Skattereglerne indrettet sådan, at de allerfleste på et eller andet tidspunkt vil få et fradrag for det tab, de har haft i år.

Store tab på pensionsordninger afbødes af lavere skat

Mange tusinde danskere slipper for at betale pensionsafkastskat i år og formentlig også de næste år. Nogle kan endda se frem til at få udbetalt penge fra det offentlige via bank eller pensionsselskab

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

Masser af danskere har tabt tusindvis af kroner på deres pensionsordninger i år. Men der findes en beskeden trøst: Dermed skal de ikke betale pensionsafkastskat i år.

Den beregnes som 15,3 % af positivt afkast i en pensionsordning. Desværre er  det ikke sådan, at når der mistes penge, så udbetaler Skattestyrelsen tilsvarende straks 15,3 % af det negative afkast. I hvert fald ikke umiddelbart efter kalenderåret.

Men det negative afkast fremføres i pensionsskatteregnskabet for de kommende år. Tjener du næste år for eksempel lige så meget i pensionsordningen, som du har tabt i år, så går det lige o p op. Så skal du heller ikke betale pensionsafkastskat næste år.

”Alt i alt er skattereglerne indrettet sådan, at de allerfleste på et eller andet tidspunkt vil få et fradrag for det tab, de har haft i år. Der er ingen grund til at være bekymret,” mener Hans Peter Christensen, der er direktør i Beierholm Finansiel Rådgivning.

Langstrakt gevinst

Mange danskere har sidste år og også flere af de foregående år haft solide gevinster i deres pensionsordninger. Det har de betalt 15,3 % i pensionsafkastskat af. Derfor er det umiddelbart bittert, at når der kommer tab i år, så hjælper skattesystemet ikke straks den anden vej.

Hvis for eksempel selvstændige erhvervsdrivende sætter penge i investeringsbeviser eller obligationer, så betaler de skat af et positivt afkast. Men er der tab, og har de overskud på driften så får de i skatteregnskabet straks et fradrag for det pågældende år

I pensionssystemet kommer skattegevinsten af et tab ikke med det samme. Den kommer først til gavn i takt med, at der igen kommer gevinster. Med de store tab i år kan der derfor komme til at gå måske en række år, inden mange igen skal betale pensionsafkastskat.

Skat ved udbetaling af pension

Der kan opstå en udfordring for seniorer, som står foran at skulle bruge pengene fra en pensionsordning. Så når de måske ikke at få samlet et positivt afkast, der svarer til tabet i år. Men så kan de efter bestemte betingelser få udbetalt penge via bank eller pensionsselskab fra Skattestyrelsen.

Det gælder, hvis man for eksempel hæver alle penge på en aldersopsparing. Så kan man få udbetalt 15,3 % af det tab, som endnu ikke er modregnet i positivt afkast.

Det har dog en grænse. Der kan højest udbetales et beløb svarende til, hvad der samlet er betalt i pensionsafkast fem år forud for det år, hvor der er opstået et tab. Er tabet fra 2022, så kan der maksimalt udbetales, hvad der er betalt samlet i

Læs om udbetaling af negativ PAL-skat ved ophør

Det skal nok gå

Hans Peter Christensen tvivler på, at ret mange kommer seniorer kommer i klemme. Det skete ikke efter de store tab på værdipapirer efter it-boblen i 2000 og 9/11 i New York i 2001 og heller ikke efter finanskrisen. Begge gange rettede børserne sig forholdsvis hurtigt

”Sådan har det været gennem hele historien. Men hvis nogle af de seniorer, som selv bestemmer over deres pensionsdepoter, er bekymrede for, at situationen denne gang er speciel, så er der en metode til dem. De kan sælge alle deres værdipapirer og i stedet købe en realkreditobligation, der udløber om fire år. Den giver omkring 3 1/2 % i årligt effektivt afkast, så om fire år har de med 99 % garanti indhentet et negativt afkast i år på for eksempel 14 %,” siger Hans Peter Christensen.

Men det er ikke en metode, han anbefaler.

Tilbagebetaling automatisk

Pensionskunder behøver ikke selv gøre noget i forhold til skatteberegning eller Skattestyrelsen. Deres bank eller pensionsselskab fikser alt for dem. Også hvis der ved ophævelse af en ordning skal udbetales penge fra Skattestyrelsen.

Fra for eksempel en aldersopsparing kan kunder også få udbetalt en del af beløbet og ikke det hele på én gang. Skattestyrelsen oplyser til Faglige Seniorer, at i de tilfælde kan der ikke udbetales penge. Så forbliver den negative skat på ordningen til modregning i de efterfølgende år.

Sådan fungerer pensionsskatteregnskabet

En læser har stillet tallene på sin aldersopsparing til rådighed for at vise, hvad negativt afkast betyder for skattebetaling.

·        Han har som andre tabt solidt på sin ordning i år, fordi obligationer, aktier og investeringsbeviser er droppet i kurs. Ved starten af 2022 stod der knap 2,7 millioner kr. på ordningen. Nu er værdien kun omkring 2.250.000 kr. Tabet er på 439.000 kr.

·        Det fremføres i pensionskatteregnskabet til de kommende år. Hvis han næste år tjener et afkast på 150.000 kr., så skal han heller ikke betale pensionsafkastskat næste år. Kommer der i 2024 en gevinst på 100.000, så skal han heller ikke betale skat i det år.

·        Men kommer der 225.000 kr. i afkast i 2025, så begynder skattebetalingen igen. Så skal han af med 15,3 % af (439.000-150.000-100.000-225.000).

·        Hvis han står og skal hæve aldersopsparingen her og nu, sker beregningen på en anden måde. Så kan han via banken eller pensionsselskabet få udbetalt fra Skattestyrelsen 15,3 % af de 439.000 kr. = cirka 67.000 kr.

·        Dog kan han maksimalt få, hvad han har betalt i pensionsafkastskat de foregående fem år fra 2017 til 2021. I de år har han været heldig med positiv afkast hvert år og samlet 851.000 kr. Dem har han i alt betalt over 130.000 kr. af i pensionsskat.

·        Der kan opstå problemer, hvis ordningen fortsætter, og manden for eksempel får et tab på yderligere 500.000 kr. næste år oveni de 439.000 i år. Så kan han højest få skattetilbagebetaling af de 851.000 kr., som der samlet har været i gevinst de fem år forud for det første år med tab – 2022.

 

 

 

Først publiceret: fredag 21. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:30

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.