Pas på: Nu kan det koste dyrt at handle på nettet
Fra 1. juli 2021 kan der komme moms, told og gebyrer på de varer du har købt udenfor EU. Så selv om mange varer fra f.eks. Kina og USA er billige, skal du alligevel se dig godt for.
Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021
I næste uge rammer en ny virkelighed de mange danskere, der har været vant til at købe billige varer fra især Kina, men også USA og Storbritannien.
Bagatelgrænsen på 80 kroner forsvinder nemlig pr. 1. juli, og det betyder, at varer, der er købt uden for EU og har en værdi på under 80 kr., fremover også bliver pålagt moms og gebyrer.
Hvis du ikke er opmærksom på den nye regel, så risikerer du at få en ordentlig efterregning.
Derfor er det en god ide at overveje om det ”billige køb” nu også er både moms og et gebyr til transportøren værd.
Et priseksempel
Køber du f.eks. noget billigt elektronik i en kinesisk netbutik for 50 kroner inkl. fragt, så kan du – når du modtager din vare – ende med at betale 200 kroner, fordi du også skal betale moms og et gebyr til transportøren.
Når du køber en vare udenfor EU, så kommer der nemlig 25% moms oven i samt et transport-gebyr, som ofte er mellem 150-250 kroner
Det skal du tjekke
Når du handler på nettet udenfor EU har du ikke samme muligheder for at klage over købet eller fortryde det. Du skal også være opmærksom på, at selv om en hjemmeside har en netadresse, der ender på.dk, tekst på dansk samt have en dansk adresse, men alligevel høre hjemme udenfor EU.
Det handler om at varer bliver sendt til dig fra et lager udenfor EU.
Så før du trykker på køb, skal du altid tjekke hvor varer bliver sendt fra. Og kan du ikke lige se det på hjemmesiden, så skal du kontakte webbutikken og spørge hvor varen sendes fra.
Afgifter og gebyrer
Du skal altså til at betale told, moms og punktafgifter på selv varer under en værdi af 80 kroner, der købes udenfor EU. Og her kommer importgebyret ind i billedet.
Fragtfirmaet, der står for forsendelsen, skal nemlig opkræve told, moms og punktafgifter på varen af dig, og det arbejde har de lov til at kræve et gebyr for. Det ligger som regel på 150-250 kroner.
Så undersøg hvilket fragtfirma, som webbutikken bruger, og få at vide, hvad fragtfirmaet tager i importgebyr.
Hvad kan du fortryde?
Handler du online inden for EU, har du 14 dages fortrydelsesret.
Køber du varer i en butik uden for EU, som ikke markedsfører sig på dansk, eller som er på dansk, men har en .com-adresse, så skal du som udgangspunkt ikke regne med at have ret til at fortryde dit køb.
Fortryder du dit køb, får du ikke importgebyrerne tilbage, ligesom du også selv skal betale returforsendelsen.
Du kan læse mere om regler og rettigheder, når du handler udenfor EU i disse links fra “Forbrugerrådet Tænk; Rettigheder og rådgivning”:
Hvis du bliver snydt i e-handel
Først publiceret: mandag 21. juni 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 09:04