

Kan myndighederne få adgang til boksen og i så fald: Hvad skal anledningen være?

Hvis der foretages udlæg i værdierne i en bankboks, kan fogeden samtidig give kreditor ret til at få adgang til bankboksen.

Politiet har derudover mulighed for at foretage en ransagning af en bankboks, såfremt der er mistanke om, at indehaveren af bankboksen har foretaget noget kriminelt og værdierne i bankboksen kunne have tilknytning hertil. Hvis banken, SKAT eller andre myndigheder får mistanke om, at indehaveren er kriminel og bankboksen har en tilknytning til denne kriminalitet, kan myndighederne politianmelde vedkommende, hvorefter politiet kan foretage en ransagning.

Bankboks ved dødsfald

Hvad sker der ved dødsfald, hvis man har fælles bankboks?

Når en person afgår ved døden, er det normalt sådan, at man fra bankens side lukker alle vedkommendes konti (også fælleskonti) og bankboksen. Banken lukker dog som udgangspunkt ikke en fælles bankboks.

 

Først publiceret: onsdag 12. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 08:42

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.