Ombudsmand: Ulovligt afslag på lån til pensionist

Hjørring Kommune retter ind efter kritik, men andre ældre kan også være blevet snydt, og det vil Folketingets Ombudsmand have kommunerne til at tjekke.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

En pensionist i Nordjylland kan nu formentlig se frem til at få et kommunalt lån til betaling af ejendomsskat. Det havde Hjørring Kommune ellers i første omgang afslået.

Men pensionisten klagede til Folketingets Ombudsmand. Han kritiserer kommunens afgørelse og mener, at den er i strid med reglerne

Pensionister har under visse betingelser ret til at låne penge af kommunen til betaling af ejendomsskat. Det gælder, uanset om boligen bruges som helårs- eller fritidsbolig. Men Hjørring Kommune gav i den konkrete sag afslag på lån, fordi den landejendom, pensionisten brugte som fritidsbolig, ikke var registreret som et sommerhus i Bygnings- og Boligregistret.

Tager til efterretning

Den forklaring dur ikke, fastslår ombudsmanden. Og det retter Hjørring Kommune ind efter.

– Vi tager afgørelsen til efterretning. Vi er nu ved at undersøge, om pensionisten opfylder de andre betingelser for at få lån, siger Bettina Hedeby Madsen, der er direktør for Teknik og Miljø i Hjørring Kommune.

Ombudsmandens undersøgelse viser, at det afgørende efter regelgrundlaget ikke er, hvordan ejendommen står registreret i Bygnings- og Boligregisteret. Det er andre momenter, der skal tages hensyn til.

På landsplan?

Folketingets Ombudsmand opfordrer også Hjørring Kommune til at undersøge, om andre pensionister har fået afslag på det samme forkerte grundlag. Det er kommunen i gang med at tjekke, bekræfter Bettina Hedeby Madsen.

Ombudsmanden opfordrer samtidig andre kommuner til at undersøge, om de har lignende sager, som er afgjort på forkert grundlag.

– Vi har ikke konkret grund til at tro, at der er generelle problemer i landets kommuner med at fortolke reglerne på området. Men måske kan denne sag alligevel være en anledning for kommunerne til at sikre, at de forvalter loven korrekt. Fejl kan have stor økonomisk betydning for en almindelig pensionist, siger ombudsmand Niels Fenger.

Se ombudsmandens kritik og gennemgang af reglerne 

Ombudsmand Niels Fenger vil have alle kommuner til at tjekke, at de tolker reglerne korrekt, så pensionister får lån, som de har ret til.

Sådan får du lån til ejendomsskat

 Adgangen til at få lån til betaling af ejendomsskat fremgår af Lov om lån til betaling af grundskyld m.v.

For at kunne låne til ejendomsskatter, skal du:

  • have nået folkepensionsalderen eller modtage efterløn eller pension (personer, der modtager fleksydelse, som er en slags efterløn til fleksjobbere, kan ikke få lån)
  • eje en ejendom, der indeholder en beboelseslejlighed
  • benytte ejendommen til helårs- eller fritidsbeboelse
  • have friværdi nok i boligen
  • have en så høj offentlig vurdering, at den dækker lånet
  • stille kommunen sikkerhed for lånet i ejendommen

Du kan få lån til ejendomsskat til alle typer af ejendomme. Det er dog et krav, at man selv eller medlemmer af ens husstand anvender ejendommen til beboelse, og at den ikke bruges primært til udlejning. Man kan kun få lån til én ejendom ad gangen.

Begrænset antal lån til pensionister

Det er langt fra alle pensionister, der benytter deres ret til at låne hos kommunen til at betale ejendomsskat. Det fortæller direktør Bettina Hedeby Madsen fra Hjørring Kommune.

– Henvendelser eller ansøgninger om det fylder ikke ret meget. Hverken i mængde eller opmærksomhed, siger Bettina Hedeby Madsen.

Renten på lånet er endda kun beskedne 0,47 % i år. Lånet forfalder først til betaling ved salg af huset.

Læs mere om lån til ejendomsskatter i ejerboliger 

Klag til ombudsmanden

”Du kan oftest klage til Folketingets Ombudsmand, hvis du vil klage over noget i det danske samfund”. Sådan står der på www.borger.dk, som er indgangen til det offentlige Danmark.

Du kan for eksempel klage over:

  • et afslag på en ansøgning
  • sagsbehandlingen
  • sagsbehandlingstiden
  • de ansattes opførsel

www.borger.dk om Folketingets Ombudsmand 

Først publiceret: mandag 20. september 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 13:33

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.