Ved du hvor meget du betaler i den såkaldte PAL-skat? Du har ret til få det udspecificeret.

Skat på din pension: Så meget betaler du uden at få en kvittering

Mange pensionsselskaber og banker giver kun en kort besked om det nettobeløb, som kunder og medlemmer skal af med i det, der kaldes PAL-skat, men alle kan bede om at få udleveret en udførlig beregning

Senest opdateret: tirsdag 10. december 2024

Betaler du tit for eksempel 11.000 kroner uden at få faktura på beløbet? Men sådan gør tusindvis af danskere med skatten på deres pensionsopsparing.

Snart skal der betales skat af det afkast, vi har haft på pensionsopsparingen i 2024. Senest 22. januar 2025 skal banker indsende penge til Skattestyrelsen.

Pensionsselskaber har en lidt længere frist. Men både pengeinstitutter og pensionsselskaber nøjes tit med at give deres kunder og medlemmer besked om, hvor meget der er trukket på kontoen.

Hvis du har lyst til at se, hvordan din pensionsafkastskat er beregnet, har du ret til at få en specificeret opgørelse. Det skal du bare bede om at få.

Kig på år tilbage

Du kan eventuelt også bede om at få specifikationen flere år tilbage. Det kan være værdifuldt af en særlig grund.

Hvis der er negativt afkast et år, så modregnes det i efterfølgende års positive afkast, inden der beregnes pensionsafkastskat. Mange havde negative afkast i 2022, og så kan det være godt at se, hvordan det virker ind i 2023 og 2024.

Derfor kan det måske være godt at bede om specifikationer for i hvert fald 2022, 2023 og 2024.

Men den for 2024 kan du først få et stykke tid inde i det nye år.

Du kan klage

Det giver retssikkerhed at få en specificeret opgørelse. Du kan nemlig klage, hvis du er uenig i bankens eller pensionsselskabets beregning af pensionsafkastskat.

Du skal klage til Landsskatteretten senest tre måneder efter, at banken eller pensionsselskabet har meddelt dig skattens størrelse.

Sammen med klagen skal du sende en erklæring fra banken/pensionsselskabet om beregningen af skatten.

Samtidig skal du skrive, hvor du mener, at skatten er opgjort forkert og bankens eller pensionsselskabets kommentar til det.

Sådan gør du: Send en klage til Skattestyrelsen

Så meget betaler vi

Det er ikke småpenge, vi betaler i pensionsafkastskat – eller PAL-skat, som det også kaldes (PensionsAfkastLoven). En tidligere analyse viser, at hver person over 25 år betalte i snit 11.000 kroner i 2020.

PAL-skatten er højest for personer lige før og efter pensionsalderen. De betalte i gennemsnit knap 19.000 kroner i 2020.

Analysen kommer fra brancheorganisationen Forsikring & Pension. Pensionister betaler også meget i PAL-skat – 950.000 folkepensionister betalte i 2020 i gennemsnit i godt 9.000 kroner i PAL-skat.

Syn for sagen: Så stor er din oversete pensionsafkastskat

Mange milliarder

PAL-skatten blev indført med virkning fra 1999. Siden har danskerne i alt indbetalt ikke mindre end 627 milliarder kr.

Det beløb vil om lidt stige væsentligt på grund af høje afkast på pensionsopsparing i 2024.

Regeringens økonomiske redegørelse fra december spår, at der kommer næsten 18 milliarder ind. Det stiger året efter til 26 milliarder, forudser prognosen.

Pensionsafkastskatten har været med til at gøre den danske offentlige økonomi solid. Indtægten satte foreløbig rekord i 2019 med 63 milliarder kroner og i 2021 indkom der næsten det samme beløb.

I starten af 2000-tallet lå beløbet et par år under 1 milliard kroner.

Kilde: Danmarks Statistik (via Forsikring & Pension)

Hvad gør din bank eller pensionsselskab?

Hvad gør din egen bank eller pensionsselskab? Får du automatisk en specificeret beregning af pensionsafkastskat? Eller vil du selv bede om at få den?

Del dine oplevelser og viden med andre på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: tirsdag 10. december 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. december 2024 kl. 16:05

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.