Denne hundredkroneseddel er efterhånden et sjældent syn. Kreditkort og digitale betalinger afløser kontanter, og det er et problem for blandt andet ældre.

Har du ingen kontanter? Nu reagerer politikere

Regeringen vil løse problemet med at udsatte og nogle ældre har svært ved at skaffe kontanter. Mange banker har lukket kontantkasser og pengeautomater. Faglige Seniorer: Alle skal kunne få fat i - og bruge - sedler og mønter.

Senest opdateret: onsdag 26. maj 2021

Er det længe siden, du har set en hundredlap eller andre pengesedler og mønter?

Så er du ikke alene.

De kan ikke skaffe kontanter, som de kan bruge i Brugsen eller hos fodterapeuten.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

For mange danskere er det nemlig blevet sværere at skaffe kontanter. Årsagen er, at bankerne efterhånden har lukket helt for deres kontant-kasser og samtidig nedlægger pengeautomater.

Det er et problem for nogle ældre og andre, der har svært ved at bruge kreditkort eller digitale betalingsformer som for eksempel MobilePay.

Det kan også være hjemløse, der ikke har adgang til kontanter, fordi de af forskellige årsager ikke er i stand til at hæve i en automat.

Minister: Det er ikke fair

Regeringen nedsætter nu en arbejdsgruppe, som i løbet af den næste måned skal klarlægge problemets omfang og hvor i landet, problemet er størst. Derudover skal arbejdsgruppen komme med forslag til, hvordan man sikrer udsatte gruppers adgang til kontanter.

”Det er ikke fair, at udsatte grupper i samfundet rammes ekstra hårdt, når bankerne fjerner kontantkasserne. Det rammer blandt andet gadehjemløse, som ofte har andre udfordringer at bruge kræfterne på, end hvordan de kan få fat på mønter og sedler,” siger social- og ældreminister Astrid Krag.

Udvikling styres af digital generation

Hos Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer hilser direktør Palle Smed initiativer velkomment.

”Det er som om den digitale udvikling styres af en generation, der ikke selv har haft en mor eller en far, der har det svært med NemId eller dankort. Derfor er vi nødt til at finde nogle løsning, sådan at vi alle kan få vores hverdag til at fungere.”

Han peger på, at det er et problem for især de allerældste eller ældre med kognitive vanskeligheder.

”De kan ikke skaffe kontanter, som de kan bruge i Brugsen eller hos fodterapeuten, fordi de ikke kan anvende et kreditkort eller kan hæve penge i banken. Selvfølgelig skal det være sådan, at det er problemløst at få fat i – og i øvrigt anvende – mønter og sedler,” siger Palle Smed.

En sammentælling, Radio4 tidligere på året lavede blandt landets fem største banker, viser, at der kun findes fem kontantkasser på landsplan.

Kasserne tilhører alle Danske Bank, og de er placeret i landets fire største byer.

Medgiver at der er et problem

Hos bankernes erhvervsorganisation Finans Danmark medgiver man, at der er et problem – men også, at man forsøger at gøre så meget, man kan.

”Jeg mener ikke, digitaliseringen er gået for langt. Vi er opmærksomme på problemstillingen og forsøger også at imødekomme problemerne for samfundets svageste, så godt vi kan. Men vi skal også huske på, hvorfor bankerne gør, som de gør. For 10 år siden blev halvdelen af alle betalinger i detailhandlen klaret med kontanter. I dag er det en sjettedel. Der er bare ikke det samme behov for kontanter, og derfor giver det heller ikke mening for bankerne at levere den samme service som for 10 år siden”, forklarede digitaliseringsdirektør i Finans Danmark, Michael Busk-Jepsen til Radio4 Morgen.

Regeringens arbejdsgruppen består af repræsentanter fra Social- og Ældreministeriet, Erhvervsministeriet og Finansministeriet og kommer til at inddrage interessenter som for eksempel Danske Handicaporganisationer, Rådet for Socialt Udsatte, KL, Finans Danmark og nogle af de største kommuner.

Hvad mener du?

Er du enig i, at det skal gøres nemmere at skaffe mønter og sedler?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: onsdag 26. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret onsdag 26. maj 2021 kl. 23:22